East Med: Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον ενεργειακό αγωγό

East Med: Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον ενεργειακό αγωγό Facebook Twitter
0

Διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό East Med θα υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου του 2020 στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Στη συμφωνία θα καθοριστούν οι ζώνες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, εξασφαλίζοντας την χάραξη του αγωγού μέσα από περιοχή που η Τουρκία χαρακτηρίζει γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη. 
 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε φάση αναμονής για την ολοκλήρωση «κάποιων διεργασιών εντός του κυβερνητικού σχηματισμού» και μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα υπογράψει. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ιταλία, στην οποία και θα καταλήγει ο αγωγός East Med, πριν από έναν χρόνο εμφανιζόταν εν μέρει αντίθετη.

Η Τουρκία επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία αλλά, όπως σχολιάζει το «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med. Το έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ που θέλουν περιορίσουν τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεικτική της συγκυρίας είναι και η υπογραφή ενός νόμου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χθες Σάββατο, που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream - δηλαδή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται να επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε άλλον υποστηρίξει τα έργα αυτά.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM
Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM