Οργή για το νέο ομοφοβικό ξέσπασμα του Μπολσονάρου: «Έχεις φάτσα ομοφυλόφιλου»

Οργή για το νέο ομοφοβικό ξέσπασμα του Μπολσονάρου: «Έχεις φάτσα ομοφυλόφιλου» Facebook Twitter
3

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο ομοφοβικό σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος ενοχλημένος με δημοσιογράφο του είπε ότι «η φάτσα σου μοιάζει τρομερά με ομοφυλόφιλου».

Σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα, ο πρόεδρος παραπονέθηκε ότι τα μέσα ενημέρωσης τον κατηγόρησαν ότι είναι ρατσιστής και διαπράττει εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, είπε σε έναν δημοσιογράφο: «Η φάτσα σου μοιάζει τρομερά με ομοφυλόφιλου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σε κατηγορήσω ότι είσαι ομοφυλόφιλος».

Το σχόλιο συνοδεύτηκε με γέλια από τους βοηθούς του και τους υποστηρικτές του που στέκονταν κοντά. Την ίδια όμως ώρα, ορισμένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι Βραζιλιάνοι στράφηκαν στα social media για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και δημοσίευσαν selfies με τη λεζάντα «φάτσα ομοφυλόφιλου».

Ο Jean Wyllys, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρώην βουλευτής που είχε συγκρουστεί με τον πρόεδρο όταν και οι δύο στο Κογκρέσο, ήταν αυτός που ξεκίνησε το κίνημα αντιδράσεων. «Ένατρομερά ομοφυλόφιλο πρόσωπο. Με υπερηφάνεια!» έγραψε ο Wyllys, ο οποίος τώρα είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να υπερασπιστεί τον μεγαλύτερο γιο του από τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαρύνουν και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των πολιτειακών εισαγγελέων στο Ρίο ντε Ζανέιρο που προΐστανται της έρευνας. Ο Φλάβιου Μπολσονάρου, ο οποίος φέρεται να διέπραξε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

Η έρευνα σε βάρος του γιου του προέδρου θέτει υπό αμφισβήτηση μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ακροδεξιού πολιτικού, ότι αυτός — και μόνο αυτός — θα έφερνε την «κάθαρση» έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς που σάρωσαν το βραζιλιάνικο πολιτικό προσωπικό τα τελευταία χρόνια.

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου δηλώνει αθώος και αποκαλεί την έρευνα πολιτική αντεκδίκηση από κάποιους που θέλουν να πλήξουν την προεδρία του πατέρα του. Την Πέμπτη ο γερουσιαστής ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει την έρευνα που διενεργείται σε βάρος του.

Η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο Μπολσονάρου όταν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος του γιου του την Πέμπτη ήταν να στραφεί εναντίον των εισαγγελέων, των δικαστηρίων και του κυβερνήτη στην Πολιτεία Ρίο, όπου κυβερνήτης είναι ο άλλοτε σύμμαχός του και πλέον ανταγωνιστής του στην άκρα δεξιά Ουίλσον Βίτσελ.

«Κάνουν έρευνα για τον γιο μου από πέρσι και ακόμα δεν έχουν βρει τίποτα», υποστήριξε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξερχόμενος από την προεδρική κατοικία στην Μπραζίλια. «Είδατε εσείς ποτέ εισαγγελείς στο Ρίο να κάνουν έρευνα για κάποιο πρόσωπο, κάποια υπόθεση διαφθοράς, κάποιο σφάλμα ή παράλειψη κάπου δημόσιου λειτουργού στην Πολιτεία;» απαίτησε να μάθει και πρόσθεσε: «Το Ρίο είναι η πιο διεφθαρμένη Πολιτεία της Βραζιλίας».

Οι κατηγορίες εναντίον του γιου του

Εισαγγελείς κατηγορούν τον Φλάβιο Μπολσονάρου, μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου στο Ρίο πριν εκλεγεί ομοσπονδιακός γερουσιαστής το 2019, όταν απασχολούσε εικονικούς εργαζομένους. Χρησιμοποίησε μέρος της μισθοδοσίας των ανύπαρκτων βοηθών του για να αγοράσει δύο διαμερίσματα στην Κοπακαμπάνα και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου μιας αλυσίδας που πουλάει σοκολάτες.

Το κύκλωμα φέρεται να διηύθυνε ο πρώην οδηγός του Φαμπρίσιου Κεϊρόζ, λένε οι εισαγγελείς σε έγγραφό τους, εξηγώντας ότι διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω των λογαριασμών του. Την Τετάρτη οι αρχές στο Ρίο έκαναν 24 εφόδους σε ιδιοκτησίες άλλοτε εργαζομένων του γερουσιαστή Μπολσονάρου και συγγενών μιας πρώην συζύγου του προέδρου Μπολσονάρου. Οι έφοδοι έγιναν αφού δικαστήριο επέτρεψε να ξαναρχίσει η έρευνα που είχε παγώσει με εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου νωρίτερα φέτος.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Φλάβιου Μπολσονάρου ότι ξέπλυνε τα κέρδη της κατάχρησης αγοράζοντας μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της αλυσίδας καταστημάτων και ακίνητα. Εξηγούν πως παρουσίασε απίστευτα υψηλές τιμές μεταπώλησης των διαμερισμάτων: για παράδειγμα, έβγαλε κέρδος περίπου 90.000 ευρώ το 2013 από τη μεταπώληση ακινήτου που είχε αγοράσει το 2012, σε τιμή αυξημένη κατά +292%. Επίσης, επισημαίνουν πως από το μερίδιό του στην αλυσίδα των καταστημάτων franchise ο Φλάβιου Μπολσονάρου εμφάνισε πολύ υψηλότερα κέρδη από ό,τι οι συνεταίροι του.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM
Η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου του Ζελένσκι

Διεθνή / Η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου του Ζελένσκι

«Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία χρειάζεται να ενισχύσει την εσωτερική της ανθεκτικότητα», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του, ανακοινώνοντας τον νέο ρόλο της Κρίστια Φρίλαντ
THE LIFO TEAM