Νέα Ζηλανδία: Τέλος στο κολύμπι με τα ρινοδέλφινα - Πώς οι τουρίστες επηρέασαν το είδος

Νέα Ζηλανδία: Τέλος στο κολύμπι με τα ρινοδέλφινα - Πώς οι τουρίστες επηρέασαν το είδος Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Νέα Ζηλανδίας απαγόρευσε στους τουρίστες να κολυμπούν με ένα συγκεκριμένο είδος δελφινιών, τα ρινοδέλφινα, σε μία προσπάθεια να προστατέψει τα θηλαστικά. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αρχές της κυβέρνησης έδειξε ότι «οι άνθρωποι αγαπούν τα δελφίνια πάρα πολύ» και πως η αλληλεπίδραση μαζί τους έχει επιφέρει αλλαγές στο πώς τρέφεται και στο πώς ξεκουράζεται ο πληθυσμός των θηλαστικών.

Η απαγόρευση ισχύει για τις οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται στον Κόλπο των Νησιών (Bay Of Islands). Η περιοχή, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, είναι ένας προορισμός γνωστός για το ζεστό του κλίμα και τις «χρυσές» ακτές του. 

Τα ρινοδέλφινα προτιμούν να κολυμπούν σε παράκτιες περιοχές, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στον Κόλπο των Νησιών ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 66% από το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. 

Ένας πυρήνας 19 ρινοδέλφινων εξακολουθεί να επισκέπτεται την περιοχή και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στα νεογέννητα του είδους αγγίζει το 75%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο διεθνώς, σε σχέση και με το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων σε αιχμαλωσία. 

Νέα Ζηλανδία: Τέλος στο κολύμπι με τα ρινοδέλφινα - Πώς οι τουρίστες επηρέασαν το είδος Facebook Twitter
Ρινοδέλφινα στη Δυτική Αυστραλία - ΕΡΑ

Επιπλέον περιορισμοί για το κολύμπι με τα υπόλοιπα είδη δελφινιών 

 

Οργανωμένες εκδρομές που προσφέρουν κολύμπι με δελφίνια εξακολουθούν να επιτρέπονται ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα με τις απαγορεύσεις για το κολύμπι με τα ρινοδέλφινα, η κυβέρνηση έθεσε επιπλέον όρους για την αλληλεπίδραση των τουριστών με άλλα είδη δελφινιών. Πλέον οι τουρίστες θα μπορούν να κολυμπούν με τα δελφίνια για 20 λεπτά, αρχικά το όριο ήταν στα 30 λεπτά, ενώ θα μπορούν να επισκέπτονται τις περιοχές όπου ζουν τα θηλαστικά είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Έτσι τα θηλαστικά θα μπορούν περνούν μεγαλύτερα διαστήματα της ημέρας μακρυά από τον άνθρωπο. 

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας καταφύγιου για θαλάσσια θηλαστικά στην περιοχή του Κόλπου των Νησιών, με τη συνδρομή ερευνητών και φυλών Μαορί που ζουν εκεί. 

Ενστάσεις από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες

Από την πλευρά τους οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης στον τουρισμό, αναφέροντας ωστόσο πως ο μικρότερος αριθμός οργανωμένων εκδρομών συνεπάγεται με μικρότερο έλεγχο στο πώς οι ιδιώτες με τα σκάφη τους αλληλεπιδρούν με τον ευάλωτο πληθυσμό των δελφινιών. 

Οι τουρίστες ωστόσο μπορούν ακόμα να κολυμπούν με άλλα είδη δελφινιών στα νότια. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM