Υπ. Ανάπτυξης: Τι ισχύει για το «πάγωμα» επιταγών - Τα νέα δεδομένα σε λαϊκές και πλειστηριασμούς

Υπ. Ανάπτυξης: Τι ισχύει για το «πάγωμα» επιταγών - Τα νέα δεδομένα σε λαϊκές και πλειστηριασμούς Facebook Twitter
Διευκρινίσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης: Τι ισχύει με το πάγωμα των επιταγών - Τα νέα δεδομένα σε λαϊκές και πλειστηριασμούς (Eurokinissi)
0

Ρευστότητα 7 δισ, ευρώ αναμένεται στην αγορά μετά την έγκριση των 2 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊόυ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης,  διευκρίνισε ότι πρόκειται για ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία,από το σχέδιο για την παροχή δάνειων κινήσεως κεφαλαίου σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.


«Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός. 

Ποιες επιταγές «παγώνουν»

 

Αναφορικά με τις επιταγές ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει μέχρι την Τρίτη το βράδυ να δηλώσουν στις τράπεζες ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν με την παράταση των 75 ημερών.

«Σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να λάβουν και να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες"

«Από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες θα πληρωθούν» ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Γεωργιάδης.

«Όσοι μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «θα πάνε στην τράπεζα τους θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών, και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές».

Αλλαγές στις λαϊκές

Για αλλαγές και στις λαϊκές αγορές προϊδέασε ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας πως «Στις λαϊκές αγορές ψηφίσαμε ομόφωνα τροπολογία στην οποία δίνεται να φτιάχνουμε ταυτόχρονα και σε διπλανό χώρο νέα λαϊκή για να απλωθούν οι λαϊκές και να μειωθεί ο συνωστισμός.

Αυτό θα ισχύσει  μόνο για την περίοδο της κρίσεως, που δεν υπάρχει πλέον κυκλοφορία στους δρόμους» διευκρίνισε. «Στο 95% έχουν τηρηθεί οι οδηγίες στις λαϊκές» επισήμανε.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Διευκρινίσεις έδωσε και για τους πλειστηριασμούς για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Τετάρτη στους θεσμούς και αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο κ Γεωργάδης.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης... Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική  κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή.

Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα» τόνισε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM