Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πιθανόν να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πιθανόν να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό Facebook Twitter
1

Στην άντληση του ραδιενεργού νερού που βρίσκεται στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και στην διοχέτευσή του στον Ειρηνικό, αναμένεται σύμφωνα με το Reuters, να προχωρήσει η Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία, Tokyo Electric Power (Tepco), πιθανόν να πετάξει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η εταιρεία έχει συλλέξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου, μετά την καταστροφή του εργοστασίου, το 2011. Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί, είπε ο υπουργός Γιοσιάκι Χαράντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου», είπε ο υπουργός. Η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη». Από την άλλη, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022. 

Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές πετούν συχνά στον ωκεανό νερό που περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικώς αβλαβές. Η Tepco, η οποία δέχεται σοβαρές αντιδράσεις από ψαράδες, παραδέχτηκε τον περασμένο χρόνο ότι το νερό στις δεξαμενές της εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες ουσίες εκτός από τρίτιο.

Με πληροφορίες από Reuters/ Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM