No.1

Τραμπ για Σουλεϊμανί: «Σκύλας γιος - Έπρεπε να τον σκοτώσουμε πριν 20 χρόνια»

Τραμπ για Σουλεϊμανί: «Σκύλας γιος - Έπρεπε να τον σκοτώσουμε πριν 20 χρόνια» Facebook Twitter
2

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις αναφερόμενος στον Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Μιλγουόκι, στην Πολιτεία Ουισκόνσιν.

Κατά τον αμερικανό πρόεδρο υπάρχουν «πολλοί νέοι και νέες που δεν έχουν χέρια ούτε πόδια» εξαιτίας του  διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πόδια, ούτε χέρια, εξαιτίας του», είπε και τον χαρακτήρισε γιο σκύλας (son of a bitch). «'Επρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από είκοσι χρόνια», πρόσθεσε. Ο Τραμπ συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόφασή του να διατάξει αεροπορικό πλήγμα για την εξόντωση του ανώτατου αξιωματικού των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώ πολλοί τον επικρίνουν και αμφισβητούν το ότι υπήρχε απειλή «άμεσα επικείμενη» επίθεση με εγκέφαλο τον υποστράτηγο, ο οποίος πήγε στη Βαγδάτη με εμπορική πτήση για συνομιλίες.

Η Ουάσινγκτον διατείνεται ότι ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς ευθύνεται για τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων στρατιωτικών των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι έδωσε μάλλον αντιφατικές εξηγήσεις για το σκεπτικό της επιχείρησης εξόντωσης του Σουλεϊμανί, κατά πολλούς του δεύτερου ισχυρότερου αξιωματούχου στην Τεχεράνη, πίσω μόνο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε για παράδειγμα την Κυριακή πως ουδέποτε είδε οποιαδήποτε αναφορά, ή απόδειξη, πως το Ιράν σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον τεσσάρων πρεσβειών των ΗΠΑ, όπως διαβεβαίωνε ο ένοικος του Λευκού Οίκου δύο ημέρες νωρίτερα. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εξύμνησαν τον Τραμπ για την απόφασή του να διατάξει τη δολοφονία του ιρανού στρατιωτικού, βλέποντας σε αυτήν μια αποφασιστική ενέργεια για την προστασία των ΗΠΑ από τους εχθρούς τους. Απεναντίας, οι Δημοκρατικοί είδαν στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί άλλον έναν λόγο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την καθαίρεσή του.

Σε αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων των ΗΠΑ. Αντιδρώντας, ο Τραμπ διέταξε να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν αλλά όχι νέα στρατιωτική δράση, γεγονός που αρκετοί εξέλαβαν ως ένδειξη της πρόθεσής του να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ dpa

Διεθνή
2

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM