Ντόκος: Προσωπική άποψη η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο- Στη διάθεση του Μητσοτάκη η παραίτησή μου

Ντόκος: Προσωπική άποψη η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο- Στη διάθεση του Μητσοτάκη η παραίτησή μου Facebook Twitter
«Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Ντόκος (Πηγή φωτό ΑΠΕ)
1

Ο Θάνος Ντόκος δήλωσε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεσή του πρωθυπουργού, μετά τη δήλωσή του περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ενώ τόνισε πως πρόκειται για προσωπική άποψη.

Ο κ. Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. «Η παραίτησή μου είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου ήταν ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό, σε μια στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν», δήλωσε ο κ. Ντόκος στον Realfm, δίνοντας διευκρινίσεις για τα όσα είπε για τα περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

«Αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία.

Τι είπε ο Θάνος Ντόκος για το Αιγαίο

«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα», είπε σχετικά στην κυπριακή εφημερίδα.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, την Τρίτη, ο κ. Ντόκος υπογράμμισε πως «δεν είναι καινούρια δήλωση», αλλά συμπλήρωσε ότι έκανε δύο λάθη. «Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν οτι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες», εξήγησε ο κ. Ντόκος.

«Πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι», συμπλήρωσε και εξηγώντας γιατί χαρακτήρισε ακραίο το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε, είπε: «Ούτε η Τουρκία δείχνει διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά. Για να συζητήσει συνεκμετάλλευση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο, να έχει κάτι βρεθεί. Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ χαμηλές, κακώς το χρησιμοποίησα».

Αναλύοντας το πώς θα μπορούσε να γίνει συνεκμετάλλευση, ο κ. Ντόκος είπε ότι «πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο θα το συζητήσουμε».

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

LiFO politics / Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

Ο Γιάννης Παντελάκης, αρθρογράφος της LiFO και συγγραφέας, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη γιατί δεν έχει αναδειχθεί ακόμα μία ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση και αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ένας αντίπαλος που μπορεί πραγματικά να την απειλήσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

Πολιτική / Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

«Πάμε να δούμε πόσες πολιτικές μας για την εργασία μπορώ να σας πω σε λιγότερο από 1 λεπτό» λέει στο TikTok ο πρωθυπουργός, πριν αρχίσει να απαριθμεί μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία
LIFO NEWSROOM
Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια