Βενεζουέλα: Νεκροί νεφροπαθείς, ουρές για φόρτιση κινητών και χαοτική κατάσταση από τα μπλακ άουτ

Βενεζουέλα: Νεκροί νεφροπαθείς, ουρές για φόρτιση κινητών και χαοτική κατάσταση από τα μπλακ άουτ Facebook Twitter
Ουρές για σήμα και φόρτιση κινητών στο Καράκας στη Βενεζουέλα
1

Τραγική είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς δεκαπέντε νεφροπαθείς πέθαναν από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης που προκλήθηκε από το γενικευμένο μπλακ άουτ, ανέφερε το Σάββατο μια μη κυβερνητική οργάνωση που εξειδικεύεται σε ζητήματα υγείας.

«Από χθες μέχρι και σήμερα, καταγράψαμε 15 θανάτους ασθενών από έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης, εννέα από τους οποίους καταγράφηκαν στην Πολιτεία Ζούλια, δύο στην Πολιτεία Τρουχίγιο και τέσσερις στο νοσοκομείο Πέρεζ Καρένο στο Καράκας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσίσκο Βαλένθια, διευθυντής της ένωσης οργανώσεων για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή (Codevida).

Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.

Βενεζουέλα: Νεκροί νεφροπαθείς, ουρές για φόρτιση κινητών και χαοτική κατάσταση από τα μπλακ άουτ Facebook Twitter
ATM χωρίς ρεύμα στο Καράκας

«Η κατάσταση των νεφροπαθών είναι πολύ δύσκολη και κρίσιμη. Το 95% των μονάδων αιμοκάθαρσης, που μπορεί πλέον να φτάσει και το 100%, έχουν παραλύσει εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροδότησης» τόνισε ο Βαλένθια. «Στις ελάχιστες κλινικές μονάδες αιμοκάθαρσης, όπου υπάρχουν γεννήτριες ρεύματος, ήταν πολύ δύσκολη η ενεργοποίησή τους, εξαιτίας έλλειψης καυσίμων», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του αριθμού των θανάτων. Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκάθαρση στην χώρα, ο Βαλένθια τόνισε ότι η συνέχιση διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 10.200 ασθενών.

Την Παρασκευή παιδιατρικές κλινικές μονάδες δεν μπόρεσαν να παρέχουν υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε 48 παιδιά, σημείωσε. Αργά το Σάββατο, ο Μαδούρο κατήγγειλε νέα «κυβερνοεπίθεση» που εμπόδισε την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την χώρα.

Ολόκληρες οικογένειες είχαν σταθμεύσει χθες κατά μήκος του κυριότερου αυτοκινητόδρομου Φρανσίσκο Φαχάρδο στο Καράκας στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τηλεφωνικό δίκτυο, μία υπηρεσία που κατέστη σπάνια από την Πέμπτη εξαιτίας της πρωτόφαντης γενικής βλάβης στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

Βενεζουέλα: Νεκροί νεφροπαθείς, ουρές για φόρτιση κινητών και χαοτική κατάσταση από τα μπλακ άουτ Facebook Twitter
Ουρά σε βενζινάδικο στο Καράκας

«Ο γιος μου και τα αδέλφια μου είναι εκτός Βενεζουέλας και θέλουν να μάθουν νέα. Επίσης κι εγώ θέλω να μάθω πληροφορίες γιατί δεν γνωρίζουμε το παραμικρό απ' ότι συμβαίνει στη χώρα. Εδώ υπάρχουν τηλεφωνικές συνδέσεις και υπάρχει δίκτυο», εξηγεί η Μπερνανδέτ Ραμίρες, η οποία έφθασε στην περιοχή μαζί με κάποιους γείτονές της.

Η γιγάντια βλάβη στην ηλεκτρική παροχή, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και την πρόσβαση στο Ιντερνέτ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επίσης, πλήθος κόσμου συνέρρεε σε μία περιοχή του Καράκας που διέθετε φωτοβολταϊκά κάτοπτρα για να φορτίσει τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων.

Πέρα από τις τηλεπικοινωνίες ιδιαίτερα επλήγη η παροχή νερού, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζονται και τα τρόφιμα στη χώρα με το τροπικό κλίμα.

Βενεζουέλα: Νεκροί νεφροπαθείς, ουρές για φόρτιση κινητών και χαοτική κατάσταση από τα μπλακ άουτ Facebook Twitter
Κόσμος περιμένει να φορτίσει το κινητό του σε power bank

Εκεί όμως που η διακοπή ρεύματος έχει προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα νοσοκομεία: τουλάχιστον 15 άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο καθώς δεν λειτουργούν τα μηχανήματα αιμοδιάλυσης κι επειδή τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ή αυτές δεν λειτουργούν, σημειώνει η ΜΚΟ για την ποιότητα υγείας Codevida.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Corpoelec κατήγγειλε, χωρίς να προσθέτει άλλα στοιχεία, «σαμποτάζ» στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γκούρι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Λατινική Αμερική και το κυριότερο στη χώρα.

Για την ευθύνη στην ιστορικών διαστάσεων διακοπή ρεύματος αλληλοκατηγορούνται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό. Ο πρώτος κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ηλεκτρικό πόλεμο» εναντίον του, που προκλήθηκε από μία «κυβερνοεπίθεση», ενώ ο δεύτερος κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια