Πάνω από 230 συλλήψεις μελών της διαβόητης συμμορίας MS-13 σε ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ

Πάνω από 230 συλλήψεις μελών της διαβόητης συμμορίας MS-13 σε ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
0

Οι νεοϋορκέζικες αρχές ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τη σύλληψη 230 και πλέον προσώπων που φέρονται να είναι μέλη της συμμορίας MS-13 σε Νέα Υόρκη, Βαλτιμόρη και Ελ Σαλβαδόρ, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν γίνει ποτέ εναντίον της. 

H  MS-13 παρουσιάζεται από τον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως η ενσάρκωση της κατ' αυτόν άρρηκτης σύνδεσης της εγκληματικότητας με την παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ. Η επιχείρηση εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης, που πιστεύεται πως ίδρυσαν σαλβαδοριανοί μετανάστες, ήταν αποτέλεσμα διετούς έρευνας, ανέφεραν αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA) και ο εισαγγελέας της Κομητείας Σάφοκ.

Η Κομητεία Λονγκ Άιλαντ, ανατολικά της Νέας Υόρκης, θεωρείται μια από τις περιοχές των ΗΠΑ όπου η MS-13 είναι πιο εδραιωμένη. Από τα 230 και πλέον πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, τα 96 διαμένουν στην Κομητεία Σάφοκ. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν είναι Αμερικανοί ή αλλοδαποί.

Οι συλλήψεις που έγιναν χθες «βάζουν τέλος στις προσπάθειες της MS-13» να δημιουργήσει ένα κέντρο «βαρβαρότητας» στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρέι Ντόνοβαν, στέλεχος της DEA, προσθέτοντας ότι αποτελούν «ένα μήνυμα με αποδέκτες τους ηγέτες της MS-13 στο Σαλβαδόρ και στο Λος Άντζελες», το οποίο είναι πως η Νέα Υόρκη «αρνείται» να ανεχθεί την παρουσία και τη δράση τους, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, οι συλλήψεις επέτρεψαν να αποφευχθεί η εκτέλεση σχεδίων για επτά δολοφονίες. Κατασχέθηκαν 10 κιλά κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη και χάπια φαιντανύλης, κατά το δελτίο Τύπου.

«Η επιχείρηση συνέβαλε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που οδήγησε στην εγκατάλειψη, από μέρους της ηγεσίας της MS-13 στο Σαλβαδόρ, του σχεδίου της να μεγεθύνει την παρουσία της στο Λονγκ Άιλαντ», ανέφερε ο εισαγγελέας της Κομητείας Σάφοκ, ο Τίμοθι Σίνι. Στη Μάρα Σαλβατρούτσα, συμμορία στην οποία ανήκουν πολλοί ισπανόφωνοι, αναφέρεται συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει τοποθετήσει τον αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, ειδικά από τα κράτη της κεντρικής Αμερικής, ψηλά στις προτεραιότητες της προεδρίας του.

Το 2017, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει πως η συμμορία, που υπολογίζεται πως έχει ως και 10.000 μέλη, έχει «κυριολεκτικά καταλάβει την εξουσία σε αμερικανικές πόλεις και χωριά». «Απελαύνουμε από τη χώρα μας τα μέλη της MS-13 και άλλους που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ», ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στην είδηση μέσω Twitter.


Τη Μάρα Σαλβατρούτσα σχημάτισαν τη δεκαετία του 1980 στο Λος Άντζελες μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής. Μέρος των μελών της απελάθηκε τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, όπου η συμμορία αύξησε εκθετικά τη δύναμή της, γεγονός που μετέτρεψε το βόρειο τμήμα της κεντρικής Αμερικής σε μια από τις περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότεροι φόνοι στον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM