Ο Μακρόν βάζει όλους τους 16χρονους της Γαλλίας να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία για ένα μήνα

Ο Μακρόν βάζει όλους τους 16χρονους της Γαλλίας να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία για ένα μήνα Facebook Twitter
8

Η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε ένα σχέδιο επαναφοράς της εθνικής υπηρεσίας για όλους τους νέους ηλικίας 16 ετών.

Ήταν μια ιδέα που έθεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική του εκστρατεία ώστε να προωθήσει μια αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος και της εθνικής ενότητας μεταξύ της γαλλικής νεολαίας.

Η νέα εθνική υπηρεσία θα καλύπτει όλους τους 16χρονους νέους, τα κορίτσια και τα αγόρια και θα χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι μια υποχρεωτική εργασία ενός μηνός με επίκεντρο την αγωγή του πολίτη με κοινωνική υπηρεσία, για την οποία η κυβέρνηση λέει ότι θα «επιτρέψει στους νέους να δημιουργήσουν νέες σχέσεις και να αναπτύξουν το ρόλο τους στην κοινωνία».

Η εθελοντική διδασκαλία και η συνεργασία με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι στις επιλογές που εξετάζονται, παράλληλα με την παραδοσιακή στρατιωτική προετοιμασία στην αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία ή το στρατό.

Η δεύτερη φάση είναι μια εθελοντική τοποθέτηση τουλάχιστον τριών μηνών και μέχρι ενός έτους, κατά την οποία οι νέοι θα ενθαρρυνθούν να υπηρετήσουν σε ένα πεδίο που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά πάλι, θα μπορούσαν να επιλέξουν να διεξάγουν εθελοντικές εργασίες που συνδέονται την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον ή την κοινωνική φροντίδα.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, περιελάμβανε ένα είδος στρατιωτικής υπηρεσίας για όλους τους Γάλλους πολίτες το οποίο περιελάμβανε στρατιωτική θητεία για  τουλάχιστον ένα μήνα σε άτομα ηλικιών ηλικιών 18 και 21.

Αυτό το πλάνο τώρα διευρύνθηκε και και αποκαλείται «Universal National Service» καθώς εκτιμάται πως θα είχε μεγάλο κόστος και θα επιβάρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ακόμα και τώρα, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο στόχος αυτής της νέας εθνικής υπηρεσίας, λέει η κυβέρνηση, είναι να ενθαρρύνει νέους Γάλλους πολίτες να συμμετέχουν στη ζωή του έθνους και να προάγουν την κοινωνική συνοχή.

Οι διαβουλεύσεις, με σκοπό την έναρξη του προγράμματος από τις αρχές του επόμενου έτους ξεκινούν αυτές τις μέρες.

Ωστόσο υπάρχουν νομικά εμπόδια καθώς μια ομάδα εργασίας, που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το σχέδιο, προειδοποίησε ότι το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει στο κράτος να αναγκάσει ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού να περάσει χρόνο μακριά από το σπίτι, εκτός από την περίπτωση της εθνικής άμυνας.

Πριν από την ανακοίνωσή της, 14 οργανώσεις νεολαίας διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας δυσαρέσκεια στην ιδέα της υποχρεωτικής συμμετοχής.

Σε γενικές γραμμές όμως περίπου το 60% του πληθυσμού είναι υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, παρόλο που ο αριθμός τους μειώνεται λίγο κάτω από το ήμισυ όταν ερωτηθούν μόνο οι νέοι.

Διεθνή
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε τις κόρες του Άντριου στο Royal Ascot παρά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Παρότι οι δύο πριγκίπισσες δεν θα συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες
THE LIFO TEAM
ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM