LIVE!

Νέες λεπτομέρειες για την κυβερνοεπίθεση στο ΑΠΘ -Τι δηλώνει ο αντιπρύτανης

Νέες λεπτομέρειες για την κυβερνοεπίθεση στο ΑΠΘ -Τι δηλώνει ο αντιπρύτανης Facebook Twitter
0

Με τη φράση "δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, και δεν θα σταματήσει, καμία κεντρική υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης", ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι ο ιός που εξαπλώθηκε παγκοσμίως μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, "πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς".


Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά "όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος".


Υπενθυμίζεται ότι η επιδημία ιών που έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από διεθνή εγκληματική ομάδα κυβερνοληστών, που υποκλέπτουν ψηφιακά αρχεία και απαιτούν λύτρα για να τα επιστρέψουν.


Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό - ιό κρυπτογράφησης (ransomware). Τα συμπτώματα που διαπίστωσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ήταν κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα (USB) και αφαίρεση αρχείων που βρίσκονται σε διαχειριστικούς φακέλους.

Νωρίτερα, σε επείγουσα ενημέρωσή του προς τους χρήστες, το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.

Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό».

Το «χτύπημα» των κυβερνοληστών, που σημειώθηκε χθες, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο με εταιρείες κολοσσούς όπως η Renault, η ΝISSAN, o Ισπανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (Telefonica) και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αγγλία και τη Σκωτία, να έχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
OPENAI ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΗΠΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Τech & Science / OpenAI τροποποιεί τη συμφωνία με το Πεντάγωνο μετά τις αντιδράσεις – «Έμοιαζε ευκαιριακή και πρόχειρη», λέει ο Σαμ Άλτμαν

Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM
CLAUDE ANTHROPIC ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Τech & Science / Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το Claude στην επίθεση κατά του Ιράν, παρά την απαγόρευση Τραμπ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Claude για ανάλυση πληροφοριών, αλλά και για την επιλογή στόχων και την προσομοίωση επιχειρήσεων στο πεδίο μάχης
THE LIFO TEAM