Γερμανία: Αποσύρει μέρος των στρατιωτών της από το Ιράκ μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί

Γερμανία: Αποσύρει μέρος των στρατιωτών της από το Ιράκ μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί Facebook Twitter
EPA / Φωτό Αρχείου
0

Την μετακίνηση μέρους των στρατιωτών της από το Ιράκ ανακοίνωσε η Γερμανία μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ειδικότερα, το Βερολίνο μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μερικές ημέρες μετά τον φόνο ενός κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.

Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.

Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση με επιστολή της προς το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ κάλεσε την Κυριακή τα αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα να φύγουν μετά τον φόνο, την Παρασκευή, του διασημότερου Ιρανού στρατηγού, του Κασέμ Σουλεϊμανί, με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στη Βαγδάτη.

Η μείωση των γερμανικών στρατευμάτων διατάχθηκε από την υπό τις ΗΠΑ κοινή διοίκηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, μια πόλη λίγο βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου είναι ανεπτυγμένοι σχεδόν 30 γερμανοί στρατιωτικοί.

Από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, περίπου 90 σταθμεύουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την ανησυχία του για ενδεχόμενη ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους, αν τα ξένα στρατεύματα αποχωρήσουν γρήγορα από το Ιράκ. «Κανένας δεν το θέλει πραγματικά αυτό», δήλωσε.

Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως απέσυρε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

«Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, η οποία έχει οδηγήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση επτά Σλοβάκων στρατιωτών έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι. «Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση με συμμάχους», προστίθεται στη δήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM