ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Άγρια επεισόδια στη Γερμανία με συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών

Άγρια επεισόδια στη Γερμανία με συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών Facebook Twitter
(EPA)
1

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα στο περιθώριο νέων αντίπαλων διαδηλώσεων στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες χθες, Σάββατο στο Κέμνιτς της Γερμανίας.

Η μία οργανώθηκε από ακροδεξιές οργανώσεις που τάσσονται κατά των μεταναστών και η άλλη από αριστερά κινήματα.

Η πόλητης Σαξονίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία αποτελεί εδώ και μια εβδομάδα το επίκεντρο της κινητοποίησης της γερμανικής Ακροδεξιάς κατά ξένων, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο.

Οι δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα, παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να αποτραπεί τυχόν αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών των δύο στρατοπέδων.

Αλλά οι ταραχές σημειώθηκαν την ώρα που διαλύονταν οι συγκεντρώσεις, όταν οι πιο πρόθυμοι και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να πλησιάσουν οι μεν τους δε με σκοπό τη σύγκρουση.

Άγρια επεισόδια στη Γερμανία με συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών Facebook Twitter
(EPA)

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης της για να αποφευχθούν συγκρούσεις αναμεταξύ τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ.

Συνεργείο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου MDR κατέθεσε μήνυση μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Ένα μέλος του συνεργείου τραυματίστηκε και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.

Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, σε μια συνοικία στην περιφέρεια του Κέμνιτς ένας 20χρονος Αφγανός ξυλοκοπήθηκε το βράδυ από ομάδα τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα.  Τραυματίστηκε ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σχεδόν 4.500 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφόρων ακροδεξιών κινημάτων, κυρίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του αντιισλαμικού Pegida που τάσσεται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μερικοί φώναζαν «εμείς είμαστε ο λαός», επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των διαδηλωτών κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989 ή ακόμη «Μέρκελ ξεκουμπίσου» υψώνοντας γερμανικές σημαίες. Άλλοι πραγματοποιούσαν πορεία κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες θυμάτων επιθέσεων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με αυτούς, από αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, στην πρόσκληση ενώσεων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς ανταποκρίθηκαν περίπου 3.500 πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι απαντούσαν με το σύνθημα: «Καρδιά αντί για μίσος».

Το «Κέμνιτς δεν είναι ούτε γκρίζο ούτε μαύρο», έγραφε μια τεράστια αφίσα κολλημένη κάτω από την επιβλητική προτομή του Καρλ Μαρξ που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Το Κέμνιτς ονομαζόταν Καρλ-Μαρξ-Στατ κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στη ΛΔΓ.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξέφρασε την υποστήριξή της σε αυτή την τελευταία διαδήλωση, την οποία θα διαδεχθεί αύριο, Δευτέρα, ροκ συναυλία κατά της ξενοφοβίας με το σύνθημα «Εμείς είμαστε πιο πολλοί».

«Η Γερμανία προκάλεσε αφάνταστο πόνο στην Ευρώπη. Αν ξανά άνθρωποι πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στους δρόμους κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, το ιστορικό μας παρελθόν μάς αναγκάζει να υπερασπιστούμε με σθένος τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Πριν από μία εβδομάδα, 800 οπαδοί της Ακροδεξιάς προέβησαν σε «κυνήγι αλλοδαπών» στην πόλη, μετά την ανθρωποκτονία. Και την επόμενη, σε συγκρούσεις μεταξύ 2.000 και πλέον ακροδεξιών διαδηλωτών και σχεδόν 1.000 αντι-διαδηλωτών προσκείμενων στην άκρα Αριστερά υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, ZDF

Διεθνή
1

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM