Έκθεση αμερικανικού think tank: Πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Έκθεση αμερικανικού think tank: Πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Έκθεση αμερικανικού think tank για την εξωτερική πολιτική στην Τουρκία υποστηρίζει πως είναι πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε από το RAND Corporation τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με αυτήν, το μπαράζ καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση εκατοντάδων αξιωματούχων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.

«Αξιωματούχοι στη μέση ιεραρχία του στρατού φέρεται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν πως θα εκδιωχθούν κατά τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, συμπληρώνοντας: «Αυτή η δυσαρέσκεια ίσως οδηγήσει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή, απειλή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να παίρνει τα σοβαρά».

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ακολούθησε σειρά συσκέψεων κεκλεισμένων των θυρών πολλών αξιωματούχων, παρότι το γενικότερο αίσθημα στην Άγκυρα είναι πως πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μία φημολογία.

Φημολογία ή μη, μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου αξιολογεί ως σοβαρά τα ευρήματα της έκθεσης, αρθρογραφώντας αναλόγως.

«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί το ζήτημα αυτό ως θεωρία συνωμοσίας. Αν δεν μπορείτε να δείτε πώς όλα αυτά τελικά ενορχηστρώνονται και συντονίζονται από ενα κέντρο, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Μην εκπλαγείτε αν δείτε νέα απόπειρα πραξικοπήματος» γράφει ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος της Sabah.

O συντηρητικός αρθρογράφος της Yeni Safak, Yusuf Kaplan, μάλιστα, προέβλεψε πως το επόμενο πραγμικόπημα δεν θα οργανωθεί από τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά από τους κεμαλιστές και τους θιασώτες του κοσμικού κράτους στις τάξεις του στρατού.

Μπαράζ συλλήψεων

Ενδεικτικές της κλιμάκωσης των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των «Γκιουλενιστών», μάλιστα, υπήρξαν οι τελευταίες επιχείρησεις και συλλήψεις σε βάρος 700 ανθρώπων - υπόπτων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Με πληροφορίες από middleeasteye.net

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM