30 Χρόνια από την Πτώση του Τείχους: Η Μέρκελ καλεί σε αγώνα κατά του μίσους και του ρατσισμού

30 Χρόνια από την Πτώση του Τείχους: Η Μέρκελ καλεί σε αγώνα κατά του μίσους και του ρατσισμού Facebook Twitter
1

Έκκληση προς την Ευρώπη να αγωνιστεί αποφασιστικά κατά του μίσους, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης για την 30ή επέτειο από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Να παλέψουν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη συνοχή κάλεσε από την πλευρά του τους Ευρωπαίους και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προειδοποιώντας ότι «σήμερα το μέλλον είναι πιο ανοιχτό και πιο αβέβαιο από ποτέ, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η φιλελεύθερη δημοκρατία».

«Κανένα Τείχος που περιθωριοποιεί τους ανθρώπους και περιορίζει την ελευθερία δεν είναι τόσο ψηλό και τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορούν οι άνθρωποι να το περάσουν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το Παρεκκλήσι της Συμφιλίωσης και αναφέρθηκε στους 140 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το Τείχος, αλλά και στους περίπου 75.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν από το καθεστώς της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. «Θυμάμαι όλους εκείνους που καταπιέστηκαν και αναγκάστηκαν να θάψουν τα όνειρά τους», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Ο κ. Σταϊνμάιερ από την πλευρά του υποδέχθηκε τους Προέδρους της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, τιμώντας στο πρόσωπό τους τους πολίτες αυτών των χωρών για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια της Γερμανίας να επανενωθεί. «Χωρίς το θάρρος και την θέληση για ελευθερία των Πολωνών και των Ούγγρων, των Τσέχων και των Σλοβάκων, δεν θα υπήρχαν ούτε οι ειρηνικές επαναστάσεις στην Ευρώπη ούτε η γερμανική ενότητα», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Οι γενναίοι του 1989 κατέστησαν εφικτή την ελευθερία και την ενότητα της Ευρώπης. Είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία αυτής της ηπείρου: είναι μια ειρηνική Ευρώπη, μια Ευρώπη στην οποία ενωθήκαμε με τη δική μας ελεύθερη βούληση, μια Ευρώπη στην οποία Ανατολή και Δύση, Βορράς και Νότος, μεγάλα και μικρά κράτη, έχουν ισότιμη φωνή και φέρουν όλα ένα μερίδιο της ευθύνης», πρόσθεσε.

Το Παρεκκλήσι της Συμφιλίωσης, στο οποίο επικεντρώθηκε η σημερινή εκδήλωση μνήμης, αντικατέστησε το 1990 την περίφημη Εκκλησία της Συμφιλίωσης, η οποία χτίστηκε το 1894 και κατεδαφίστηκε από το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας το 1985. Το 1945, όταν το Βερολίνο χωρίστηκε σε τομείς κατοχής, η ενορία διαιρέθηκε, με την Εκκλησία να βρίσκεται στον σοβιετικό τομέα και τους περισσότερους από τους πιστούς της να ζουν στον γαλλικό.

Το Τείχος του Βερολίνου πέρασε ακριβώς μπροστά από τον ναό, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτόν αδύνατη και από τις δύο πλευρές. Η κατεδάφισή της έγινε προκειμένου «να αυξηθούν η τάξη, η ασφάλεια και η καθαριότητα στα κρατικά σύνορα», είχε ανακοινώσει το 1985 η κυβέρνηση της ΓΛΔ.

Αργότερα απόψε η κεντρική σκηνή της γιορτής για την Πτώση του Τείχους θα μεταφερθεί στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου ο μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ θα διευθύνει τη διάσημη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ενώ θα ακολουθήσει ροκ συναυλία ως αργά τη νύχτα.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ένα από τα πρώτα ντοκιμαντερ που είδα για την Γερμανία ήταν για το Τείχος. Το Τείχος δεν χώριζε μόνο την Γερμανία αλλά και του ανθρώπους που αμέριμνοι βρίσκονταν ανατολικά ή δυτικά.Το μήνυμα της Μέρκελ για το μίσος, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό ήταν υπέροχο και επίκαιρο.