Στουρνάρας: Χωρίς νόημα η φράση «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο»

Στουρνάρας: Χωρίς νόημα η φράση «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο» Facebook Twitter
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
2

Για ουτοπία της «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από το μνημόνιο κάνει λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Ειδικότερα σχετικά με τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι «στην Τράπεζα της Ελλάδος λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε η έξοδος να είναι πετυχημένη. Η φράση "καθαρή έξοδος" από το Μνημόνιο δεν έχει καν νομικό η πραγματικό νόημα. Αφού μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

Ερωτηθείς αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού είπε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Έχει υπογράψει συμφωνίες. Εάν τις αθετήσει οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών κατ΄ αρχάς».

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά δεν γνωρίζει «αν είναι επιθυμητό», και προσέθεσε ότι «σαφώς θα ήταν καλύτερα εάν το πλεόνασμα από 3,5% έπεφτε στο 2%» και πως «για να το μειώσουμε, θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα μνημόνια «έσωσαν τη χώρα (καθώς) ξεκινήσαμε από γιγαντιαίο δίδυμα ελλείμματα και σήμερα έχουμε ισορροπία και στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Ως προς "το πώς θα είναι ιδανικά η Ελλάδα το 2030" είπε ότι «ως χώρα έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Εάν τα συνδυάσουμε με την σύγχρονη τεχνολογία θα απογειωθούμε», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια «μέσα σε δέκα χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM
Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια