Το έμφυτο ελάττωμα του Joaquin Phoenix δεν είναι άλλο από το ταλέντο του!

Το έμφυτο ελάττωμα του Joaquin Phoenix δεν είναι άλλο από το ταλέντο του! Facebook Twitter
5
Το έμφυτο ελάττωμα του Joaquin Phoenix δεν είναι άλλο από το ταλέντο του! Facebook Twitter
Με τον Κέισι είχαμε συζητήσει στ' αστεία πώς θα ήταν αν δεν ξαναπαίζαμε σε ταινίες. Βρήκαμε κωμική την ιδέα να αποσυρθεί ένας ηθοποιός στα 35 του χρόνια...

Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω, επιτέλους!

Κι εγώ, αν και λυπάμαι που η γνωριμία μας γίνεται κάτω από τέτοιες περιστάσεις.


Γιατί το λέτε;

Μα, διότι θα ήταν καλύτερα να συναντιόμασταν κάπου αλλού να συζητήσουμε, παρά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Αυτό που με ξετρελαίνει στην ταινία είναι πως εξαρτάται κυρίως από το πώς τη «διαβάζει» κάθε θεατής ξεχωριστά. Έχω ακούσει τελείως διαφορετικές εκδοχές μέχρι στιγμής, από διαφορετικούς ανθρώπους.


Έχετε δίκιο, αν και η αφορμή είναι θαυμάσια. Μου άρεσε πολύ το «Έμφυτο Ελάττωμα», αν και δεν θα τολμούσα εύκολα να περιγράψω την πλοκή της ταινίας σε κάποιον που θα με ρωτούσε περί τίνος πρόκειται. Εσείς μπορείτε;

Όχι, αλλά αυτό που με ξετρελαίνει στην ταινία είναι πως εξαρτάται κυρίως από το πώς τη «διαβάζει» κάθε θεατής ξεχωριστά. Έχω ακούσει τελείως διαφορετικές εκδοχές μέχρι στιγμής, από διαφορετικούς ανθρώπους. Προσωπικά, δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα ταινίες που μπορείς να περιγράψεις πολύ άνετα. Πρόκειται για μια εμπειρία. Αν την παρακολουθήσεις όπως τη βιώνει ο Ντοκ, θα τη χαρείς. Αν προσπαθείς συνεχώς να την αποκωδικοποιήσεις, μπορεί και να σε τρελάνει.


Η χρονιά κατά την οποία εκτυλίσσεται η ταινία, δηλαδή το 1970, ήταν κρίσιμη για την ποπ κουλτούρα, και όχι μόνο: οι Beatles είχαν διαλυθεί, το Γούντστοκ αποτελούσε παρελθόν, το όνειρο έδινε τη θέση του στην παράνοια. Αυτό που λέω είναι αλήθεια, τελικά, ή μια εξιδανίκευση της πραγματικότητας;

Τι να πω, δεν ξέρω!


Δεν ήμασταν εκεί, αλλά τι υποθέτετε;

Από τη σκοπιά του φιλμ, ο συλλογισμός είναι αρκετά ακριβής. Το 1970 αποτέλεσε καμπή για πολλά ζητήματα. Επίσης, στα τέλη του '60 συνέβησαν πολιτικές δολοφονίες που προκάλεσαν σοκ και φόβο. Οι καιροί ήταν στ' αλήθεια ταραχώδεις. Και όλα αυτά, καθώς ο κόσμος έβγαινε από μια δεκαετία που αν ντυνόσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μιλούσες με μια συγκεκριμένη διάλεκτο, ήσουν αδελφός με τον συμπολίτη σου, ήσουν cool και μαζί θα αλλάζατε τον κόσμο. Τα βαριά ναρκωτικά, η κοκαΐνη και η ηρωίνη, προσγειώθηκαν απότομα στα νέα παιδιά και έμπαινες φυλακή αν σε έπιαναν με μια μικροποσότητα μαριχουάνας. Συνεπώς, ο ένας ρουφιάνευε τον άλλο για να σώσει το τομάρι του. Η παράνοια κυριάρχησε, αμέσως μετά την αδελφοσύνη. Κανείς δεν εμπιστευόταν τον διπλανό του, με τον οποίο μέχρι πρότινος συμφωνούσε στα συνθήματα της αγάπης και της ειρήνης. Αλλά, ειλικρινά, δεν ξέρω, δεν είμαι λόγιος ή πανεπιστημιακός και δεν ήμουν εκεί.

Το έμφυτο ελάττωμα του Joaquin Phoenix δεν είναι άλλο από το ταλέντο του! Facebook Twitter
Κανείς άλλος εκτός από τον Πολ δεν μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στη στιγμή. Αν παρατηρήσει μια χειρονομία ή μια κίνηση που τον ενδιαφέρει, θα επικεντρωθεί εκεί, σε αντίθεση με τον διάλογο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σκηνής. Ψάχνει πάντα να βρει κάτι που συναισθάνεται ως αυθεντικό...


Παρακολουθώντας το «I 'm still here» στο Φεστιβάλ Βενετίας, μου πέρασε από το μυαλό πως η καλλιτεχνική παγίδα που στήσατε με τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Κέισι Άφλεκ, ότι δηλαδή θα εγκαταλείπατε το σινεμά, μπορεί και να ίσχυε. Εσείς το σκεφτήκατε ποτέ σοβαρά; Εννοώ, να μην ξαναπαίξετε ποτέ στον κινηματογράφο;

Όχι. Με τον Κέισι είχαμε συζητήσει στ' αστεία πώς θα ήταν αν δεν ξαναπαίζαμε σε ταινίες. Βρήκαμε κωμική την ιδέα να αποσυρθεί ένας ηθοποιός στα 35 του χρόνια. Στα σπορ είναι κοινή πρακτική, γιατί το σώμα δεν αντέχει άλλο στην καταπόνηση. Ενώ αντιθέτως, ένας ηθοποιός «τραβάει» μέχρι να πεθάνει. Θεωρήσαμε πως έχει πλάκα το όλο θέμα...


Στον Πολ Τόμας Άντερσον έχετε δώσει τον εαυτό σας, την ψυχή σας, τώρα στο «Έμφυτο Ελάττωμα» αλλά και στο καταπληκτικό «The Master». Με δεδομένο πως είστε πιστός συνεργάτης κινηματογραφιστών που προφανώς θαυμάζετε, όπως ο Τζέιμς Γκρέι, τι το ιδιαίτερο επιφυλάσσει για σας η συνεργασία με τον Π.Τ. Άντερσον σε αυτά τα επικά φιλμ που σκηνοθετεί;

Θεέ μου, είναι τόσο πολλά. Μάλλον είναι θέμα της προσωπικότητάς του. Συμφωνώ με τα γούστα του στη μουσική και στην αισθητική. Επίσης, ο Πολ είναι ένας εξερευνητής. Τον ενδιαφέρουν ο κόσμος και οι άνθρωποι. Δεν εμφανίζεται με παγιωμένες απόψεις για το τι θέλει να κάνει, αλλά είναι περίεργος ως προς το τι μπορεί να βγει και να μεταδοθεί από την ομάδα ανθρώπων που συνιστούν τις ταινίες του.


Επομένως, είναι οργανωμένος, αλλά αφήνει χώρο να αναπνεύσει ο ηθοποιός, ως οργανικός συνεργάτης στις ταινίες του.

Ναι. Έχει αυτοπεποίθηση σε τέτοιο βαθμό, που αν και δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί μετά, μπορεί να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που άλλοι σκηνοθέτες θα φοβόντουσαν. Κανείς άλλος εκτός από τον Πολ δεν μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στη στιγμή. Αν παρατηρήσει μια χειρονομία ή μια κίνηση που τον ενδιαφέρει, θα επικεντρωθεί εκεί, σε αντίθεση με τον διάλογο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σκηνής. Ψάχνει πάντα να βρει κάτι που συναισθάνεται ως αυθεντικό. Ειδικά στο Master κυνηγούσε συνεχώς το καινούργιο, το ειλικρινές, το μοναδικό από τους χαρακτήρες. Αυτό δεν το έχω ξαναβρεί. Γι' αυτό και επιδιώκω να δουλεύω συχνά μαζί του.

Η ταινία Έμφυτο Ελάττωμα (Inherent Vice), σε σκηνοθεσία Πολ Τόμας Άντερσον, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Λάτρεψα το βιβλίο και περίμενα πως και πως την ταινία, ειδικά όταν είδα και το καστ. Όμως μέχρι στιγμής έχω διαβάσει αντιφατικές κριτικές. Επειδή δε θέλω να απογοητευτώ από κακή μεταφορά ενός βιβλίου που με ενθουσίασε, να δω την ταινία ή όχι; Κύριε Κουτσογιαννόπουλε απαντήστε μου!
Κατά την ταπεινή μου άποψη, ναι. Η σάτιρα και η πίκρα των Πίντσον και Άντερσον είναι συνυφασμένη για να λειτουργήσει σαν άσκπο έπος, ένα πολιτιστικό warp που ξεφούσκωσε άδοξα και αφομοιώθηκε σε κάτι τελείως διαφορετικό από τον αρχικό σκοπό της "κοινότητας". Τα πολλά πρόσωπα, ο ήλιος, η επιτραπέζια πλοκή, καμουφλάρουν την παράνοια. Και προσέξτε πώς φέρεται ο Άντερσον στον Πίντσον, χωρίς να αυτοπροδίδεται.