ΟΗΕ: Να επαναπατριστούν παιδιά τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Συρία

ΟΗΕ: Να επαναπατριστούν παιδιά τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Συρία Facebook Twitter
2

Ερευνητές του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα, Πέμπτη, τις χώρες να επαναπατρίσουν τα παιδιά των ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Συρία, περιλαμβανομένων των μητέρων τους.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Ανεξάρτητη και Διεθνής Επιτροπής Έρευνας για τη Συρία, που συστάθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξηγεί ότι πολλά από αυτά τα παιδιά βρίσκονται «σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση» διότι δεν διαθέτουν έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους.

Γεννημένα σε περιοχές που ελέγχονταν από τη συριακή αντιπολίτευση, τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να εγγραφούν στα ληξιαρχεία «καθώς τα έγγραφα που τους έχουν δώσει οι ένοπλες ομάδες δεν αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν από τις χώρες καταγωγής των ξένων μαχητών να λάβουν «αμέσως μέρα για να απλοποιήσουν την καταγραφή των πολιτών τους που έχουν γεννηθεί στη Συρία με απώτερο σκοπό να τους επαναπατρίσουν το συντομότερο δυνατό, όπως και τα πρόσωπα που τους φροντίζουν».

Μετά την πτώση πέρυσι τον Μάρτιο του χαλιφάτου του ΙΚ η διεθνής, κοινότητα είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο ζήτημα του επαναπατρισμού των οικογενειών των ξένων τζιχαντιστών που έχουν σκοτωθεί ή κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ.

Ο επαναπατρισμός τους στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία γίνεται με το σταγονόμετρο. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία ζητεί από τις χώρες να δώσουν «προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των ασυνόδευτων παιδιών», προκειμένου αυτά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Εφόσον υπάρχουν, «οι μητέρες θα πρέπει να επαναπατριστούν μαζί με τα παιδιά τους», τονίζεται στην έκθεση, η οποία καλεί τις χώρες να μην στερούν από τους γονείς την υπηκοότητά τους «με δεδομένες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στα παιδιά».

Στις αρχές Νοεμβρίου η Μαρί- Ντομινίκ Παρέν, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινων Δικαιώματα, είχε καταγράψει 700 με 750 παιδιά που έχουν γεννηθεί από γονείς πολίτες της ΕΕ και τα οποία κρατούνται σε επισφαλείς συνθήκες σε καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας.

Συνολικά περίπου 12.000 ξένοι - 4.000 γυναίκες και 8.000 παιδιά - ζουν σε τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία, στην πλειονότητά τους στον καταυλισμό αλ Χολ, σύμφωνα με τα στοιχεία των κουρδικών αρχών.

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM