Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πανηγύρισαν το δικαίωμα στην οδήγηση πίσω από τιμόνια

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πανηγύρισαν το δικαίωμα στην οδήγηση πίσω από τιμόνια Facebook Twitter
EPA
0

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν από σήμερα να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της χώρας, μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης που ίσχυε εδώ και δεκαετίες.


Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, αμέτρητες γυναίκες οδηγοί πανηγύρισαν τη νέα τους ελευθερία, βγαίνοντας στους δρόμους του Ριάντ και άλλων μεγάλων πόλεων με τα αυτοκίνητά τους. 

«Πάντα ήξερα ότι αυτή ημέρα θα ερχόταν. Και ήρθε γρήγορα. Ξαφνικά», σχολίασε η παρουσιάστρια και συγγραφέας Σαμάρ Αλμογκρέν, καθώς οδηγούσε για πρώτη φορά. «Νιώθω σαν πουλί».

«Είναι μία ιστορική στιγμή για κάθε γυναίκα στη χώρα», είπε η παρουσιάστρια Σαμπίκα αλ Ντοσάρι, πριν μπει στο σεντάν της για να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα με το Μπαχρέιν.


Μέχρι χθες , οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν είχαν δικαίωμα να κάθονται στη θέση του οδηγού και αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις (μισθωμένα οχήματα, δρομολόγια με συγγενείς κ.λπ).


Όλα άλλαξαν όμως με την ανακοίνωση της κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση και με την έκδοση των πρώτων αδειών οδήγησης σε γυναίκες στις αρχές του μήνα.


Η Σαουδική Αραβία ήταν το μόνο κράτος στον κόσμο που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν, εξαιτίας του φύλου τους και μόνο.


Η απόφαση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που επιχειρεί να αναμορφώσει το βασίλειο αναμένεται να αλλάξει τις κοινωνικές ισορροπίες στην χώρα, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα εξωφρενικές απαγορεύσεις.


Ενδεικτικά, παραμένει αδύνατο για οποιαδήποτε γυναίκα του βασιλείου να ανοίξει δικό της τραπεζικό λογαριασμό ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό χωρίς άδεια ή συνοδεία κηδεμόνα.

Ακόμα, εν έτει 2018 οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθούν να μην μπορούν να πάρουν διαζύγιο χωρίς άδεια και είναι υποχρεωμένες να έχουν καλυμμένο το σώμα τους ακόμα και στην παραλία.

Εκτιμάται πως μέχρι το 2020, περίπου τρία εκατομμύρια γυναίκες θα έχουν λάβει δίπλωμα οδήγησης και θα οδηγούν στους δρόμους της χώρας.


Σε αρκετές πόλεις έχουν μάλιστα ανοίξει σχολές οδηγών αποκλειστικά για γυναίκες που παραδίδουν μαθήματα τόσο για αυτοκίνητα όσο και για μηχανές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» από τον υπ. Άμυνας

Διεθνή / Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» - «Δεν θα φτάσετε στη Γάζα»

«Προς την αντισημίτρια Γκρέτα και τους φίλους της, το μήνυμα είναι σαφές: Γυρίστε πίσω, δεν θα φτάσετε στη Γάζα», λέει ο Ίσραελ Κατς - Πλησιάζουν την αποκλεισμένη περιοχή οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ