Στην Κίνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία

Στην Κίνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία Facebook Twitter
EPA/Rodong Sinmun
1

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται στην Κίνα, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2011, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία άλλη λεπτομέρεια για την επίσκεψη αυτή. Είναι άγνωστος ο σκοπός του ταξιδιού, καθώς και το πού ακριβώς θα πάει ο Κιμ και με ποιον έχει προγραμματίσει να συναντηθεί.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo, ένα τρένο που προερχόταν από τη Βόρεια Κορέα έφτασε σήμερα στο Πεκίνο μεταφέροντας έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η επίσκεψη αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, προσθέτει το πρακτορείο που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει φύγει ποτέ από τη χώρα του αφότου ανέλαβε την εξουσία, μετά τον θάνατο του πατέρα του στα τέλη του 2011. Δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι σχέσεις τους διανύουν περίοδο έντασης επειδή το Πεκίνο στήριξε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό να τερματιστεί το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Κίνα παραμένει ο βασικός διπλωματικός και εμπορικός εταίρος της Β. Κορέας.

Ο Κιμ αναμένεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει το παρών σε δύο ιστορικές συνόδους κορυφής: μία στα τέλη Απριλίου με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και άλλη μία, πριν από τα τέλη Μαΐου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κανένα μέσο ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ή της Κίνας δεν έχει αναφερθεί σε κάποια επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Kyodo, το ειδικό τρένο που ενδέχεται να μετέφερε τον Κιμ πέρασε την Κυριακή από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νταντόνγκ, μιας πόλης στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα.

Στις εικόνες που μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NNΝ φαίνεται ένα πράσινο τρένο με κίτρινες λωρίδες να φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου.

Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, δεν ταξίδευε με αεροπλάνο για λόγους ασφαλείας και προτιμούσε ένα θωρακισμένο τρένο για τις μετακινήσεις του.

Αργά το βράδυ στον σταθμό του Πεκίνου όλα κυλούσαν σαν μια οποιαδήποτε άλλη ημέρα, όπως διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού «Το απόγευμα, ήταν ασυνήθιστο. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί απ' έξω και κατά μήκος του δρόμου» είπε ένας εργαζόμενος σε κατάστημα ακριβώς απέναντι από τον σταθμό.

Οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σήμερα σημειώθηκαν ασυνήθιστες καθυστερήσεις σε πολλά δρομολόγια.

Η ανακοίνωση αυτή τροφοδότησε στους κινεζικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλές εικασίες περί της άφιξης ενός «ειδικού τρένου». Τα σχόλια που αναφέρονταν σε μια πιθανή επίσκεψη του Κιμ λογοκρίθηκαν.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια