Ανακοίνωση για τα νεκρά χελιδόνια - Η έκκληση των ειδικών για το φαινόμενο

Ανακοίνωση για τα νεκρά χελιδόνια - Η έκκληση των ειδικών για το φαινόμενο Facebook Twitter
1

Έκκληση απευθύνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μετά το θλιβερό θέαμα με τα νεκρά χελιδόνια στο δρόμο Ναυπλίου Νέας Κίου.

Οι θλιβερές εικόνες των νεκρών και ταλαιπωρημένων χελιδονιών, έκαναν χθες το γύρο του διαδικτύου καθώς μέλη του τοπικού συνεργάτη του συλλόγου προστασίας άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ προσπάθησαν να περισυλλέξουν τα ζωντανά και να απομακρύνουν τα νεκρά χελιδόνια από το δρόμο.

Ωστόσο το φαινόμενο με τα εξαντλημένα χελιδόνια δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Αργολίδα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως και στην Αθήνα. Ο ΑΝΙΜΑ δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα από μπαλκόνι στην Αθήνα γράφοντας: «Μπαλκόνι στην Αθήνα σήμερα. Μεγάλη ζημιά στα χελιδόνια, παραλίες ολόκληρες στα νησιά είναι γεμάτες κουρασμένα πλασματάκια»

Ανακοίνωση για τα νεκρά χελιδόνια - Η έκκληση των ειδικών για το φαινόμενο Facebook Twitter

Παράλληλα ο ANIMA γράφει: «Επειδή μας ρωτάτε πολλοί τi μπορείτε να κάνετε για τα χελιδόνια: αν είναι σε οδόστρωμα απομακρύνετέ τα, αλλιώς αφήστε τα εντελώς ήσυχα, δεν τρώνε τίποτε που να μπορείτε να τους προσφέρετε. Θερμή παράκληση, όσοι έχουμε γατούλες να τις κρατήσουμε μέσα αυτές τις μέρες όσο γίνεται».

Η έκκληση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση:

- Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου! Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι' αυτά μοιραία.

- Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.

- Προστατέψτε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.

Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife, Αλκυόνη - Aegean Wildlife Hospital Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Η μετανάστευση ξεκίνησε μεν αρχές Μαρτίου αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαμε δυσχερείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα, πολλοί πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών, να φτάσουν εξουθενωμένοι στην Ελλάδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης.

Χελιδόνια, σαχτάρες, φυλλοσκόποι, μυγοχάφτες που συλλαμβάνουν και τρώνε στον αέρα διάφορα έντομα, πετώντας πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος βρέθηκαν μέσα στη δίνη των ισχυρών βόρειων ανέμων που επικρατούσαν πρόσφατα. «Τα πουλιά αυτά», συνεχίζει ο κ. Μπακαλούδης, «πετάνε μέχρι και 350 χιλιόμετρα τη μέρα, με τους αντικυκλώνες να τα ευνοούν στο ταξίδι τους αφού τα "σηκώνουν" προς τα πάνω».

«Ωστόσο, σ' αυτό το ταξίδι ενός μέρους του πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες ήταν εναντίον του, κάτι που βέβαια έχει ξανασυμβεί. Τα ζώα διαχειμάζουν στη νότια Σαχάρα μέχρι τη νότια Αφρική και ξεκινούν κατά κύματα τη μετανάστευση από τις αρχές Μαρτίου σε μια διαδρομή με περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα», σημειώνει ο καθηγητής, συμβουλεύοντας μάλιστα τον κόσμο, όταν βλέπει εξαντλημένα πουλιά στο δρόμο, να τα απομακρύνει γιατί λειτουργούν και ως «κράχτες» και για άλλα πουλιά που ψάχνουν ένα μέρος να ξεκουραστούν.

Ανακοίνωση για τα νεκρά χελιδόνια - Η έκκληση των ειδικών για το φαινόμενο Facebook Twitter

Κλήσεις για εξαντλημένα ή νεκρά χελιδόνια από διάφορες περιοχές της χώρας, δέχθηκε και η Δράση για την Άγρια Ζωή. Δεκάδες ήταν οι καταγραφές για εξαντλημένα και νεκρά πουλιά ή χελιδόνια που πετούσαν ασυνήθιστα χαμηλά με ενδείξεις κατάπτωσης και από την Εθελοντική Ομάδα Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, σύμφωνα με το μέλος της ομάδας Μάχη Αθανασιάδου, η οποία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν συνεχείς σχετικές αναφορές από κατοίκους.

«Οποιος εντοπίζει πουλιά, πρέπει να ενημερώνει ένα σύλλογο περίθαλψης άγριων ζώων και να λαμβάνει την ανάλογη καθοδήγηση. Εμείς, σε όσους μας καλούν, τους συμβουλεύουμε, αν εντοπίσουν χελιδόνια ή άλλα άγρια πουλιά στην άσφαλτο, να τα απομακρύνουν προσεκτικά και αν διαπιστώσουν ότι κάποιο είναι τραυματισμένο ή δεν μπορεί να πετάξει, να το βάλουν σε ένα χαρτόκουτο και σε ένα ζεστό μέρος και να μας ειδοποιήσουν. Συνήθως, αν δεν έχουν κάποιο τραύμα, συνέρχονται ύστερα από λίγες ώρες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Καλπάκης από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

Σε ό,τι αφορά την τροφή, ξεκαθαρίζει ότι τα πουλιά αυτά είναι εντομοφάγα, δεν τρώνε σπόρους και ψίχουλα, που είναι ακατάλληλη τροφή για όλα τα άγρια πουλιά και προσθέτει πως απαιτείται ειδική τροφή.

«Αν είναι μάλιστα πολύ εξαντλημένα, δεν κάνει να φάνε», προσθέτει, ζητώντας από τους οδηγούς που αυτές τις ημέρες κινούνται στους δρόμους, να έχουν την προσοχή τους στο οδόστρωμα και να αναπτύσσουν μικρές ταχύτητες ώστε να μην τα πατήσουν. «Γενικότερα, δεν πρέπει να τα ενοχλήσουμε μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ειδικά αν τα βλέπουμε να στέκονται σε ταράτσες και μπαλκόνια», καταλήγει.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ελλάδα / Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: «Την παρέπεμψαν σε ψυχιατρική εξέταση με σκοπό να την απολύσουν»

Ο θείος της 57χρονης Σοφίας Χρηστίδου έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις από την πλευρά των Διευθύνσεων του σχολείου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
THE LIFO TEAM
ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελλάδα / ΟΣΕ: Αναστέλλεται η λειτουργία του Οδοντωτού - Τι ισχύει για όσους έχουν εκδώσει εισιτήρια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν σε τμήματα της τουριστικής διαδρομής έντονα φυσικά φαινόμενα που οδηγούν σε κατολισθήσεις μεγάλων και επικίνδυνων βράχων προς τις σιδηροτροχιές από τη γύρω δασική έκταση του όρους Χελμού
THE LIFO TEAM
Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Ελλάδα / Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Οι νόμοι μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι κοινωνικές στάσεις όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι στην Ελλάδα το 40% των ανδρών θεωρεί την ομοφυλοφιλία ηθικά απαράδεκτη, έναντι 20% των γυναικών.
THE LIFO TEAM