Ο Ai Weiwei για τη γνώριμη μνήμη της απομόνωσης: «Ο κορωνοϊός ενίσχυσε τον απολυταρχισμό της Κίνας»

Ο Ai Weiwei για τη γνώριμη μνήμη της απομόνωσης: «Ο κορωνοϊός ενίσχυσε τον απολυταρχισμό της Κίνας» Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Ο κατ'οίκον περιορισμός ξύπνησε μνήμες αθέλητης απομόνωσης για τον Κινέζο εικαστικό Ai Weiwei, ο οποίος ζει αυτόν τον καιρό στο Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας.

«Νιώθεις αποστασιοποιημένος, δυσλειτουργείς και είσαι αβέβαιος για το ίδιο σου το μέλλον. Προσπαθείς να φαντάζεσαι να αλληλεπιδράς με άλλους» τόνισε σε τηλεφωνική συνομιλία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, με τη Stephy Chung του CNN.

Ενώ η ανθρωπότητα πασχίζει να προσαρμοστεί στα πρωτόγνωρα μέτρα εγκλεισμού λόγω πανδημίας κορωνοϊού, ο 62χρονος αντιφρονών βρίσκεται ξανά στο γνώριμο έδαφος της απομόνωσης, αλλά με διαφορετική αφετηρία και οικουμενικές συνέπειες. Ο ίδιος πέρασε περίπου τρεις μήνες σε ένα μικροσκοπικό χώρο όταν συνελήφθη, το 2011, από τις κινεζικές αρχές. Αργότερα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως άλλη μια τιμωρία απέναντι στον πολιτικό ακτιβισμό του. Όταν αφέθηκε ελεύθερος, το διαβατήριό του κατασχέθηκε κι εκείνος τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση στο Πεκίνο.

Ο Ai Weiwei για τη γνώριμη μνήμη της απομόνωσης: «Ο κορωνοϊός ενίσχυσε τον απολυταρχισμό της Κίνας» Facebook Twitter

Ο Κινέζος καλλιτέχνης είναι επικριτικός απέναντι στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την κρίση κορωνοϊού - που θεωρείται πως ξεκίνησε από τη Γουχάν και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πάνω από 200 χώρες και εδάφη, μολύνοντας πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στην Art Newspaper, υποστήριξε πως η πολιτική συγκράτησης του κορωνοϊού από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα «απέδειξε την αποτελεσματικότητα της απολυταρχικής διακυβέρνησης», τη στιγμή που η ανεπάρκεια άλλων χωρών να ελέγχουν την πανδημία, εξέθεσε «τα μειονεκτήματα και την αμέλεια των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινωνιών».

Το σχόλιό του συνάδει με τη γενικότερη στάση του απέναντι στις «διευρυμένες εξουσίες του κινεζικού κράτους», από τη λογοκρισία έως την παρακολούθηση, που ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο λόγω πανδημίας - αν και ο ίδιος έχει επικρίνει πολλάκις στο παρελθόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλωστε, η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών από ηγεσίες και μονάδες περί απόκρυψης ή προσπάθειας συγκάλυψης των πραγματικών διαστάσεων, στοιχείων και δεδομένων που αφορούν την πανδημία - κάτι που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον Ai, η Κίνα «δεν θα λειτουργούσε ως κράτος χωρίς τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των πληροφοριών».

«Για την Κίνα, όλα είναι για πολιτική χρήση. Έχουν ένα σαφή λόγο να παράσχουν τους αριθμούς που θέλουν, ή να περιορίζουν, να αλλάζουν, να διαστρεβλώνουν τη λεγόμενη αλήθεια» αναφέρει ο ίδιος.

«Ένας αριθμός δεν σημαίνει κάτι για εκείνους» επιμένει ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα θύματα δεν έχουν ταυτότητα ή πρόσωπο, αποτελούν απλώς αριθμό ενός απολογισμού: «Σε πολλές περιπτώσεις δεν μαθαίνεις τα πραγματικά ονόματα ή τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Χάνονται εντελώς, στην προσπάθεια του κράτους να διατηρήσει την εικόνα του».

Το να αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης δεν είναι κάτι νέο για τον Ai. Μετά το σεισμό του 2008 στη Σιτσουάν που πιστεύεται πως κόστισε τη ζωή σε περίπου 90.000 ανθρώπους στη δυτική Κίνα, ο καλλιτέχνης σύστησε μία ομάδα για να αναγνωρίσει τα νεότερα θύματα, τα καταγράψει τα ονόματά τους, τις ημερομηνίες γέννησής τους - στοιχεία που η κυβέρνηση επιχείρησε να αποκρύψει.

Περίπου 5.000 παιδιά σκοτώθηκαν, πολλά από αυτά στα ερείπια κακής κατασκευής σχολείων. Στο έργο του «Remembering» o Ai έφτιαξε ένα ψηφιδωτό από 9.000 σχολικές τσάντες με το μήνυμα «Αυτό που θέλω είναι να θυμάται ο κόσμος πως ζούσε ευτυχισμένη για επτά χρόνια» - μία σειρά από ένα γράμμα μιας μητέρας θύματος.

Ο Ai Weiwei για τη γνώριμη μνήμη της απομόνωσης: «Ο κορωνοϊός ενίσχυσε τον απολυταρχισμό της Κίνας» Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Ai, η ιστορία μέλλεται να επαναληφθεί στην Κίνα, αν η κυβέρνηση δεν παραδεχτεί τα λάθη του παρελθόντος.

«Η Κίνα δεν μαθαίνει ποτέ. Δεν έχει σημασία ποιου είδους καταστροφή αντιμετωπίζει. Το μόνο που μαθαίνει είναι πόσο καλά να χρησιμοποιεί την απολυταρχική της εξουσία για να χειραγωγεί. Αυτού του είδους η αλαζονεία θα την οδηγήσει σε άλλη μια κρίση».

«Είναι κρίμα. Είναι προφανές πως πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να μάθουν να είναι πιο επιστημονικοί και να εμπιστεύονται το λαό τους. Όμως απλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κίνα μεταξύ ηγεσίας και πολιτών, αλλά ούτε ανάμεσα στους πολίτες»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κινεζικές αρχές ανέπτυξαν ένα σύστημα «κωδικού υγείας», σχεδιασμένο να εντοπίζει τις κινήσεις των πολιτών, ώστε να μειώσει την καμπύλη του ιού. Με τη χρήση τεχνολογίας κινητών, ψηφιακούς κωδικούς και δεδομένα που κατέγραφαν την κατάσταση υγείας εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών και βάσει δεδομένων τους επέτρεπαν λογής δραστηριότητες, από τη δημόσια συγκοινωνία, έως ψώνια ή δείπνο σε ένα εστιατόριο.

Κάπως έτσι, ο αντικομφορμιστής καλλιτέχνης θεωρεί πως το μόνο που έκανε η πανδημία, ήταν να ενισχύσει αυτό που εκείνος αποκαλεί «κράτος αστυνομίας», που επέτρεψε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία των πολιτών, οικοδομώντας ένα βαθύτερο και πιο στέρεο ατομικό, αλλά και συλλογικό προφίλ τους.

«Η Κίνα έχει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μία μόνο δύναμη. Και στην πραγματικότητα πρέπει να διατηρήσει αυτή τη δύναμη, γνωρίζοντας τους πάντες, τι σκέφτονται και πώς φέρονται» λέει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα σημαντικότερα χειρόγραφα των Αζτέκων επέστρεψε στο Μεξικό για πρώτη φορά από το 1840

Πολιτισμός / Ένα από τα σημαντικότερα χειρόγραφα των Αζτέκων επέστρεψε στο Μεξικό για πρώτη φορά από το 1840

Το Códice Azcatitlan, 25 φύλλα ευρωπαϊκού χαρτιού γεμάτα εικόνες και σημειώσεις στη ναουάτλ, εκτίθεται έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 186 χρόνια που το πρωτότυπο επιστρέφει στη χώρα της οποίας αφηγείται περίπου 350 χρόνια ιστορίας.
THE LIFO TEAM
Τοκάρτσουκ, Κούτσι, Αλιέντε: 188 συγγραφείς ζητούν να μάθουν αν 12 κρατούμενοι είναι ακόμη ζωντανοί

Πολιτισμός / Τοκάρτσουκ, Κούτσι, Αλιέντε: 188 συγγραφείς ζητούν να μάθουν αν 12 κρατούμενοι είναι ακόμη ζωντανοί

Δώδεκα συγγραφείς και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Ερυθραία τον Σεπτέμβριο του 2001. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, οι οικογένειές τους δεν έχουν ακόμη καμία επαληθευμένη πληροφορία ούτε για το αν ζουν.
THE LIFO TEAM
1,22 εκατ. δολάρια για κάθε Νόμπελ – Αυξάνεται κατά 9% το χρηματικό έπαθλο

Πολιτισμός / Τα Νόμπελ ανεβάζουν το χρηματικό έπαθλο στα 12 εκατ. σουηδικές κορόνες

Κάθε φετινό βραβείο θα συνοδεύεται από 12 εκατ. σουηδικές κορόνες, περίπου 1,22 εκατ. δολάρια. Η αύξηση ανακοινώνεται τη χρονιά που συμπληρώνονται 125 χρόνια από την πρώτη απονομή των Νόμπελ.
THE LIFO TEAM
Μπάρμπρα Στρέιζαντ καταφέρεται κατά του Τραμπ για το κλείσιμο του Κέντρου Κένεντι

Πολιτισμός / Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ κατηγορεί τον Τραμπ για «ανεξέλεγκτο εγωισμό» στη διαμάχη για το Κέντρο Κένεντι

Η Στρέιζαντ, που τιμήθηκε στα Kennedy Center Honors το 2008, παρενέβη μετά την απόφαση για κλείσιμο έως δύο ετών και τη νέα δικαστική εντολή που απαιτεί προειδοποίηση 30 ημερών πριν από μεγάλες παρεμβάσεις στο ιστορικό κτίριο.
THE LIFO TEAM
Η Μάιλι Σάιρους κλείνεται στο Chateau Marmont με τον αρραβωνιαστικό της για το «Let’s Get Married»

Πολιτισμός / Η Μάιλι Σάιρους κλείνεται στο Chateau Marmont με τον αρραβωνιαστικό της για το «Let’s Get Married»

Στο νέο ασπρόμαυρο βίντεο, η Μάιλι Σάιρους και ο Μαξ Μοράντο καταλαμβάνουν δωμάτια και διαδρόμους του θρυλικού ξενοδοχείου του Λος Άντζελες, την ίδια ημέρα που κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ Bass Persuades.
THE LIFO TEAM
Picasso – Bacon: Η μεγάλη έκθεση της Albertina φέρνει μαζί δύο τέρατα της ζωγραφικής

Πολιτισμός / Picasso – Bacon: Η μεγάλη έκθεση της Albertina φέρνει μαζί δύο τέρατα της ζωγραφικής

Η Albertina της Βιέννης ανοίγει τη μεγάλη έκθεση Picasso – Bacon: What It Feels Like to Be Human, με περίπου 70 έργα που δείχνουν πώς δύο από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα έκαναν την ανθρώπινη μορφή πεδίο πόνου, επιθυμίας και ευαλωτότητας.
THE LIFO TEAM