Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει «ποτέ» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα

Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει «ποτέ» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα Facebook Twitter
EPA
0

Ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Τουρκία δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων να παράγουν τα προϊόντα τους στην Τουρκία, καλώντας τους Τούρκους να πίνουν τσάι αντί να ατμίζουν.

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να μην επιτρέψει «ποτέ» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι καπνοβιομηχανίες «πλουτίζουν δηλητηριάζοντας τον κόσμο». «Μας ζήτησαν χώρο και άδεια για την παραγωγή (ηλεκτρονικών τσιγάρων). Δεν τους τις δώσαμε και δεν θα το κάνουμε», τόνισε. Δεν διευκρίνισε όμως σε ποιες εταιρείες αναφερόταν. «Θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία... Να πάτε να επενδύσετε αλλού», πρόσθεσε.

Περίπου το 27% των Τούρκων ηλικίας άνω των 15 ετών κάπνιζαν τσιγάρο το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 31%. Η πλειονότητα των καπνιστών είναι άνδρες. Μολονότι το άτμισμα δεν είναι παράνομο στην Τουρκία, η αγορά ή η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων απαγορεύεται. Πολλοί πάντως αγοράζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης από το διαδίκτυο.

Ο Ερντογάν, ένας πιστός μουσουλμάνος γνωστός για την απέχθεια του για το αλκοόλ και το τσιγάρο, έχει καλέσει πολλές φορές τους Τούρκους να κόψουν το κάπνισμα και το ποτό. Το 2013 η κυβέρνησή του απαγόρευσε τις διαφημίσεις και τις χορηγίες προϊόντων καπνού και αλκοολούχων στην Τουρκία.

«Ας αφήσουμε κάτω τα τσιγάρα και ας πίνουμε τσάι Ρίζε», είπε σήμερα ο πρόεδρος, αναφερόμενος στο τσάι της γενέτειράς του. «Δεν κάνω πολλές υποδείξεις αλλά ως πρόεδρος, λέω σ' αυτούς που αγαπώ ότι είναι χαράμ», δηλαδή «απαγορευμένο» από τη μουσουλμανική θρησκεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM