ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Almost Illegal

Almost Illegal Facebook Twitter
0
Κάμπινγκ

Τα σύγχρονα Μάταλα

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Τα Μάταλα στο Νομό Ηρακλείου είναι μια από τις καλύτερες παραλίες τις νότιας Κρήτης. Το επίνειο, λοιπόν, της Φαιστού για μια περίοδο έγινε η επί γης κατοικία των χίπιδων. Γιατί στα επουράνια είχανε πολλές. Θρησκευτικοί ηγέτες, και η βαθιά ριζωμένη ηθική της ελληνικής κοινωνίας έδιωξε τα έρμα τα παιδιά από τα Μάταλα και ένας σύγχρονος alternative μύθος μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Επειδή όμως, ο εναλλακτικός είναι και πολυμήχανος, έκανε το κάθε κάμπινγκ πυρήνα του socializing και της ελεύθερης ζωής. Διακριτικοί ιδιοκτήτες που δεν επιτρέπουν αλλά ούτε απαγορεύουν περιφέρονται σαν στοργικοί πατέρες γύρω από τα ανήσυχα νιάτα. Φορέστε ό,τι θέλετε, καπνίστε ό,τι θέλετε, διαβάστε ό,τι θέλετε, γδυθείτε όσο θέλετε, ακούστε ό,τι θέλετε (κυρίως τρανσίλες, metal και τους αθάνατους Πυξ Λαξ) και όποτε θέλετε. Θα συναντήσετε τύπους που «παρανομούν» στα κάμπινγκ (πολλές φορές δεν πληρώνουν και το φαγητό το καβατζώνουν λίγο στα μουλωχτά) από την αρχή της περιόδου μέχρι ο ρέφερι να σφυρίξει τη λήξη της. Ακούστε τους, και αν μια μέρα γίνουμε όλοι σαν κι αυτούς ο κόσμος σίγουρα θα γίνει καλύτερος.

Κάτω από τις φυλλωσιές

Χασίς, χορτό, μπάφος, φοσμπά, τσιγαριλίκι, σατανάς, μαύρο, ντούρου joint, zouk, τρίφυλλο, τετράφυλλο, πεντάφυλλο, επτάφυλλο, μαστουρτζιλίκι, θέμα, όπως θες πες το. Σκεύασμα ευδαιμονίας και κατάνυξης, που είναι το σήμα κατατεθέν των καλοκαιρινών διακοπών. Από μανουτσαούσες σε ερημικές πλαζ αντινήσων μέχρι τα πανάκριβα δωμάτια κοσμικών θερέτρων. Κάμπινγκ που βρoμάνε από απόσταση χιλιομέτρων και ρεματιές που δέχονται με τρυφερότητα τους περίφημους παπάδες. Δυστυχώς για όλους αυτούς που επιθυμούν να τοποθετούν ταμπέλες ακόμα και στις διακοπές τους, ο όρος dragoνήσι ή ναρκωτονήσι έχει πεθάνει στις μέρες μας. Παντού έχει χασίς και παντού δεν έχει. Πάνε οι εποχές που έβλεπες μια σκηνή μέσα σε κάτι σπήλαια και αναφωνούσες: «Σίγουρα θα έχουν ένα τσουβάλι χόρτο εκεί μέσα. Δεν πάμε δίπλα να κατσικωθούμε μπας και πάρουμε κάνα ντουμάνι;». Σήμερα περισσότερες πιθανότητες έχεις να βρεις έναν οικογενειάρχη με τρία κουτσούβελα που να βλαστημάει για τις πιστωτικές και τα δάνεια παρά το γνωστό χίπικο ζευγάρι που μεταξύ ντάγκλας και βούτας αλλάζει εκατό φορές θέση το κομποσκοίνι με το γνωστό ασημένιο τρίφυλλο.

Ερευνητικά πεντάγωνα

και η Κοινωνική Ανθρωπολογία

Η έρευνα προχωράει καλά στην επαρχία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην πολιτεία. Έτσι λοιπόν σε οποιαδήποτε περιοχή συναντήσετε Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, να είστε σίγουροι πως είναι αρκετά πιθανό να βρεθείτε σε κάποιο σύμπλεγμα σωμάτων που θα προσπαθούν να κατανοήσουν τηνκαταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους καλύτερα απ' ό,τι το έκανε ο Φρίντριχ Ένγκελς γράφοντας για την πουναλουανή οικογένεια. Αν και ιδιοκτησία και κράτος είναι εξίσου σημαντικά, το πρώτο έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν εξετάσεις τον τρόπο παραγωγής και σεξουαλικής εκτόνωσης στα πρώιμα στάδια της οικογενειακής συγκρότησης. Νησιά που ζουν με έναν παρεξηγημένο διεθνή τίτλο και κυρίως «αμαρτωλές» κωμοπόλεις που αναζητούν πάντα μέσω της «έρευνας» την καλύτερη φόρμουλα για τη διαιώνιση του είδους.

Οι πιπινοκυνηγοί

Γνωστή ελληνική κινηματογραφική παραγωγή που γυρίζεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένο κυκλαδίτικο νησί. Πρωταγωνιστές κορίτσια και αγόρια που μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο και αναζητούν σε αυτή την «ομορφόπετρα» του Αιγαίου τις πρώτες τους διακοπές χωρίς τη μαμά και το μπαμπά. Παρά το οικογενειακό δράμα, οι κορασίδες επιμένουν να παίρνουν την πιο κοντή φούστα και οι νεανίες να ζητάνε όλο και περισσότερα λεφτά γιατί τάχα μου θέλουν να κάνουν «μπανάνα» στην παραλία. Δεύτεροι ρόλοι, δυναμικοί άνδρες, που φτάνουν μέχρι και τα 35 που αναζητούν τρυφερούδια. Το Greek καμάκι μετατρέπεται σε after school, δημιουργώντας αν μη τι άλλο ένα σαχλό θέαμα που μόνο γέλια μπορεί να προξενήσει. Μπρατσαράδες και τριχωτοί κολλητοπουκαμισοφόροι ρίχνονται σε παιδάκια με ατάκες του στυλ: «Έχω ένα αμάξι με δερμάτινα καθίσματα και αυτό που μου λείπει είναι το "κάλυμμα"». Πάντως αν υπάρχουν ανασφάλειες, δεύτερες σκέψεις για το αν η προσωπικότητά σας αγγίζει ή όχι το μπρουταλιτέ της εποχής, μη διστάσετε, οι σκηνοθέτες αλκοόλ και ελληνικό καλοκαίρι μπορούν να κάνουν τα πάντα για σας. Το χειμώνα τα κεφάλια μέσα πάλι...

Διάφορα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ