Η Ευρώπη είναι γεμάτη επικίνδυνες γέφυρες - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Η Ευρώπη είναι γεμάτη επικίνδυνες γέφυρες - Τι φοβούνται οι ειδικοί Facebook Twitter
EPA
1

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις προειδοποιήσεις των ειδικών για αρκετές επικίνδυνες γέφυρες σε όλη την Ευρώπη. 

Η Γαλλίδα υπουργός μεταφορών Ελίζαμπεθ Μπορν παραδέχθηκε πως το οδικό δίκτυο της χώρας βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση», όπως αποκαλύπτει τεχνική μελέτη που υπογραμμίζει την ανάγκη επισκευών στο ένα τρίτο των 12.000 γεφυρών στη χώρα, με 841 από αυτές να χαρακτηρίζονται «δυνητικά επικίνδυνες». 

Στην Ιταλία, τουλάχιστον 300 γέφυρες έχουν σοβαρά δομικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και γέφυρες σχεδιασμένες από τον ίδιο μηχανικό που σχεδίασε και τη μοιραία γέφυρα στη Γένοβα, Ρικάρντο Μοράντι. 

Μάλιστα μετά το θανατηφόρο δυστύχημα στη Γένοβα, οι αρχές της Σικελίας έκλεισαν την γέφυρα που έχει σχεδιάσει ο Μοράντι στην περιοχή, επικαλούμενες ζημιές στους πυλώνες της. 

Στη Γερμανία, μία περσινή αναφορά του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών Αυτοκινητοδρόμων, κατέδειξε πως το 12,4% των γεφυρών ήταν σε κακή κατάσταση και μόνο το 12,5% θεωρούνται σε πραγματικά καλή κατάσταση. 

Άλλωστε πολλές από αυτές τις γέφυρες είχαν χτιστεί τις δεκαετίες του 60 και του 70, με τις προδιαγραφές τους να μην έχουν προβλέψει τις σύγχρονες συνθήκες πυκνής και συνεχούς κυκλοφορίας. Σε αρκετές από αυτές τις γέφυρες έχει απαγορευτεί ήδη η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Στη γέφυρα του Λεβερκούζεν, για παράδειγμα, που περνά πάνω από τον ποταμό Ρήνο, δεν επιτρέπονται τα μεγάλα φορτηγά από το 2012, όταν εντοπίστηκαν ρωγμές σε πυλώνες. Η γέφυρα θα αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου μέχρι το 2024. 

Στην Ολλανδία, το λόμπι του τομέα μεταφορών TNL εξέφρασε την ανησυχία του για όσες γέφυρες συντηρούνται από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Financieele Dagblad, 14 γέφυρες στη χώρα θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μελλοντικής κατάρρευσής τους. 

Την Πέμπτη, οι αρχές τις Βουλγαρίας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη συντήρηση σχεδόν 200 γεφυρών που χτίστηκαν πριν 35 με 40 χρόνια. 

Οι μετοχές της εταιρείας "Autostrade per l'Italia" που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Α10 - του οποίου τμήμα ήταν η μοιραία γέφυρα του 1967 - έπεσαν δραματικά σήμερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι θα ακυρώσει τη σχετική σύμβαση με την εταιρεία, ακόμα κι αν χρειαστεί να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τη Δικαιοσύνη.

Εκτός από τους καταμετρημένους νεκρούς και τραυματίες, 20 άτομα εκτιμάται πως εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για τις όποιες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χέγκσεθ χρησιμοποίησε πολλαπλές συνομιλίες Signal για επίσημες υποθέσεις του Πενταγώνου

Διεθνή / Signal Gate: Ο Χέγκσεθ χρησιμοποιούσε εκτεταμένα την εφαρμογή για υποθέσεις του Πενταγώνου

Ο Πιτ Χέγκσεθ φέρεται να χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Signal για ευαίσθητες συνομιλίες με συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του σχετικά με επιχειρήσεις του Πενταγώνου, παρακάμπτοντας επίσημα δίκτυα επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Διεθνή / Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Απ´οτι διαβάζω παντού στην κανονική Ευρώπη υπάρχει θέμα σε ποσοστό των γεφυρών, για την Ελλάδα - που είναι και έντονα σεισμογενής χώρα - δε διαβάζω αντίστοιχα στατιστικά.Άρα το συμπέρασμα είναι: μακρυά από γέφυρες...