ΗΠΑ: Ο Τραμπ συνδέει τη Huawei με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συνδέει τη Huawei με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε για πρώτη φορά χθες Πέμπτη τη Huawei --την κινεζική εταιρεία την οποία κατηγορεί ότι απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ—με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως είναι «πολύ επικίνδυνη. Κοιτάξτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως είναι πιθανό η Huawei να περιληφθεί σε μια εμπορική συμφωνία. Αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία, μπορώ να φανταστώ ότι η Huawei ίσως περιληφθεί με κάποιο τρόπο ή σε κάποιο κομμάτι της», τόνισε ο Τραμπ.

Εν μέσω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου η κυβέρνηση Τραμπ περιέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τη Huawei στον κατάλογο με τις εταιρίες στις οποίες δεν επιτρέπεται να αγοράζουν τεχνολογικό εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρίες χωρίς κυβερνητική έγκριση. Αν και η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές απειλεί ακόμη και την επιβίωση της εταιρείας καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την κατασκευή των τηλεφώνων της από μικροτσίπ που αγοράζει από τις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε με ποιο τρόπο η κινεζική εταιρεία μπορεί να ενσωματωθεί στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ανησυχούμε πολύ (για τον κίνδυνο που αποτελεί) η Huawei από την άποψη της ασφάλειας».

Μέχρι στιγμής τα δύο θέματα, το εμπόριο και η Huawei, παρέμεναν χωριστά καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ να μην συνεργάζονται με την κινεζική εταιρεία.

Ο Αμερικανός υπουργός Μάικ Πομπέο εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα «τα δύο θέματα να παραμείνουν χωριστά», αφού η κινεζική κυβέρνηση απείλησε να παγώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεως, αν οι Αμερικανοί δεν επιδείξουν «ειλικρίνεια».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Πομπέο επεσήμανε ότι διατηρεί την ελπίδα οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Huawei ψεύδεται για τους δεσμούς της με την κινεζική κυβέρνηση.

«Η διοίκηση της Huawei δεν λέει την αλήθεια στον αμερικανικό λαό ούτε στον κόσμο» όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέσεις με την κυβέρνηση, κατήγγειλε ο Πομπέο αναφερόμενος στην κινεζική νομοθεσία η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αναγκάζει τις εταιρείες της χώρας να συνεργάζονται με τις αρχές.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM