Ισπανία: Κυβέρνηση συνεργασίας Σάντσεθ και Ιγκλέσιας - Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο

Ισπανία: Κυβέρνηση συνεργασίας Σάντσεθ και Ιγκλέσιας - Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε σήμερα με πολύ μικρή πλειοψηφία τη στήριξη του κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στη Ισπανία, βάζοντας τέλος σε ένα μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο.

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ο Σάντσεθ κέρδισε για δύο ψήφους την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν, χάρη στη στήριξη βουλευτών από μικρότερα περιφερειακά κόμματα. Ο ίδιος και ο σύμμαχός του στον κυβερνητικό συνασπισμό Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των αριστερών Unidas Podemos, έχουν δηλώσει πως θα πιέσουν για φορολογικές αυξήσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις εταιρείες και θα πάρουν πίσω εργασιακές μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Όμως χωρίς σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο συνασπισμός ενδέχεται να πασχίζει για να περνά νομοσχέδια και θα πρέπει να διαπραγματεύεται κατά περίπτωση με άλλα κόμματα. «Πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την ατμόσφαιρα του εκνευρισμού και της έντασης και πως μπορούμε να ανακτήσουμε έναν χώρο για συναίνεση και για συμφωνία», δήλωσε ο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

Πολιτικοί είχαν αλληλοκατηγορηθεί για άσκηση πιέσεων για να αλλάξουν γνώμη βουλευτές, ιδιαίτερα των μικρών περιφερειακών κομμάτων που είχαν πει ότι θα στηρίξουν τον Σάντσεθ. Όμως στο τέλος η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο Σάντσεθ κέρδισε τη στήριξη 167 από τους 350 βουλευτές της κάτω βουλής, ενώ 165 καταψήφισαν. Οι υπόλοιποι 18 απείχαν.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, το οποίο ήρθε πρώτο σε δύο βουλευτικές εκλογές το 2019, χωρίς όμως να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών, είχε αποτύχει μέχρι σήμερα να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου και είχε στο μεταξύ ηγηθεί μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με μικρό περιθώριο να προωθήσει πολιτικές.

Η άνοδος νέων κομμάτων στην Ισπανία τα πέντε τελευταία χρόνια έβαλε τέλος σε δεκαετίες κυριαρχίας στην ισπανική πολιτική των Σοσιαλιστών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαδικασία σχηματισμού κυβερνήσεων και την παραμονή τους στην εξουσία. Οι Σοσιαλιστές και οι Podemos συγκεντρώνουν μαζί μόλις 155 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού τους υπερψηφίσθηκε χάρη σε μερικά από τα μικρότερα κόμματα, ανάμεσα στα οποία οι καταλανοί αυτονομιστές του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), οι οποίοι απείχαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM