Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Petrobras στη Βραζιλία - Κύμα κινητοποιήσεων για την τιμή της βενζίνης

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Petrobras στη Βραζιλία - Κύμα κινητοποιήσεων για την τιμή της βενζίνης Facebook Twitter
0

Ο Πέδρο Παρέντε πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας Petrobras ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παραίτησή του μετά τη μαζική απεργία των οδηγών φορτηγών που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

Η Petrobras, με έδρα το Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσε την παραίτηση του 65χρονου επικεφαλής της και πρώην υπουργού, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και των εργαζόμενων στον πετρελαϊκό τομέα κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που δεν αναφέρθηκε στους συγκεκριμένους λόγους παραίτησης του Παρέντε, διόρισε τον Ιβάν Μοντέιρο μεταβατικό πρόεδρο.

Η απεργία των οδηγών φορτηγών διήρκησε εννέα ημέρες και σταμάτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Από τις κινητοποιήσεις προκλήθηκαν πολλά προβλήματα με αποκλεισμούς κεντρικών αυτοκινητόδρομων, ελλείψεις στον ανεφοδιασμό καυσίμων και φρέσκων προϊόντων, με τα αεροδρόμια να λειτουργούν με δυσκολία προβλήματα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Ήδη αποδυναμωμένη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ αναγκάστηκε να υποκύψει στα αιτήματα των οδηγών φορτηγών, διασφαλίζοντάς τους χαμηλότερες τιμές καυσίμων για 60 ημέρες, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο πλήγμα στην αυτονομία που είχε δοθεί στην Petrobras το 2016 να κανονίζει μόνη την τιμολογιακή πολιτική της.

Πολλοί απεργοί κατηγορούσαν τον ίδιο τον Παρέντε για την αύξηση των τιμών, αφού έπειτα από δική του πρωτοβουλία η Petrobras σταμάτησε τις επιχορηγήσεις που δίνονταν στους Βραζιλιάνους για την αγορά καυσίμων. Εξάλλου πριν δύο χρόνια είχε αποφασίσει να συνδέσει την τιμή των καυσίμων στη Βραζιλία με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, γεγονός που είχε οδηγήσει σχεδόν στον διπλασιασμό τους.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βραζιλιάνων, οι οποίοι, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την εννιαήμερη απεργία, στην πλειονότητά τους τη στήριζαν. Ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, των πιο αβέβαιων στην πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας.

Μετά την απεργία των οδηγών φορτηγών, οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα ήταν αυτοί που πήραν τη σκυτάλη ξεκινώντας κινητοποιήσεις στις αρχές της εβδομάδας και ζητώντας τη μείωση των τιμών των καυσίμων και την παραίτηση του Παρέντε.

Την Πέμπτη αναγκάστηκαν να σταματήσουν την απεργία, αφού κρίθηκε παράνομη από δικαστήριο. Όμως απείλησαν να προχωρήσουν σε επ' αόριστον στάσεις εργασίας.

Ο Παρέντε ορίστηκε πρόεδρος της Petrobras τον Μάιο του 2016 με στόχο να μπορέσει η εταιρεία να ανακάμψει μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας που της στοίχισε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην επιστολή που απέστειλε χθες στον Τέμερ ο Παρέντε εξηγεί ότι ο ρόλος του ως «πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (της Petrobras) έχει σταματήσει να είναι θετικός», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «εναλλακτικές» στην τιμολογιακή της πολιτική.

«Οι επιπτώσεις της παραίτησης του Παρέντε για την Petrobras θα είναι πολύ σοβαρές», εκτίμησε ο Αντρέ Περφέιτο, αναλυτής της εταιρείας παροχής συμβουλών Spinelli.

Από την πλευρά του ο Σιμάο Ζινάρντι, ένα από τα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα, χαρακτήρισε την παραίτηση του Παρέντε «νίκη», διότι «ήταν περισσότερο άνθρωπος των αγορών παρά της Petrobras».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM