ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ισπανία: Η «Γκάφα» του Μπορέλ να δημοσιεύσει στο Twitter εμπιστευτικό έγγραφο φέρνει σε δύσκολη θέση την Κομισιόν

Ισπανία: Η «Γκάφα» του Μπορέλ να δημοσιεύσει στο Twitter εμπιστευτικό έγγραφο φέρνει σε δύσκολη θέση την Κομισιόν Facebook Twitter
EPA
0

Η «γκάφα» του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος δημοσίευσε εμπιστευτικό έγγραφο στο Twitter έφερε σε δύσκολη θέση Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ειδικότερα η Κομισιόν έκρινε σήμερα ότι επαφίεται στην Ισπανία να κρίνει αν θα δώσει συνέχεια στο γεγονός ότι ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δημοσιοποίησε, μέσω του Twitter, ένα εμπιστευτικό έγγραφο που σχετίζεται με τη δικαστική έρευνα σε βάρος μιας Καταλανής αυτονομίστριας πολιτικού.

Η γκάφα του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας φέρνει σε αμηχανία τη χώρα του. Όπως ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα και για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόλις τρεις εβδομάδες πριν αναλάβει τα καθήκοντά της.

«Υπάρχουν σαφείς κανόνες για τη χρήση του Συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και αναμένουμε ότι όλοι θα τους σεβαστούν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Την Τετάρτη, στην ανάρτησή του, ο Μπορέλ έδειξε ένα έγγραφο που έστειλαν οι βρετανικές αρχές –μέσω του συστήματος Sirene– με το οποίο ζητούνται από τη Μαδρίτη επιπρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Κλάρας Πονσάτι, η οποία έχει καταφύγει στη Σκωτία. Στο μήνυμά του, που διαγράφηκε σύντομα –όμως είχαν ήδη αποθηκευτεί αντίγραφά του– ο Μπορέλ έδινε προσωπικές, εμπιστευτικές πληροφορίες για την Πονσάτι.

Η Καταλανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντιάνα Ρίμπα ι Γκινέρ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στη διάδοχό του, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ευρωβουλευτής ζητά να ανακληθεί ο διορισμός του Μπορέλ στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε καταχρηστικά εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με την Αντρέεβα, τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα Σένγκεν μπορούν να τα συμβουλεύονται μόνο οι αρμόδιες αρχές και η κάθε χώρα μέλος καταθέτει έναν κατάλογο με αυτές.

Το μήνυμα στο Twitter αναρτήθηκε από τον Μπορέλ «με την ιδιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και επαφίεται στις ισπανικές αρχές» να κρίνουν πώς θα χειριστούν το θέμα, συμπλήρωσε.

Μια πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι προβλέπεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων εάν παραβιαστεί ο συγκεκριμένος κανόνας.Ένας εκπρόσωπος του συστήματος Sirene στη Βρετανία είπε ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στο έγγραφο απευθύνονταν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στους δικαστές και δεν ήταν «δημοσιοποιήσιμες».

Η Ντιάνα Ρίμπα ι Γκινέρ από την πλευρά της τόνισε ότι η δημοσιοποίηση εμπιστευτικών δεδομένων για την Κλάρα Πονσάτι συνιστά «μια άκρως ανησυχητική και απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν υποψήφιο Επίτροπο».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την υποψηφιότητα του Μπορέλ, όμως οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν και πάλι στις 27 Νοεμβρίου για να εγκρίνουν τη νέα Επιτροπή στο σύνολό της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Διεθνή / Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Η έρευνα, που διήρκεσε δύο δεκαετίες και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερες από 66.000 γυναίκες, καταγράφει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σε όσες είχαν εμπειρία stalking
LIFO NEWSROOM
Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Διεθνή / Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κατ' ιδίαν - Στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM