Ο Πάπας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση καταδικασμένου καρδινάλιου που αποσιώπησε σεξουαλικά εγκλήματα

Ο Πάπας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση καταδικασμένου καρδινάλιου που αποσιώπησε σεξουαλικά εγκλήματα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, ο καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Γαλλία, που καταδικάστηκε επειδή σιώπησε για καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλικά εγκλήματα, δήλωσε πως ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του. 

«Το πρωί της Δευτέρας έδωσα την παραίτηση μου στα χέρια του Άγιου Πατέρα. Εκείνος επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και αρνήθηκε να τη δεχθεί» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος της Λυών σε δήλωση του.

Φαίνεται πως το Βατικανό θα περιμένει το αποτέλεσμα της έφεσης που έχει υποβάλλει ο Μπαρμπαρέν. 

Ο Mπαρμπαρέν καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης με αναστολή. Η κατηγορία ήταν πως δεν ανέφερε στις αρχές  καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από έναν ιερέα, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. 

 Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο ιερωμένος «επέλεξε συνειδητά» να μην πει τίποτα στις δικαστικές αρχές «προκειμένου να προστατεύσει τον θεσμό στο οποίο ανήκει».

Ο 68χρονος Μπαρμπαρέν θα παραμείνει κατά συνέπεια αρχιεπίσκοπος της Λιόν, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο. Διευκρίνισε όμως, κατόπιν προτροπής του ποντίφικα, θα διατηρήσει μεν τον τίτλο του, αλλά θα αφήσει τη διαχείριση της επισκοπής στον γενικό βικάριο.

«Μετά την απόφαση αυτή, μετά από αυτήν την καταδίκη, ακόμη και αν δεν υπήρχε καταδίκη, πιστεύω ότι είναι καλό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Αλεσάντρο Γκιζότι, δήλωσε σήμερα πως το Βατικανό παραμένει δίπλα στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και στους πιστούς στη Γαλλία, «οι οποίοι περνούν δύσκολες στιγμές». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σχέδιο 15 σημείων» έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν - Τι προβλέπει, οι όροι

Τα δημοσιεύματα για το σχέδιο αυτό έρχονται την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται κι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετακινούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στην περιοχή
THE LIFO TEAM