O φρουρός του θανάτου - Δικάζεται ο φύλακας του ναζιστικού στρατοπέδου Στούτχοφ

O φρουρός του θανάτου - Δικάζεται ο φύλακας του ναζιστικού στρατοπέδου Στούτχοφ Facebook Twitter
1

Με δάκρυα στα μάτια, ο πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο Στούτχοφ άκουσε σήμερα να καταθέτουν εναντίον του οι απόγονοι των θυμάτων του, την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του για συνέργεια σε εκατοντάδες φόνους.

Ο 94χρονος Γερμανός, που ζει στο Μίνστερ, υπηρέτησε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 στο στρατόπεδο αυτό που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Γκντανσκ. Ήταν ηλικίας 18-20 ετών την εποχή εκείνη και δικάζεται ως ανήλικος. Για τον λόγο αυτό, οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά του.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Die Welt, πρόκειται για έναν συνταξιούχο κηπουρό και το μικρό του όνομα είναι Γιόχαν.

Το BBC μεταδίδει το πλήρες όνομα το οποίο είναι Johann Rehbogen.

O φρουρός του θανάτου - Δικάζεται ο φύλακας του ναζιστικού στρατοπέδου Στούτχοφ Facebook Twitter

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο και κρατώντας ένα μπαστούνι. Δεν μίλησε καθόλου, όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά τις δύο πρώτες καταθέσεις μαρτύρων. Μια γυναίκα που επέζησε, η Μάργκα Γκρίσμπαχ, αφηγήθηκε ότι είδε για τελευταία φορά τον 6χρονο αδελφό της στο Στούτχοφ, πριν να τον μεταφέρουν στο Άουσβιτς όπου τον σκότωσαν στους θαλάμους αερίων.

«Βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα μου, εκείνη τη λατρεμένη μητέρα που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή», είπε μια άλλη μάρτυρας που σήμερα ζει στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ.

«Στο Στούτχοφ χρησιμοποιούσαν όλες ή σχεδόν όλες τις μεθόδους θανάτου»,  είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ Αντρέας Μπρέντελ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο νεαρός φύλακας, επειδή γνώριζε τι συνέβαινε, θεωρείται συνεργός. Η εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2017, όταν τον ανέκρινε η αστυνομία, ο συνταξιούχος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι στρατιώτες λιμοκτονούσαν.

Στο Στούτχοφ, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης εκτός γερμανικού εδάφους, πέθαναν 65.000 άνθρωποι, από τους περίπου 110.000 που στάλθηκαν εκεί. Αρχικά κρατούνταν εκεί αιχμάλωτοι πολέμου και Πολωνοί, Νορβηγοί ή Δανοί αντιφρονούντες. Στη συνέχεια, κυρίως μετά το 1944, στο πλαίσιο της "τελικής λύσης", κρατήθηκαν στο Στούτχοφ πολλές Εβραίες από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

«Κανείς στην οικογένειά μου δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να κινηθεί μια δικαστική διαδικασία. Είμαι ευγνώμων. Για μένα, που ανήκω στην τρίτη γενιά, είναι πολύ σημαντικό», σχολίασε ο Μπεν Κόεν, εγγονός μιας κρατούμενης που σώθηκε, της Τζούντι Μάιζελ.

Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, σε 14 δίωρες συνεδριάσεις. Ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΗΡΥΤΟΣ ΣΑΝΤΟΥΙΝΤΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πώς ένα σάντουιτς κοτόπουλου αξίας 13 δολαρίων έγινε σύμβολο των κοινωνικών ανισοτήτων

Ένα εστιατόριο θέλησε να προσφέρει στους πελάτες του, μία πιο υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου λεβαντίνικου τυλιχτού, γνωστού ως σις ταούκ, τιμολογώντας το περίπου στα 13 δολάρια
THE LIFO TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Διεθνή / Νίκη Λούλα στη Βραζιλία: «Νίκησε η δημοκρατία» λένε οι Ευρωπαίοι - Το μήνυμα Σάντσεθ για «επιστροφή των προοδευτικών»

Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Μακρόν συγχαίρουν τον πρόεδρο της Βραζιλίας για την επανεκλογή του - Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνδέει το αποτέλεσμα με την πολιτική αναμέτρηση στη χώρα του
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΓΚΑΝΤΙ ΑΙΖΕΝΚΟΤ

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιος είναι ο Γκάντι Άιζενκοτ και γιατί μπορεί να μη γίνει πρωθυπουργός ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές

 Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού είναι ο βασικός αντίπαλος του Νετανιάχου στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου – Το παρελθόν του, οι πολιτικές του θέσεις και οι δημοσκοπήσεις
THE LIFO TEAM
Στην Κίνα, νέοι μεγαλώνουν τούβλα αντί για κατοικίδια – Η νέα παράξενη μόδα

Διεθνή / Στην Κίνα, νέοι μεγαλώνουν τούβλα αντί για κατοικίδια – Η νέα παράξενη μόδα

Νέοι στην Κίνα ψεκάζουν καθημερινά τούβλα με νερό για να φυτρώσουν βρύα πάνω τους. Η τάση έχει ξεπεράσει τις 5 εκατομμύρια προβολές στο Weibo και υπόσχεται συντροφικότητα χωρίς υποχρεώσεις.
THE LIFO TEAM
ΤΟΜΑΣ ΜΑΡΚΛ FBI ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία έπρεπε να είχε καταγγείλει τον Τόμας Μαρκλ στο FBI, λέει πρώην αρχηγός της αστυνομίας

Όπως έγινε γνωστό, συντάκτρια της επιστολής που προσέφερε πληροφορίες για τις φερόμενες πράξεις του Μαρκλ, ήταν η πρώην σύζυγός του, Ρόζλιν Λόβλες
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

Διεθνή / Γερμανία: Κρουαζιερόπλοιο με 3.350 επιβαίνοντες συγκρούστηκε με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνι

Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι το πλοίο συγκρούστηκε με ένα μόνο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και όχι με δύο, όπως είχε αναφερθεί σε ορισμένα δημοσιεύματα
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διεθνή / Φλόριντα: Συνελήφθη 15χρονος για τους πυροβολισμούς κοντά σε πανεπιστήμιο – 12 τραυματίες

Ο ανήλικος αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας – Η αστυνομία εκτιμά ότι προηγήθηκε καβγάς και ότι κανένας από τους τραυματίες δεν ήταν ο αρχικός στόχος
THE LIFO TEAM
ΤΟΜΑΣ ΜΑΡΚΛ ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ

Διεθνή / Τόμας Μαρκλ: «Όλα δείχνουν ότι μπορεί να έχει διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα της χειρότερης μορφής» λέει υπουργός των Φιλιππίνων

Ο υπουργός Εσωτερικών των Φιλιππίνων, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις παραπέμπουν σε πιθανή εμπλοκή του πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ σε ιδιαίτερα σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα
THE LIFO TEAM