H Βραζιλία αρνείται τα 20 εκατ. δολάρια των G7 για τον Αμαζόνιο: «Να τα κάνουν αναδάσωση στην Ευρώπη»

H Βραζιλία αρνείται τα 20 εκατ. δολάρια των G7 για τον Αμαζόνιο: «Να τα κάνουν αναδάσωση στην Ευρώπη» Facebook Twitter
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απορρίπτει την οικονομική βοήθεια των G7 για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.
17

Η Βραζιλία θα απορρίψει την προσφορά βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων  από τις χώρες της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο Αμαζόνιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

«Εκτιμούμε την προσφορά, αλλά ίσως οι πόροι αυτοί είναι πιο σημαντικοί για την αναδάσωση της Ευρώπης», δήλωσε ο Onyx Lorenzoni, ο προσωπάρχης του Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος χλεύασε στη συνέχεια τον Μακρόν.

Ο Lorenzoni αναφερόταν στην ανακοίνωση για παροχή βοήθειας ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε  στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία. «Ο Μακρόν δεν μπορεί να αποφύγει ούτε μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που είναι μια παγκόσμια κληρονομιά. Τι μπορεί αυτό να διδάξει στη χώρα μας;», συνέχισε, αναφερόμενος στη φωτιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων.

Ο Lorenzoni εκφράστηκε με κείμενο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1. Τη θέση του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βραζιλιάνικη προεδρία.

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προσφέρουν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ενώ αμέσως ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, έκανε λόγο για μια κίνηση «αποικιοκρατικής» φύσης.

Παρά το ότι ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, παρέμενε ασαφές αν η Μπραζίλια θα δεχόταν την προσφορά της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη. Μέσα σε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της συνόδου της G7, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε πως η Βραζιλία αντιμετωπίζεται σαν «αποικία», βλέποντας στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας για τη σωτηρία του Αμαζονίου μια «επίθεση» εναντίον της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του ωστόσο επέλεξε διαφορετικό τόνο, χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι «υπό έλεγχο» αν και «περίπλοκη». Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας είπε πως ο Μπολσονάρου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αμαζονία εντός της εβδομάδας, για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου δέχθηκε εξάλλου την προσφορά για βοήθεια που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέγας υποστηρικτής του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου. Το Ισραήλ θα στείλει ένα αεροπλάνο.

Διεθνή
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ