Ισπανία: Συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
EPA
0

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία συμφώνησαν σήμερα να συνεργαστούν με τους Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, απείλησε χθες, Δευτέρα, να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά τους δεν έχουν πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, όμως ο Ιγκλέσιας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι και οι δύο αισιόδοξοι και πως ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ιγκλέσιας θέλει οι Podemos να συμμετέχουν σ' έναν κυβερνητικό συνασπισμό, μια ιδέα που ο Σάντσεθ μέχρι στιγμής απορρίπτει. Η Αντριάνα Λάστρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, δήλωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «της ξεκάθαρης εντολής μας από τις εκλογές να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, και με τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο. Το PSOE κέρδισε 123 έδρες τον Απρίλιο και το Podemos 42. Το άθροισμα των εδρών τους είναι μικρότερο από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μικρότερα περιφερειακά κόμματα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά, όμως αυτό θα απαιτήσει περισσότερες συνομιλίες, με τη συμμετοχή ενδεχομένως των καταλανών ηγετών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ ΗΠΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ FBI

Διεθνή / «Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια»: Οι Δημοκρατικοί ζητούν να υποβληθεί ο διευθυντής του FBI σε τεστ αλκοόλ

Το αίτημα ακολουθεί δημοσίευμα του Atlantic που αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι η κατανάλωση αλκοόλ του Πατέλ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Διεθνή / Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Ανήμερα της Earth Day, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κάλεσε τους ακολούθους του να πιέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει το νομοσχέδιο H.R. 1897, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει τον ιστορικό νόμο προστασίας των απειλούμενων ειδών στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM