ΤΑΙΠΕΔ: Τουλάχιστον 7 διαγωνισμοί σε εξέλιξη - Στόχος για έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2018

ΤΑΙΠΕΔ: Τουλάχιστον 7 διαγωνισμοί σε εξέλιξη - Στόχος για έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2018 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, με τουλάχιστον 7 διαγωνισμούς σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πηγές του Ταμείου εκφράζουν αισιοδοξία ότι φέτος θα επιτευχθεί για πρώτη φορά ο στόχος των εσόδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης.

Σημειώνεται πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε (στις 7 Ιουνίου) το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ.


Με βάση τα στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ άλλοι διαγωνισμοί είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης.

Ενδεικτικά, έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuction VIII), ενώ επίσης έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με τη λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που χρονίζει από το 2013).

Στη β' φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία).

Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κλπ.

Επιπλέον με τη διαφαινόμενη θετική κατάληξη εντός της φετινής χρήσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανόν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να υπερβούν και τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο («sMoU»), ο στόχος εσόδων για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Οικονομία / Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη σταδιακή εξίσωση των τιμών και των φόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να περιοριστεί το «τουριστικό κάπνισμα», το φαινόμενο κατά το οποίο καταναλωτές αγοράζουν φθηνότερα τσιγάρα από γειτονικές χώρες
LIFO NEWSROOM
ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM