Σάντσεθ: Το μαυσωλείο του Φράνκο δε θα γίνει τόπος συμφιλίωσης

Σάντσεθ: Το μαυσωλείο του Φράνκο δε θα γίνει τόπος συμφιλίωσης Facebook Twitter
(EPA)
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να μετατραπεί το μαυσωλείο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο σε χώρο «συμφιλίωσης και μνήμης», όπως πρότεινε το κόμμα του αλλά και πολλοί ειδικοί.

«Η Βάγιε δε λος Καΐδος (σ.σ. "Κοιλάδα των Πεσόντων", όπως αποκαλείται το μαυσωλείο) δεν μπορεί να είναι ένας χώρος στον οποίο θα δώσουμε νέο νόημα, δεν μπορεί να γίνει τόπος συμφιλίωσης.Πρέπει να είναι χώρος αναπαύσεως, δηλαδή λαϊκό κοιμητήριο», είπε ο Σάντσεθ από τη Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες.

Το 2011 μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων την οποία είχε συγκροτήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε συστήσει να τοποθετηθεί στον χώρο μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία του μαυσωλείου, των θυμάτων που έχουν ενταφιαστεί εκεί και των 20.000 πολιτικών κρατουμένων που συμμετείχαν στην κατασκευή του. Πέρσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ πρότεινε να μετατραπεί η «Κοιλάδα των Πεσόντων» σε χώρο «συμφιλίωσης και μνήμης».

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Χοσέ Γκιράο δήλωσε ότι ο χώρος θα πρέπει να είναι «ένα παράδειγμα του τι δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ», στα πρότυπα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε και επίσημα τη διαδικασία εκταφής του Φρανθίσκο Φράνκο, του δικτάτορα που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Ισπανία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1939, μέχρι τον θάνατό του, το 1975.

Το μνημειώδες συγκρότημα απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη και στον χώρο του έχουν ταφεί περίπου 37.000 Φρανκιστές και Δημοκρατικοί μαχητές.

Η στάση του Σάντσεθ προκάλεσε πολλές επικρίσεις στην Ισπανία, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να τον κατηγορεί ότι «ασχολείται με εκείνους που πέθαναν πριν από 40 χρόνια».

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή ο πρωθυπουργός κάνει το αντίθετο «από αυτό που πρότειναν οι ειδικοί» το 2011.

O Εμίλιο Σίλβα, ο πρόεδρος της Ένωσης για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να μετατραπεί το μαυσωλείο σε μουσείο, σχολίασε ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τη φράση "λαϊκό κοιμητήριο", δεδομένου ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον εκκλησιαστικό ναό που βρίσκεται εκεί ως χώρο λατρείας.

«Αυτό είναι ασύμβατο επειδή η Εκκλησία υπήρξε όργανο νομιμοποίησης της δικτατορίας», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενα στρατηγικά προβλήματα και απογοήτευση στο στρατό της, καθώς η παραδοσιακή σοβιετική ιεραρχία δημιουργεί αχρείαστες απώλειες και μειώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Η αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
LIFO NEWSROOM