Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του Χουάν Κάρλος- Έκοψε την επιχορήγηση του πατέρα του

Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του Χουάν Κάρλος- Έκοψε την επιχορήγηση του πατέρα του Facebook Twitter
Ο Φελίπε έκοψε την επιχορήγηση του Χουάν Κάρλος (Πηγή φωτό EPA)
1

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του, Χουάν Κάρλος, ενώ διέκοψε και την ετήσια επιχορήγηση του τέως βασιλιά.

Η ανακοίνωση του παλατιού έρχεται εν μέσω νέων αποκαλύψεων αλλά και των επικρίσεων για τον πολυτελή βίο που διάγει ο Χουάν Κάρλος, που αποσύρθηκε από τον θρόνο το 2014. Τώρα, ο τέως βασιλιάς είναι αντιμέτωπος με έρευνα από τις ελβετικές οικονομικές αρχές.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του Φελίπε, για την αποποίηση της κληρονομιάς, είναι μια προσπάθειά του να πάρει αποστάσεις από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πατέρας του. Η απόφαση για τη διακοπή της ετήσιας επιχορήγησης ύψους 194.000 ευρώ ανακοινώθηκε έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια το 2008, από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, μέσω λογαριασμού στην Ελβετία.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Φελίπε αποποιείται την κληρονομιά του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένων «όποιων περιουσιακών στοιχείων, επενδύσεων ή οικονομικών δομών των οποίων η προέλευση, τα χαρακτηριστικά ή ο σκοπός δεν είναι σύμφωνα με τον νόμο».

Οι αποκαλύψεις για τα δύο ιδρύματα

Ο Χουάν Κάρλος έχει νομική ασυλία στην Ισπανία, αλλά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στο εξωτερικό, καθώς εισαγγελείς ερευνούν τις πιθανές σχέσεις του με δύο ιδρύματα που αμφότερα είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο βασιλιάς Φελίπε, στην ανακοίνωση, ανέφερε ότι δεν έχει καμία γνώση ότι έχει οριστεί δικαιούχος του Zagatka, ενός ιδρύματος που είναι δηλωμένο στο Λιχτενστάιν. Το ίδρυμα έχει δημιουργηθεί από τον Αλβάρο ντε Όρλεανς, εξάδελφο του Χουάν Κάρλος, που πρόσφατα είχε παραδεχθεί μιλώντας στην El Pais ότι έχει χρηματοδοτήσει πολλές πτήσεις με ιδιωτικά τζετ για τον τέως βασιλιά, όσο ήταν στον θρόνο αλλά και μετά την αποχώρησή του. Αρνήθηκε όμως ότι ο Χουάν Κάρλος είχε πρόσβαση στα χρήματα του ιδρύματος.

Αλλά το παλάτι ανέφερε πως ο βασιλιάς Φελίπε έμαθε πέρυσι ότι έχει κατονομαστεί ως δικαιούχος άλλου ιδρύματος, του Lucum, με έδρα τον Παναμά και ότι απευθύνθηκε σε συμβολαιογράφο, προκειμένου να κόψει κάθε πιθανή σύνδεση με το ίδρυμα και τα χρήματά του.

Ελβετός εισαγγελέας ερευνά έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμού του Lucum. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας χορήγησε- σύμφωνα με δημοσιεύματα- 100 εκατομμύρια δολάρια στο Lucum το 2008. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε από τον Χουάν Κάρλος σύμφωνα με την Telegraph.

Με πληροφορίες από BBC, New York Times

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θεά Νουτ με «στρινγκ»: Η παράξενη νέα απόκτηση του Αιγυπτιακού Μουσείου της Βαρκελώνης

Πολιτισμός / Η θεά Νουτ με «στρινγκ»: Το παράξενο νέο απόκτημα του Αιγυπτιακού Μουσείου της Βαρκελώνης

Η παράσταση βρίσκεται στο εσωτερικό ενός σπάνιου ταφικού συνόλου που απέκτησε το Αιγυπτιακό Μουσείο της Βαρκελώνης. Οι αιγυπτιολόγοι δεν είναι βέβαιοι αν η μαύρη λεπτομέρεια είναι ένδυμα ή απόδοση της ηβικής τριχοφυΐας της θεάς.
THE LIFO TEAM
Στη Νάπολη, το φύλο είχε ήδη άλλη γλώσσα

Πολιτισμός / Η Roman Manfredi φωτογραφίζει τους femminielli της Νάπολης και μια άλλη ιστορία του φύλου

Η νέα φωτογραφική σειρά της Roman Manfredi, που εκτίθεται στο Street Level Photoworks, καταγράφει femminielli και άλλους ανθρώπους έξω από τις συνηθισμένες δυαδικές προσδοκίες για το φύλο, με αφετηρία μια οικογενειακή φωτογραφία της γιαγιάς της.
THE LIFO TEAM
Τα βιβλία αποκτούν πλέον σφραγίδα «γραμμένο από άνθρωπο»

Πολιτισμός / Τα βιβλία αποκτούν πλέον σφραγίδα «γραμμένο από άνθρωπο»

Βιβλία που έχουν γραφτεί από ανθρώπους θα μπορούν πλέον να φέρουν ειδική σήμανση στο εξώφυλλο. Το νέο βρετανικό σήμα πιστοποίησης έρχεται σε μια χρονιά γεμάτη καταγγελίες και σκάνδαλα για χρήση AI στη συγγραφή.
THE LIFO TEAM
Μήπως διαβάζαμε επί αιώνες το χειρόγραφο Βόινιτς με λάθος σειρά;

Πολιτισμός / Το μυστηριώδες μεσαιωνικό χειρόγραφο που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει ίσως δέθηκε λάθος πριν από 600 χρόνια

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το περίφημο μεσαιωνικό χειρόγραφο Βόινιτς μπορεί να δέθηκε λάθος ήδη τον 15ο αιώνα. Όταν τα φύλλα αναδιατάσσονται, τμήματα του κειμένου και ορισμένες παράξενες εικόνες αρχίζουν να συνδέονται διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Ο Σαμ Άλτμαν κοιτάζει το μέλλον σαν τον «Περιπλανώμενο» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ

Πολιτισμός / Η Άνι Λίμποβιτς φωτογραφίζει τον Σαμ Άλτμαν σαν τον «Περιπλανώμενο» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ

Η Άνι Λίμποβιτς φωτογράφισε τον επικεφαλής της OpenAI για το «Vanity Fair» σαν μια σύγχρονη εκδοχή του ρομαντικού ήρωα που κοιτάζει το άγνωστο. Μόνο που εδώ το άγνωστο είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
THE LIFO TEAM
Γιάννης Τσαρούχης: Η εικαστική αναφορά πίσω από το «La bola negra»

Πολιτισμός / Γιάννης Τσαρούχης: Η εικαστική αναφορά πίσω από το «La bola negra»

Οι άντρες με τις λευκές στολές, τα ήσυχα βλέμματα και τον λεπτό ερωτισμό των έργων του Τσαρούχη έγιναν σημείο αναφοράς για τη νέα ταινία των Χαβιέρ Κάλβο και Χαβιέρ Αμπρόσι, μια ιστορία για την ομοφυλοφιλική μνήμη και την κληρονομιά του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
THE LIFO TEAM
Για πρώτη φορά σε δημοπρασία αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Πολιτισμός / Για πρώτη φορά σε δημοπρασία αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Για πρώτη φορά δημοπρατούνται εκατοντάδες αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο και τη συλλογή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το κοσμικό έμβρυο του «2001» μπορεί να φτάσει τις 800.000 λίρες.
THE LIFO TEAM
Όλα όσα θα δούμε φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πολιτισμός / Όλα όσα θα δούμε φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Νέα σεζόν με «Τζένη Τζένη», «Dogville» και Μολιέρο. Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που κινείται από τον Νίκο Καραθάνο έως τον Λαρς φον Τρίερ, ενώ επενδύει στη νέα ελληνική γραφή, τη συμπερίληψη και το άνοιγμα του θεάτρου στην πόλη.
THE LIFO TEAM
Η Μαρία Λουίζου στη νέα Triennial του New Museum στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Το New Museum επέλεξε τη Μαρία Λουίζου για τη νέα Τριενάλε της Νέας Υόρκης

Μετά τη συνεργασία της με τη Στέγη και την παρουσία της στην έκθεση New Museum–DESTE στο Μπενάκη, η Μαρία Λουίζου επιλέγεται τώρα για την έκτη Τριενάλε του μουσείου, μαζί με 35 ακόμη καλλιτέχνες και συλλογικότητες από όλο τον κόσμο.
THE LIFO TEAM