O καθηγητής που έκανε σεξιστικά σχόλια εκδιώχθηκε από το Cern

O καθηγητής που έκανε σεξιστικά σχόλια εκδιώχθηκε από το Cern Facebook Twitter
3

Το Cern «ανέστειλε» τη συνεργασία του με έναν Ιταλό επιστήμονα, που  έκανε σεξιστικά σχόλια καθώς υποστήριξε ότι η φυσική είναι θέμα των ανδρών και κατηγόρησε τις γυναίκες ότι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις χάρη στη συζήτηση περί ισότητας των δύο φύλων.

Την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (Cern) διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Γενεύη με τίτλο «Η θεωρία των υψηλών ενεργειών και το γένος», όπου είχε προσκληθεί ο Αλεσάντρο Στρούμια, Ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο σεμινάριο τον κατηγόρησαν κατόπιν, με αναρτήσεις τους στα social media ότι έκανε σεξιστικές δηλώσεις.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κάλυψε το σεμινάριο, ωστόσο είχε τη δυνατότητα να διαβάσει την παρουσίαση της ομιλίας του Στρούμια από τον υπολογιστή, όπου αφήνει να εννοηθεί, με τη χρήση γραφημάτων κι εξισώσεων, ότι οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις στον τομέα της φυσικής.

Ο Ιταλός επιστήμονας υποστήριξε ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των γυναικών στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη φυσική δεν σχετίζεται με τα προσόντα τους αλλά με την κλιμάκωση του διαλόγου για θέματα γένους και ισότητας.

Στην παρουσίασή του, γράφει: «Η φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες, δεν μπαίνουμε εκεί έπειτα από πρόσκληση».

Επίσης αναφέρει ότι η «φυσική δεν είναι σεξιστική απέναντι στις γυναίκες. Όμως η αλήθεια δεν έχει σημασία, διότι πρόκειται για μια πολιτική μάχη που προέρχεται από έξω. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει».

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Cern, επικεφαλής του οποίου είναι η Ιταλίδα Φαμπιόλα Γκιανότι,  αναφέρεται ότι «κρίνεται ιδιαιτέρως σοκαριστική η παρουσίαση που έκανε ο επιστήμονας».

Το ερευνητικό κέντρο διευκρινίζει ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της παρουσίασης πριν από το σεμινάριο και επισήμανε ότι αποφάσισε να την αποσύρει από το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης «σε συμφωνία με τον κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου οι προσωπικές επιθέσεις και προσβολές δεν είναι ανεκτές».

Σε ένα δεύτερο δελτίου τύπου, το Cern ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει, με άμεση ισχύ, κάθε δραστηριότητα του επιστήμονα στο Cern, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας».

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η παρουσίαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν μία από τις 38 ομιλίες στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διεξήχθη το διάστημα 26ης-28ης Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ωστόσο «υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να επισκιάσει τα σημαντικά μηνύματα και τις συζητήσεις αυτού του σεμιναρίου».

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM