ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Ιράν υπερασπίζεται την θανατική ποινή για ομοφυλόφιλους

Το Ιράν υπερασπίζεται την θανατική ποινή για ομοφυλόφιλους Facebook Twitter
2

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία καταδίκασαν το Ιράν για την πολιτική της θανατικής ποινής ως τιμωρία για την ομοφυλοφιλία που υπερασπίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Οι ΗΠΑ την Τετάρτη κατηγόρησαν το Ιράν ότι παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ, υπερασπίζεται την εκτέλεση των ομοφυλοφίλων. Ο Σαρίφ υπερασπίστηκε τις δρακόντειες πολιτικές της χώρας του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.


Όλα ξεκίνησαν όταν δημοσιογράφος από τη γερμανική εφημερίδα Bild έθεσε την ερώτηση: «Γιατί οι ομοφυλόφιλοι εκτελούνται στο Ιράν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού;»


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, απάντησε ότι «η κοινωνία μας έχει ηθικές αξίες και ζούμε σύμφωνα με αυτές τις αρχές, οι οποίες είναι ηθικές αρχές που αφορούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων γενικά. Και αυτό σημαίνει ότι ο νόμος είναι σεβαστός και πρέπει να ακολουθείται». Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών που βρέθηκε στο Ιράν για την διαπραγμάτευση της συνέχισης της πυρηνικής συμφωνίας, αγνόησε το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό τότε.

Η Σάντι Αμιν, Ιρανή συγγραφέας και ακτιβίστρια που ζει στη Γερμανία, δήλωσε στην DW-Farsi ότι «εξοργίστηκε» από τα σχόλια του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. «Η ταπείνωση, η καταπίεση και η σεξουαλική παρενόχληση μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας πρέπει να εξετάζονται κριτικά και να απαγορεύονται από το νόμο».


«Η παραβίαση των δικαιωμάτων των LGBTQI με το πρόσχημα των "ηθικών αρχών" δείχνει ότι ο Ζαρίφ δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των LGBTQI είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ιράν δεν πρέπει να τα παραβιάζει δίνοντας θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «πολλοί ομοφυλόφιλοι μιλούν για κακοποίηση, βασανιστήρια και απειλές που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και οι φίλοι τους. Όσο οι νόμοι της χώρας δεν αλλάζουν, η κατάσταση των ομοφυλοφίλων στο Ιράν δεν θα βελτιωθεί» .

Απάνθρωπο και απαράδεκτο

Ο Μάικλ Ροθ , υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, διευκρίνισε αργότερα στη Bild ότι «τα δικαιώματα των LGBTQI είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πάντα υπήρχαν. Παντού. Καμία θρησκευτική, πολιτιστική ή εθνική παράδοση δεν δικαιολογεί κρατικές διώξεις, ιδιαίτερα δε την εκτέλεση ομοφυλοφίλων. Στο Ιράν και σε ακόμα επτά χώρες οι ομοφυλόφιλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή. Αυτό είναι απάνθρωπο και εντελώς απαράδεκτο ».


Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο Μάας επικρίθηκε από τους Γερμανούς πολιτικούς επειδή δεν αντιμετώπισε το θέμα εκείνη τη στιγμή.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία και ανοιχτά ομοφυλόφιλος αξιωματούχος της χώρας, Ρίτσαρντ Γκρέντελ, την Τετάρτη σχολίασε το Ιράν για τις θέσεις και τα σχόλιά του στα γερμανικά και ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης δηλώνοντας στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου (DPA) ότι «το ιρανικό καθεστώς παραβίασε τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών».


«Τα μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να τιμήσουν (την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ) εάν θέλουν να γίνουν μέλη. Η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας παραβιάζει σαφώς αυτή τη διακήρυξη», πρόσθεσε. 


Η ομοφυλοφιλία παραβιάζει τον ισλαμικό νόμο στο Ιράν και μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο. Χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν για ομοφυλοφιλία από την ισλαμική επανάσταση του 1979, σύμφωνα με ορισμένους ακτιβιστές δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM