Μπιλ Γκέιτς: Να διανεμηθεί δίκαια στα έθνη το εμβόλιο - Ο ιός δεν έχει σύνορα

Μπιλ Γκέιτς: Να διανεμηθεί δίκαια στα έθνη το εμβόλιο - Ο ιός δεν έχει σύνορα Facebook Twitter
O Mπιλ Γκέιτς ζητά παγκόσμια συνεργασία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
0

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού και να διασφαλίσουν ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός, οι νέες θεραπείες και τα εμβόλια διανείμονται ισότιμα.

Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω φόβων ότι ένα κενό στην παγκόσμια ηγεσία θα παρατείνει την πανδημία και θα μεγεθύνει σημαντικά τον  απολογισμό σε ζωές αλλά και στην οικονομία.

Με επιστολή στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Γκέιτς ζητά μια «παγκόσμια προσέγγιση» για την καταπολέμηση της νόσου και προειδοποιεί πως εάν ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί μέσω αναπτυσσόμενων εθνών ανεμπόδιστα, θα ανακάμψει και θα χτυπήσει πλουσιότερα έθνη σε επακόλουθα κύματα.

«Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ακόμη και αν τα πλούσια έθνη κατορθώσουν να επιβραδύνουν την ασθένεια τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να επιστρέψει εάν η πανδημία παραμείνει αρκετά σοβαρή αλλού. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο»,γράφει.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά το παρελθόν για μια πανδημία, καλεί τους ηγέτες του κόσμου να συνδέσουν και να συμφωνήσουν τώρα σε τρεις δράσεις. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες πηγές για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας κατανέμονται αποτελεσματικά - πράγματα όπως μάσκες, γάντια και διαγνωστικές εξετάσεις», λέει.

«Είμαι μεγάλος πιστός του καπιταλισμού, αλλά μερικές αγορές απλά δεν λειτουργούν σωστά σε μια πανδημία, και η αγορά για τα ιατρικά είδη είναι ένα προφανές παράδειγμα».

Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο 

Δεύτερον, καλεί τους ηγέτες να δεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη εμβολίου. Υπάρχουν «τουλάχιστον οκτώ πιθανά εμβόλια για τον Covid-19», αλλά απαιτούνται άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδοθούν εντός 18 μηνών. «Αυτό θα ήταν το ταχύτερο που οι άνθρωποι έχουν ποτέ αναπτύξει εμβόλιο από την εμφάνιση ενός παθογόνου».

Τέλος, ο Γκέιτς καλεί τους G20 να σκεφτούν τώρα πώς θα κατασκευαστούν και θα διανεμηθούν τα εμβόλια. «Δεν είμαστε σίγουροι ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά ακόμη και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη πρέπει να επενδύσουν τώρα σε πολλά διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων παραγωγής, γνωρίζοντας ότι κάποια δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Διαφορετικά, θα χάσουμε μήνες αφότου το εργαστήριο αναπτύξει εμβόλιο, περιμένοντας τον σωστό κατασκευαστή να αυξήσει την κλίμακα», γράφει.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο «εθνικισμός του εμβολίου» θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο αν δεν γίνουν διεθνείς συμφωνίες πριν από την άφιξή του και τον τρόπο διανομής. Τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για να διεξαχθεί μια συμφωνία «δίκαιης διανομής» διότι κανένα έθνος δεν ξέρει ποιος θα δημιουργήσει πρώτος ένα εμβόλιο.

Ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε και στο BBC για την πανδημία και είπε πως ο πλανήτης δεν είχε επενδύσει στο να αντιμετωπίσει μια πανδημία. «Λίγες χώρες θα λάβουν καλό βαθμό για το πώς αντιμετώπισαν την πανδημία. Δεν είχαμε κάνει καμία πρόβα και καμία προσομοίωση. Οι πολιτικές της οικονομίας και της υγείας, βρέθηκαν και οι δύο σε αχαρτογράφητα νερά» .

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM