Thomas Cook: Μισθοί εκατομμυρίων για τα στελέχη παρά την πτώχευση - Τα ποσά που έπαιρναν

Thomas Cook: Μισθοί εκατομμυρίων για τα στελέχη παρά την πτώχευση - Τα ποσά που έπαιρναν Facebook Twitter
0

Μεγάλη έκπληξη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της Thomas Cook, την ώρα που η επιχείρηση αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, έφεραν στο φως πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.

Όταν το 2014 ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ, η εταιρεία ήδη διένυε μία περίοδο δυστοκίας κι ο Ελβετός διευθυντής αρχικά κατόρθωσε εν μέρει να την ανασχέσει και να φέρει κάποια μερικά κέρδη. Όπως όμως υπενθυμίζουν κάποιοι κύκλοι στην εταιρεία, τα επόμενα δύσκολα χρόνια συνέχισε να λαμβάνει παχυλές αμοιβές: 1,2 εκατ. λίρες το 2016, 1,8 εκατ. το 2017, 1,02 εκατ. το 2018.

Οι αρχές που ερευνούν τους ισολογισμούς της εταιρείας έχουν αρχίσει να λογαριάζουν και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook. Τα αποτελέσματα αφήνουν μία πικρή γεύση, ιδίως για τους εργαζομένους στην εταιρεία που χάνουν την εργασία τους, πολλοί εξ αυτών και την ασφάλειά τους. Μάλιστα, το ύψος των αμοιβών προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως η εταιρεία διένυε δύσκολες στιγμές.

Το περασμένο έτος, η Thomas Cook είχε δημοσιεύσει δύο profit warning, δηλ. εκθέσεις στις οποίες προειδοποιούσε πως τα έσοδα και τα κέρδη της θα ήταν μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που υποστήριζαν πως τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη θα ανάγκαζαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για διακοπές, αναζητώντας ανακούφιση.

Μικρότερες από αυτήν του Φρανκχάουζερ, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες, ήσαν κι οι αμοιβές των άλλων εκτελεστικών στελεχών της Thomas Cook: Όταν ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ η εταιρεία κατέβαλε στον οικονομικό διευθυντή Μάικλ Χίλι το 2015 περίπου 3,6 εκατ. στερλίνες (όταν το προηγούμενο έτος είχε πληρωθεί 655.000 λίρες), κέρδισε 876.000 στερλίνες το 2016, 1,3 εκατ. το 2017. Η αμοιβή αυτή κατέβηκε όταν άλλαξε ο οικονομικός διευθυντής, και ο νέος υπεύθυνος Μπιλ Σκοτ είδε να μπαίνουν στο πορτοφόλι του 390.000 στερλίνες.

Βέβαια, οι υπολογισμοί αυτοί δεν είναι εξαντλητικοί καθώς θα πρέπει να προστεθούν και οι μισθοί των μη εκτελεστικών διευθυντών, που στο διάστημα 2015-18 η Thomas Cook τους χορήγησε πάνω από 3 εκατ. στερλίνες. Για παράδειγμα, μόνο στον Βέλγο μη εκτελεστική διευθυντή Φρανκ Μάισμαν πήγαν 1,2 εκατ. στερλίνες.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία, θεωρώντας πως αποτελεί μία περιττή δαπάνη, που πρέπει να περάσει στους φορολογουμένους: στην ουσία η Thomas Cook είχε ανάγκη πολλά περισσότερα από τα 150 εκατ. λίρες που είχε ζητήσει. Γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Άντρεα Λίντσομ να στείλει στην ειδική υπηρεσία αφερεγγυότητας επιστολή, με την οποία αναφέρεται στη «συμπεριφορά των διαχειριστών της εταιρείας πριν και μετά την πτώχευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: Business Insider και Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM