Spiegel: O Tσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη ενόψει εκλογών και «θυμώνει» την Ευρώπη

Spiegel: O Tσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη ενόψει εκλογών και «θυμώνει» την Ευρώπη Facebook Twitter
8

Τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για νέες παροχές ενόψει εκλογών που μπορεί να αποβούν επιζήμιες, σχολιάζει σήμερα σε δημοσίευμά του το Spiegel. 

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά αλλά ο Αλέξης Τσίπρας «προκειμένου να σώσει την επανεκλογή του προωθεί δαπανηρά μέτρα, γράφει το Spiegel Online με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας.

Το Spiegel σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί θυμό στην Ευρώπη».

Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το Spiegel διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Και απαντά: «Μάλλον όχι.»

Οι δημοσκοπήσεις και η «γενναιοδωρία» του Τσίπρα

Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι ο πρωθυπουργός ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Διότι στις δημοσκοπήσεις ο Αλ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά. Η τετραετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο.

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. ».

Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα 'επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα'.»

Σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση «γενναιόδωρη».

Ένα τέτοιο μέτρο, γράφει το Spiegel, ήταν πέρυσι τα 782 δις ευρώ μετρητά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τέτοια μέτρα ξεπερνώντας τα όρια του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους επικριτές τα όποια ελλείμματα καλύπτονται μέσω υπερφορολόγησης που ζημιώνουν την πραγματική οικονομία» γράφει το Spiegel. Ένα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρηματοδοτεί η κυβέρνηση σε βάρος των επιχειρήσεων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που στόχο να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Το Spiegel σημειώνει ότι «αυτού τους είδους οι πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση –μέτρα δημοφιλή αλλά όχι χρήσιμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πολιτική
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

LiFO politics / Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

Ο Γιάννης Παντελάκης, αρθρογράφος της LiFO και συγγραφέας, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη γιατί δεν έχει αναδειχθεί ακόμα μία ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση και αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ένας αντίπαλος που μπορεί πραγματικά να την απειλήσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

Πολιτική / Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

«Πάμε να δούμε πόσες πολιτικές μας για την εργασία μπορώ να σας πω σε λιγότερο από 1 λεπτό» λέει στο TikTok ο πρωθυπουργός, πριν αρχίσει να απαριθμεί μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία
LIFO NEWSROOM
Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Στον Τύπο (υπάρχει και βίντεο), 30.1.2019 :"Οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση με την ψήφο τους", είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου".Καθαρά πράγματα. Ανάπτυξη λέμε. όχι αστεία.
Ειναι πολυ κριμα πως σε μια τοσο δυσκολη στιγμη η χωρα εχει εγκλωβιστει με εναν καιροσκοπο πρωθυπουργο που αδυνατει να λειτουργησει με μακροπροθεσμο οριζοντα και να βαλει το καλο της χωρας πανω απο το κομματικο συμφερον.Ας ελπισουμε στις επομενες εκλογες ο "σοφος" λαος να εχει βαλει μυαλο...
"Θυμωνει" την Ευρώπη αλλά όσο δίνει δύο γ@μωεπιδοματα και όσο δηλώνει συμπάθεια στον δικαιωματισμό εγκολπωνει όλη την "αριστερά" ή την αριστερά. Έχει χαλαρά και τα ιδεολογικά ξαδέρφια, λογίς λογίς ρουβικωναίους κι όλα καλα.Σσσσςςςς! Η Ελλάς ροχαλίζει βυθισμένη στην αυταρέσκειά της.
Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για νέες παροχές ενόψει εκλογών που μπορεί να αποβούν επιζήμιες Πηγή: www.lifo.grΠαροχές τάζει ο τσιπράκος, ψηφουλάκια τάζουν τα μπατάκια.Πώς το λεν; Ο ποπολάρος και το πόπολό του.Μπρρρρρρ