ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Γιούνκερ: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα - Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης

Γιούνκερ: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα - Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης Facebook Twitter
EUROKINISSI
9

«Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως το α' εξάμηνο του 2015 ήταν η περίοδος που Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στο Grexit.

Σε συνέντευξη στην Καθημερινή, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε επίσης για την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποκάλυψε πότε ο ίδιος αντελήφθη ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ αποκαλυπτικά είναι και όσα λέει για την περίοδο που οδήγησε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, καθώς και για την στάση των Τσίπρα και Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το να πείσει τον Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε- αυτό ήταν το εύκολο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, «κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα».

«Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης»

Όπως αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.


«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τονίζοντας ότι ήταν αντίθετος με το Σχέδιο Β που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει, «ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα».

Θεωρεί δε λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που ήθελε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. «Τι στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διεθνή
9

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΥΤΙΝ-ΠΟΛΕΜΟΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ-REUTERS

Διεθνή / Reuters: Πιο πιθανή η κλιμάκωση του πολέμου από τον Πούτιν, παρά η ειρήνη

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε διυλιστήρια πετρελαίου, λιμάνια και αποθήκες καυσίμων στη Ρωσία, καθώς και σε εδάφη της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή, έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΕΓΚΑΝ ΠΑΙΔΙΑ

Διεθνή / Μόνος ο πρίγκιπας Χάρι στη Βρετανία ενώ ο βασιλιάς θέλει να δει τα εγγόνια του: Γιατί δεν ταξίδεψαν η Μέγκαν Μαρκλ και τα παιδιά

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της δούκισσας του Σάσεξ να αναβάλει το ταξίδι που θα έκαναν με τα παιδιά στη Βρετανία, μετά από τέσσερα χρόνια
THE LIFO TEAM