Αμερικανική «ασπίδα» στις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία

Αμερικανική «ασπίδα» στις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία Facebook Twitter
1

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα απωθήσουν οποιονδήποτε προσπαθήσει να αποσπάσει πετρελαιοπηγές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), χρησιμοποιώντας «συντριπτική ισχύ», είτε ο αντίπαλος είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είτε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία ή τη Ρωσία, διεμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Συρία με επιπλέον πόρους, ανάμεσά τους και με μηχανοκίνητες μονάδες, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές να καταληφθούν από υπολείμματα του ΙΚ ή άλλες παρατάξεις. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αναφέρθηκε στο θέμα πιο λεπτομερώς χθες.

«Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ΙΚΙΛ την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους», ανέφερε ο Έσπερ χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. «Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας», διεμήνυσε ο Έσπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική στρατιωτική αποστολή συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές στις ρωσικές ή τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ο Έσπερ απάντησε «εν συντομία, η απάντηση είναι " ναι"». Οι ΣΔΔ βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για τη μισθοδοσία των μαχητών τους, συμπεριλαμβανομένων των φρουρών στις φυλακές όπου είναι έγκλειστα μέλη του ΙΚ, επισήμανε ο Έσπερ.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ΣΔΔ θα έχουν πρόσβαση σε πόρους για να περιφρουρούν αυτές τις φυλακές, να εξοπλίζουν τις δυνάμεις τους, για να μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε την αποστολή» εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε. Μέρος αυτής της αποστολής είναι «να κρατήσουμε τις πετρελαιοπηγές», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τροποποίησε τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που ήταν ανεπτυγμένες στη Συρία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, ακόμη και από κορυφαία στελέχη του δικού του κόμματος, αφού κατά τους επικριτές του άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας εναντίον των ΣΔΔ, της δύναμης που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Εν μέσω των ανησυχιών περί ανασύνταξης και εκ νέου ισχυροποίησης του ΙΚ, ο Τραμπ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτικών θα παραμείνει στις περιοχές της Συρίας «που έχουν πετρέλαιο», προφανώς αναφερόμενος στις πετρελαιοπηγές υπό κουρδικό έλεγχο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Το σχέδιο αυτό δεν μοιάζει να τροποποιείται μετά την επιδρομή του Σαββάτου που είχε αποτέλεσμα σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση να σκοτωθεί ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Συρία: Ποιος θα διαδεχθεί τον Μπαγκντάντι;

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό το πετρέλαιο ανήκει στους ανθρώπους της Συρίας, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να ανταπεξέλθουν τώρα που χειμωνιάζει. Νόμιζα ότι οι Αμερικανοί θα αποχωρούσαν από την χώρα....