Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πανηγύρισαν το δικαίωμα στην οδήγηση πίσω από τιμόνια

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πανηγύρισαν το δικαίωμα στην οδήγηση πίσω από τιμόνια Facebook Twitter
EPA
0

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν από σήμερα να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της χώρας, μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης που ίσχυε εδώ και δεκαετίες.


Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, αμέτρητες γυναίκες οδηγοί πανηγύρισαν τη νέα τους ελευθερία, βγαίνοντας στους δρόμους του Ριάντ και άλλων μεγάλων πόλεων με τα αυτοκίνητά τους. 

«Πάντα ήξερα ότι αυτή ημέρα θα ερχόταν. Και ήρθε γρήγορα. Ξαφνικά», σχολίασε η παρουσιάστρια και συγγραφέας Σαμάρ Αλμογκρέν, καθώς οδηγούσε για πρώτη φορά. «Νιώθω σαν πουλί».

«Είναι μία ιστορική στιγμή για κάθε γυναίκα στη χώρα», είπε η παρουσιάστρια Σαμπίκα αλ Ντοσάρι, πριν μπει στο σεντάν της για να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα με το Μπαχρέιν.


Μέχρι χθες , οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν είχαν δικαίωμα να κάθονται στη θέση του οδηγού και αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις (μισθωμένα οχήματα, δρομολόγια με συγγενείς κ.λπ).


Όλα άλλαξαν όμως με την ανακοίνωση της κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση και με την έκδοση των πρώτων αδειών οδήγησης σε γυναίκες στις αρχές του μήνα.


Η Σαουδική Αραβία ήταν το μόνο κράτος στον κόσμο που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν, εξαιτίας του φύλου τους και μόνο.


Η απόφαση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που επιχειρεί να αναμορφώσει το βασίλειο αναμένεται να αλλάξει τις κοινωνικές ισορροπίες στην χώρα, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα εξωφρενικές απαγορεύσεις.


Ενδεικτικά, παραμένει αδύνατο για οποιαδήποτε γυναίκα του βασιλείου να ανοίξει δικό της τραπεζικό λογαριασμό ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό χωρίς άδεια ή συνοδεία κηδεμόνα.

Ακόμα, εν έτει 2018 οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθούν να μην μπορούν να πάρουν διαζύγιο χωρίς άδεια και είναι υποχρεωμένες να έχουν καλυμμένο το σώμα τους ακόμα και στην παραλία.

Εκτιμάται πως μέχρι το 2020, περίπου τρία εκατομμύρια γυναίκες θα έχουν λάβει δίπλωμα οδήγησης και θα οδηγούν στους δρόμους της χώρας.


Σε αρκετές πόλεις έχουν μάλιστα ανοίξει σχολές οδηγών αποκλειστικά για γυναίκες που παραδίδουν μαθήματα τόσο για αυτοκίνητα όσο και για μηχανές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά τη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών και τμήμα των γαλλικών βασιλικών κοσμημάτων
LIFO NEWSROOM
Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Διεθνή / Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Ανώνυμος δωρητής προσφέρει 130 εκατ. δολάρια στο Πεντάγωνο για να πληρωθούν οι στρατιώτες εν μέσω κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα δεοντολογίας
LIFO NEWSROOM