Λοβέρδος: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά HIV/AIDS, παρά την κρίση» (βίντεο)

Λοβέρδος: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά HIV/AIDS, παρά την κρίση» (βίντεο) Facebook Twitter
0

Σε Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση του ΟΗΕ για το HIV/AIDS στη Νέα Υόρκη (8-10 Ιουνίου 2011)

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε να χτυπήσει την προκατάληψη. Tο πρόσφατο παράδειγμα του Master Chef και του Mega και του κάθε Mega και της κάθε ομοφοβικής εκπομπής, δείχνουν ότι η προκατάληψη ζει και βασιλεύει, καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, περιφέρεται στα κανάλια από άσχετους δημοσιογράφους και δεξιούς χοντροκομένους ατακαδόρους που τη συντηρούν πασάροντας την ο ένας στον άλλο για πλάκα, για να την αρπάξει μετά η ακροδεξιά και να την κάνει σημαία.  Με πρόσχημα την κρίση, τους μετανάστες, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο τους βολεύει, δαιμονοποιούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, με ευκολότερο στόχο στην προκειμενη περίπτωση την γκέι κουλτούρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δώσουν "φυλετικά" χαρακτηριστικά σε μια ασθένεια που αφορά όλους μας. Μάστιγα είναι η προκατάληψη.

Να τι είπε ο Λοβέρδος.

Στο παρελθόν αμφισβητήθηκαν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αναβίωσαν προσβλητικές προκαταλήψεις για ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, ναρκομανείς και άνθρωποι που έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος.

Για τη διεθνή κοινότητα σήμερα, μια  Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση του ΟΗΕ για το AIDS είναι μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για να κάνουμε μια ανασκόπηση όσων σημαντικών επιτευγμάτων κατορθώσαμε από κοινού στον αγώνα κατά της μάστιγας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο. Καταφέραμε να τον θέσουμε υπό έλεγχο, χάρη στις κοινές μας προσπάθειες και την πρόοδο της επιστήμης, αλλά δεν τον έχουμε εξαλείψει τελείως. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα αποδέχεται τις προτάσεις του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν. Οι στόχοι που προτάσσει είναι σαφείς και φιλόδοξοι, όπως πρέπει να είναι αν θέλουμε να πετύχουμε. Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία και με τους εταίρους μας στην ευρωπαϊκή ένωση για να πετύχουμε τους στόχους που προανέφερα.

Οι προσπάθειες ενάντια στο AIDS στη χώρα μου έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στις υπηρεσίες κρατικής πρόνοιας και δημόσιας υγείας. Αυτή τη στιγμή, όλοι όσοι έχουν ανάγκη ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν πρόσβαση σε αυτή, ακόμα κι αν δεν έχουν τα μέσα να την εξασφαλίσουν από μόνοι τους, ακόμα κι αν είναι φτωχοί, ανασφάλιστοι, οικονομικοί ή παράνομοι μετανάστες. Άλλη μας προτεραιότητα ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προώθηση δράσεων κατά των διακρίσεων. Μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης σε σχολεία, στο στρατό, σε φυλακές ή αλλού, και με τακτικούς ελέγχους στοχεύουμε και στην ενίσχυση της πρόληψης.

Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις προτάσεις του γενικού γραμματέα. Τα προγράμματα δωρεάν διανομής προφυλακτικών και ανταλλαγής συριγγών θα επεκταθούν. Ως προς αυτό, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, με την οργανωμένη κοινωνία και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Η Ελλάδα έχει επίσης συνεισφέρει ως χώρα-δωρητής στο παγκόσμιο Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS (UNAIDS) και στηρίζουμε αδιάκοπα τις ανάλογες πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Το κύριο μέλημα μας σήμερα είναι η παράνομη εμπορία ανθρώπων. Στη χώρα μου πέρυσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση των καταγεγραμμένων περιπτώσεων μόλυνσης με AIDS, πολλές από τις οποίες αφορούν γυναίκες από την Αφρική, τις οποίες έφεραν οι έμποροι στη χώρα παράνομα και τις εκμεταλλεύονται βάζοντας τες να δουλεύουν ως πόρνες. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από στενή διεθνή συνεργασία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα 6,000 ασθενείς στην Ελλάδα βρίσκονται υπό περίθαλψη.

Η οικονομική κρίση που περνά η χώρα μου απαιτεί μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική επένδυση των πόρων που διαθέτουμε. Παρ’ όλα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς να χρειαστεί να μειώσουμε το επίπεδο της προστασίας και εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στο εθνικό σύστημα υγείας. Για να γίνω πιο σαφής, βρίσκομαι εδώ σήμερα για να δεσμευτώ ότι η χώρα μου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο του αγώνα κατά του HIV/AIDS. Σας ευχαριστώ πολύ.

Λοβέρδος: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά HIV/AIDS, παρά την κρίση» (βίντεο) Facebook Twitter

Την είδηση μετέδωσε η China Daily με τίτλο «Η Ελλάδα ζητά διεθνή συνεργασία στον αγώνα κατά του HIV/AIDS».

Πηγή του πίνακα: Worldwide HIV/AIDS Statistics

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM