Ισπανία: «Πράσινο φως» από τους βουλευτές για την εκταφή του Φράνκο

Ισπανία: «Πράσινο φως» από τους βουλευτές για την εκταφή του Φράνκο Facebook Twitter
EPA/MARISCAL
0

Εγκρίθηκε σήμερα από τους Ισπανούς βουλευτές το διάταγμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που επιτρέπει την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο κοντά στη Μαδρίτη.

Το διάταγμα εγκρίθηκε με 172 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και 164 αποχές.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προτίθεται να προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων του Φράνκο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Φράνκο, νικητής του τρομερού ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) έπειτα από πραξικόπημα κατά της Δεύτερης Δημοκρατίας, όρισε τις τύχες της χώρας μέχρι τον θάνατό του το 1975 και εντιαφιάστηκε στην Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), στο πλευρό του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγξ.

Το μνημειακό σύμπλεγμα βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη. Ένας σταυρός ύψους 150 μέτρων δεσπόζει του μαυσωλείου το οποίο στεγάζει επίσης τις σορούς 27.000 φρανκιστών μαχητών και 10.000 δημοκρατικών. Για τον λόγο αυτόν, ο δικτάτορας Φράνκο προέβαλλε το μνημείο ως τόπο συμφιλίωσης.

Όμως, το μνημείο θεωρείται επίσης και σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων εκτάφηκαν από ομαδικούς τάφους και νεκροταφεία και ενταφιάσθηκαν εκεί χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους. Εκτός αυτού, 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμηση του μαυσωλείου (1940-1959).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρη τη Βρετανία η επέτειος ενός χρόνου από τη στέψη του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρη τη Βρετανία η επέτειος ενός χρόνου από τη στέψη του βασιλιά Κάρολου

Με κανονιοβολισμούς στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Γιορκ γιορτάστηκε η επέτειος ενός χρόνου από την στέψη του Βρετανού μονάρχη στις 6 Μαΐου του 2023
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM