ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Εξουδετερώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς spam στον κόσμο

Εξουδετερώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς spam στον κόσμο Facebook Twitter
0

Όπως μετέδωσε το CNN, ένα από τα ισχυρότερα botnets στον κόσμο τέθηκε εκτός λειτουργίας από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το επονομαζόμενο Grum εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 και θεωρείται υπεύθυνο για το 50% των συνολικών μηνυμάτων spam σε όλο το Διαδίκτυο.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν οι ειδικοί «κατέβασαν» τους servers που διαχειρίζονταν το botnet σε Ολλανδία και Παναμά, οι οποίοι υπολογίζεται ότι διακινούσαν 18 δισεκατομμύρια spam emails ημερησίως. Στη συνέχεια οι διαχειριστές του Grum έθεσαν σε λειτουργία εφτά νέους servers σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά η εταιρεία ασφαλείας FireEye, κατάφερε να τους εξουδετερώσει καθώς συνεργάστηκαν με τους τοπικούς παρόχους Internet για τον εντοπισμό τους.


Τονίζεται ότι τα περισσότερα botnets έχουν την τάση να επιστρέφουν σε μερικές εβδομάδες, ωστόσο οι ειδικοί δεν παύουν να θεωρούν την εξουδετέρωση του Grum ως μια τεράστια νίκη.

Ο Atif Mushtaq της FireEye υποστήριξε ότι «το δύσκολο δεν είναι η δημιουργία ενός νέου server. Θα πρέπει να στήσουν μια εντελώς καινούρια καμπάνια και να μολύνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέα συστήματα αν θέλουν να δημιουργήσουν ξανά κάτι σαν το Grum. Όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνουν από το μηδέν. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ήταν γραμμένο το κακόβουλο λογισμικό για το Grum, όταν ο master server εξουδετερωθεί, οι μολυσμένοι υπολογιστές δε μπορούν να συνεχίσουν να αποστέλουν spam ή να επικοινωνούν με το νέο server.»

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM