Χρήστος Ζερεφός: Δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Ελλάδας, λόγω κλιματικής αλλαγής

Χρήστος Ζερεφός: Δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Ελλάδας, λόγω κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Ο Χρήστος Ζερεφός προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός υπογράμμισε τον κίνδυνο υποβάθμισης του πολύπλοκου ανάγλυφου που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν περιοχές με μεγάλη δυσκολία», είπε ο κ. Ζερεφός σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, επικαλούμενος αδημοσίευτα στοιχεία της πιο πρόσφατης έκθεσης της Επιτροπής Μελέτης Κλιματικής Αλλαγής, που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στα μοντέλα που μελετήθηκαν υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Πελοποννήσου, πως και η πρόβλεψη ότι από τη μείωση των βροχοπτώσεων η Δυτική Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ερημοποίηση, την ξηρότητα που θα επικρατήσει.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι θα αυξηθούν οι δασικές πυρκαγιές, αφού «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 που είναι σήμερα».

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με τη συνέργεια εναλλασσόμενων ακραίων φαινομένων.

«Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Καύσωνας κάθε λίγες εβδομάδες»

Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε ότι το χειρότερο σενάριο δείχνει αύξηση της θερμοκρασίας που ξεπερνά τους 3 βαθμούς, αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2050.

«Κάτι που θα οδηγήσει σε μια υπερθέρμανση που θα είναι σχεδόν αβίωτη, όταν έχουμε έναν καύσωνα κάθε λίγες βδομάδες, τότε το πράγμα γίνεται πάρα πολύ σοβαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην οποία έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να πάμε με τις ΑΠΕ, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, με λιγότερους πολέμους και με λιγότερο αίμα για το πετρέλαιο», συμπλήρωσε ο ακαδημαϊκός.

Αναφερόμενος στην επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ότι τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε τη δεκαπλάσια ενέργεια από όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα 1.000 χρόνια.

«Τα τελευταία χρόνια τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί, κατά 30% το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία», επισήμανε.

«Τα τελευταία σαράντα χρόνια καταστρέψαμε όσο όζον παρήγαγε η φύση μέσα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τον τελευταίο αιώνα απελευθερώσαμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο χρειάστηκε η φύση να απομακρύνει μέσα σε 1 δισεκατομμύριο χρόνια στα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περού: 140.000 εκτάρια Αμαζονίου καταστρέφονται από παράνομη εξόρυξη χρυσού

Περιβάλλον / Περού: 140.000 εκτάρια Αμαζονίου καταστρέφονται από παράνομη εξόρυξη χρυσού

Από το 1984, περίπου 540 τετραγωνικά μίλια γης έχουν εκκαθαριστεί για εξόρυξη, ενώ η καταστροφή επεκτείνεται πλέον και σε βορειότερες περιοχές πέραν της παραδοσιακής ζώνης Madre de Dios
LIFO NEWSROOM
Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Περιβάλλον / Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες της Σιέρα Νεβάδα, μερικοί ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών, θα εξαφανιστούν πλήρως μέχρι τον επόμενο αιώνα, με δραματικές οικολογικές και συμβολικές συνέπειες για τη Δυτική Αμερική
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Διατροφή και κλιματική κρίση: Το φαγητό θερμαίνει τον πλανήτη

Η παγκόσμια διατροφή ευθύνεται για το 1/3 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - Οι επιστήμονες της EAT-Lancet προτείνουν φυτοφαγικές διατροφές για να σωθούν 15 εκατ. ζωές και να μειωθεί η κλιματική κρίση
LIFO NEWSROOM
«Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Περιβάλλον / «Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερα από 27.000 καταγεγραμμένα είδη ζώων, εκ των οποίων περίπου 4.000 είναι ενδημικά. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες ωθούν την άγρια ζωή στα όριά της
LIFO NEWSROOM
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Περιβάλλον / Ανανεώσιμη ενέργεια: Η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά για πρώτη φορά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα

Έκθεση διαπιστώνει ότι η ρεκόρ επέκταση της ηλιακής ενέργειας και η σταθερή αύξηση της αιολικής ενέργειας θα οδηγήσουν τον κόσμο στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα το 2025
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM