Οργή για τον Ζοζέπ Μπορέλ και το «σύνδρομο Γκρέτα»: Ωραίο να διαδηλώνεις, όταν δεν πληρώνεις

Οργή για τον Ζοζέπ Μπορέλ και το «σύνδρομο Γκρέτα»: Ωραίο να διαδηλώνεις, όταν δεν πληρώνεις Facebook Twitter
2

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό «σύνδρομο Γκρέτα» και τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε για τους νεαρούς διαδηλωτές υπέρ του κλίματος.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε αμφισβητήσει την προηγούμενη εβδομάδα τη σοβαρότητα της αφοσίωσης νεαρών διαδηλωτών υπέρ του κλίματος και αναφερόμενος σε ένα «σύνδρομο Γκρέτα» αμφέβαλλε κατά πόσον οι διαδηλωτές είναι προετοιμασμένοι να μειώσουν την ποιότητα της ζωής τους για να πληρώσουν το υψηλό κόστος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο 72χρονος Ισπανός βετεράνος πολιτικός εξέφρασε αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της αφοσίωσης των νεαρών διαδηλωτών που κινητοποιούνται γύρω από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, υποστηρίζοντας πως αυτοί δεν αντιλαμβάνονται το κόστος των μέτρων που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάνοντας λόγο για ένα «σύνδρομο Γκρέτα» είπε: «Είναι πολύ ωραίο να βγαίνεις έξω και να διαδηλώνεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αρκεί να μην σου ζητείται να συμβάλεις στο κόστος». «Θα ήθελα να ξέρω αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι (...) έχουν επίγνωση πόσο θα τους στοιχίσουν αυτά τα μέτρα», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες Σάββατο απολογήθηκε για τις δηλώσεις του. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όσους ενδεχομένως αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από την ακατάλληλη αναφορά μου στο σημαντικό κίνημα νεολαίας που πολεμά την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Τwitter, καθώς επέστρεφε από επίσκεψή του στις ΗΠΑ.


Η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τα σχόλια Μπορέλ «απαράδεκτα από έναν εκπρόσωπο της ΕΕ».

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της, με τον εκπρόσωπο Έρικ Μάμερ να σημειώσει πως όλοι οι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι – εκ των οποίων και ο Μπορέλ – στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «που αναγνωρίζει και στηρίζει τις επιθυμίες των νέων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». «Δεν πιστεύω ότι το 'σύνδρομο Γκρέτα' έχει καθοριστεί ακόμη ως μια ιατρική κατάσταση», είπε αστειευόμενος ο Μάμερ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φάνηκε να επιχειρεί από την την Παρασκευή μια αναδίπλωση από τις αρχικές του δηλώσεις όταν είπε με tweet του ότι τα «κινήματα νεολαίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν την πλήρη στήριξή μου και εμπνέουν πολιτικούς και κοινωνίες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
«Θα ήθελα να ξέρω αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι (...) έχουν επίγνωση πόσο θα τους στοιχίσουν αυτά τα μέτρα»1. Δεν βρίσκω κάτι υποτιμητικό στη δήλωση.2. Αν φτάσαμε στο σημείο να απολογούνται όσοι διαφωνούν με την Γκρέτα και τους οπαδούς της και επισημαίνουν απλές αλήθειες (π.χ. ότι τα όσα προτείνουν οι κλιματικοί μεσίες έχουν τεράστιο κόστος και είναι μη-λύσεις), η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική.