ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: με παραπομπές

Στο σημερινό «Α μπα»: με παραπομπές Facebook Twitter
69

__________________

1.

Αμπά βοήθεια είσαι η τελευταία μου ελπίδα! Το ξέρω ότι το πρόβλημα μου έχει χιλιοειπωθει αλλά επειδή εγω το ζω πρώτη φορά δεν ξέρω τι να κανω .Πριν ενα χρόνο είχα ξεκινήσει μια ιστoρια με ένα παιδί στην αρχή όλα ήταν παραμυθένια και ένιωθα ότι ερωτεύομαι και αυτός φαινόταν το ίδιο μετά από κάτι ακραιες αντιδράσεις δικες μου επειδή μάθαινα πράγματα για το παρελθόν του που δεν μου άρεσαν έβαζα τα κλάματα μπροστά του κλπ .αυτός μετά από αυτό το συμβάν άρχισε να γίνεται αδιάφορος και εγω κατάλαβα ότι αυτό ευθύνεται στο ότι δεν έχει ξεπεράσει τη πρωην. Το τελείωσα γιατί δεν το άντεχα. Αυτός δεν ξαναεποικοινωνισε. Ενώ έχει κρατήσει επαφή με μια φίλη μου όλη αυτή η ιστορία να κράτησε το πολύ 2 μήνες μονο! Εγω που λες αμπα παρόλο που έχω γνωρίσει άλλους δν μπορώ να το ξεχάσω όλο αυτό κάθε φορά που τον βλέπω αναστατώνομαι και δν ξέρω γιατί (δεν μετανιώνω που τον παράτησα καλά του εκανα) Ούτε τον θέλω πίσω επειδή δεν θέλω να ασχολούμαι με άτομα που δεν αξίζουν! Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω πλέον δεν το συζητάω με φίλες γιατί είναι τετελεσμένο το γεγονός και επίσης τις έχω πρήξει με αυτό το θέμα τόσο καιρό μερικές φορές τσακωνομαι κιόλας μαζί τους και μετά στεναχωριέμαι γιατί μου λένε ότι σιγά πως κάνει έτσι για 2 μήνες εγω το τάδε τον ξεπέρασα σε 2 μέρες (μου τη σπάει αφάνταστα όταν το ακούω αυτό και η απάντηση μου είναι μπράβο σου αλλα είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες)
Προσπαθώ να ασχολούμαι με τη εξεταστική αλλά κάτι θα θυμηθώ απ αυτόν και θα βάλω τα κλάματα προσπαθώ πραγματικά προσπαθώ όλο αυτό το καιρό. Προσπαθώ να βλέπω μόνο τα αρνητικά του. Προσπαθώ να θυμηθώ πόσο χάλια με έκανε να νιώσω. Προσπαθώ να θυμηθώ τις φορές που με προσέβαλε. Που με κορόιδεψε που με έκανε να αισθανθώ ότι αξίζω τόσα λίγα. Αλλά και πάλι όταν τον δω όπως πριν λίγο που δίναμε μαζί θα προσπαθήσω να με παρατηρήσει και θα τον χαιρετήσω με το χαμόγελο στα χείλη ενώ Ούτε να τον φτύσω δεν του αξίζει τι κάνω λάθος και με καίει ακόμα;;;
- Ερωτοχυπημενη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η ουσία της ερώτησης είναι «αναστατώνομαι και δεν ξέρω γιατί», και θα σου απαντήσω σε αυτό, επειδή σου συμβαίνει πρώτη φορά και δεν μπορείς να ερμηνεύσεις την αντίδραση σου. Δεν είναι επειδή είσαι ερωτοχτυπημένη. Είναι επειδή για πρώτη φορά έζησες την απόρριψη. Δεν σε καίει που έχασες το τεφαρίκι. Σε καίει που κάποιος που δεν θεωρείς τεφαρίκι, δεν σε θεωρεί τεφαρίκι. Δεν αντέχεις το γεγονός ότι κάποιος σε γνώρισε, ενθουσιάστηκε ως όφειλε, αλλά άλλαξε γνώμη. Πώς γίνεται να άλλαξε γνώμη; Πώς; ΠΩΣ; Οπότε, κάθε φορά που τον βλέπεις, προσπαθείς να τον γοητεύσεις ξανά, για να καταλάβει το λάθος του. Δεν θέλεις αυτόν, θέλεις να σε θέλει αυτός (και όλοι, αν γίνεται).


Είναι παιδική αρρώστια. Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ανοσία. Πρέπει να κάνει τον κύκλο της.

__________________
2.


Γιατί η Selena Gomez και η Miley Cyrus φαίνονται στις φωτογραφίες και στα βίντεο ψηλές ενώ δεν είναι (είναι και οι δύο στο 1,65μ); Εγώ είμαι 5εκ πιο κοντή (5 εκ δεν τη λες και τρελλή διαφορά) και όλος ο κόσμος με λέει κοντή!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πέντε εκατοστά για ανθρώπινο ύψος δεν είναι ακριβώς μικρή διαφορά, έχουν καταστραφεί καριέρες μπάσκετ και μοντέλων για αυτά τα πέντε εκατοστά. Αλλά για να πάω στην ερώτηση, τι εννοείς «γιατί;» Γιατί το κάνουν; Γιατί κάνουν ό,τι τέχνασμα υπάρχει για να φαίνονται ψηλές; Χρειάζεται απάντηση; Την δίνεις μόνη σου. Όταν δεν έχουμε αναλογίες μοντέλου, πρέπει να υποφέρουμε, και μας το υπενθυμίζουν όλοι γύρω μας.  Ή πώς το κάνουν; Αυτό χρειάζεται απάντηση σχετικού με το επάγγελμα, αλλά από την άλλη δεν είναι και μαύρη μαγεία. Κυρίως βάζουν κοντύτερες δίπλα τους.

__________________
3.

αγαπητή α μπά,

Ποιά είναι η άποψη σου για την φράση ᾽είναι απλό, ἀν σε ήθελε αρκετά θα ήταν μαζί σου᾽᾽. Εμένα μου έχει τύχει να ειμαι ανάμεσα σε δυο αγόρια, ο ένας πρώην μου, με τον οποίον χώρισα γιατι ημουν μονιμα δυστυχισμενη (αλλά και ερωτευμενη) και ο δευτερος αυτος που γνωρισα μετα τον πρωην μου με τον οποιο απλα ημουν ψυχικη ηρεμη αλλα με μετρια θεληση να ειμαι μαζι του. Όταν λοιπον ο πρωην μου γυρισε και μου ζητησε να ειμαστε μαζι , εγω παρ ολο που πεθαινα να τα ξαναβρω μαζι του και τον ηθελα παρα πολυ, διαλεξα τον νυν επειδη δεν αντεχα να ξαναπερασω τα ιδια. Και ο πρωην μου θα μπορουσε δηλαδη να σκεφτει ᾽ἀμα με ηθελε θα ηταν μαζι μου᾽᾽, εγω τον ηθελα ομως κι ας μην τον διαλεξα.
-ursula buffet


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μάλλον σου ξέφυγε το «αρκετά». Η φράση είναι «αν σε ήθελε αρκετά [ώστε να θέλει να είναι μαζί σου], τότε θα ήταν μαζί σου». Εσύ τον ήθελες, αλλά όχι τόσο ώστε να θέλεις να είσαι μαζί του, και γι'αυτό δεν ήσουν. Δεν αρκεί να θέλεις κάποιον έτσι γενικώς για να θέλεις να μοιραστείς και την ζωή σου. Αυτό είναι που φέρνει τις μισές ερωτήσεις στο 'α μπα', και γι'αυτό τα μισά ψευδώνυμα είναι «μπερδεμένη». Η απάντηση είναι «σε θέλει, αλλά δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου».

__________________
4.

Αμπα μου, αυτή τη στιγμή έχω από το ένα παράθυρο εσένα, από την άλλη ένα e shop με καλλυντικά. Επειδή δεν είμαι πολύ σίγουρη όμως λέω να σε ρωτήσω πρώτα σαν καλή μου φίλη που είσαι για να μη νιωθω και τελείως μπούφος. Εσύ πιστεύεις στις κρέμες; δεν μιλάω φυσικά για μια αντηλιακή - αλλά για αυτά τα πιο ειδικά. Για το μάτι για τον λαιμό για το φρύδι για τα μαύρα στίγματα, απολέπισης, μάσκες, τις κοκκινιλες κλπ κλπ. Λες να κάνουν όντως διαφορά στο πρόσωπο σου; να είναι πιο φρέσκο πιο καθαρό και πιο υγιές ή πεταμένα λεφτα; γιατί όσο να ναι το σκέφτομαι Αμπα είναι και αρκετουτσικα τα λεφτά και λες τώρα αξίζει ή τα καιω; εγώ βλέπω προβληματική την επιδερμίδα μου παρόλα αυτά, αλλά σκέφτομαι μετά μήπως θα ήταν χειρότερα χωρίς την περιποίηση; θα πάω δερματολόγο βέβαια, αλλά άλλο αυτό- και πάλι η ερώτηση μου παραμένει καθώς δεν είναι "either or". What do you think my good friend?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αφού δεν είσαι του either or, ποια είναι η ερώτηση που παραμένει; Πιστεύω στην περιποίηση του δέρματος, απόλυτα, πιστεύω ότι υπάρχουν κρέμες και μέθοδοι για να κρατάνε το δέρμα ενυδατωμένο και καθαρό και γυαλιστερό, πιστεύω ότι είναι κάτι πολυέξοδο και ότι η ομορφιά είναι ταξική, και επίσης πιστεύω ότι η ασφυκτική πίεση για μόνιμη νεότητα είναι αλλοτριωτική και ένδειξη παρακμής μιας κοινωνίας, όπως και ότι οι περισσότερες κρέμες είναι άχρηστες και υπάρχουν λόγω μάρκετινγκ, και μέσα σε αυτές βάζω και τις κρέμες ματιών, gnomi mou. Οι κρέμες κάνουν για όλο το πρόσωπο.


Κάποια από τα σημάδια που αναφέρεις (μαύρα στίγματα, κοκκινίλες) είναι αποτέλεσμα μηχανισμού οπότε είναι λογικό να υπάρχει τρόπος βελτίωσης του φαινομένου μέσω άλλου μηχανισμού (κάτι σπρώχνεται προς τα δεξιά, ίσως μπορώ να το σπρώξω προς τα αριστερά). Άλλα, όπως οι ρυτίδες και το κρέμασμα, είναι αποτέλεσμα του χρόνου, και γι'αυτά δεν μπορείς να κάνεις κάτι με κρέμες, τουλάχιστον όχι ακόμα. Σε όλα υπάρχει όριο πρακτικό, οικονομικό, αλλά και ένα όριο που πρέπει να βάζει η κοινή λογική. Είναι μεγάλη κουβέντα τι είναι πραγματικά χρήσιμο και δεν ισχύουν τα ίδια για όλα τα δέρματα, εξ'ου και η ειδικότητα «δερματολογία».

__________________
5.

Αγαπητή Λένα,
Συγχαρητηρια για τις απόψεις σου! Ταυτίζομαι. Όσο δεν πάει. Η ερώτησή μου είναι: (έμμεσα) Ειμαι 18 και μολις τελειωσα τις περιβοητες πανελληνιες και περασα στην 1η επιλογη μου, εψαχνα δουλεια. Καποτε λοιπον ο ταδε συγγενης ανεφερε οτι θα με χρειαζοταν στην εταιρια του οταν τελειωνα γιατι θεωρουσε πως χρειαζοταν ενα εμπιστο και ικανο κατ'αυτον ατομο να εργαστει εκει part time. Δουλευω εκει 5 μηνες και ο τι κανω το εχω κανει με την αξια μου και ας μην ειμαι ειδικευμενη. Ειναι ολοι απολυτα ευχαριστημενοι μαζι μου κι δεν με αντιμετωπιζουν πλεονεκτικοτερα σε σχεση με τους μη συγγενεις εργαζομενους! Δεν εχω δωσει ποτε δικαιωμα και κανω αψογα τη δουλεια μ. Οταν βγηκαμε με μια αλλη παρεα ενας αρχισε να αστειευται για την ηλικια μου και να λεει απολυεσαι, τερμα τα βύσματα κλπ. Και με ενοχλησε παρα πολυ. Μηπως αυτο σημαινει οτι εχω και εγω αυτη την ανασφαλεια βρε αμπα? Και τι θα επρεπε να απαντησω; Εχασα τα λογια μου εκεινη τη στιγμη γιατι το ειπε μπροστα σε ολους!
-οικογενειοκρατια οντως.


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αγαπητή φίλη, ο συγγενής όντως σε πήρε επειδή είσαι συγγενής του. Επειδή σε ήξερε από την οικογένεια σας, ήξερε και ότι είσαι έμπιστο άτομο, και έτσι απέφυγε το ψάξιμο στα τυφλά που είναι πιο δύσκολο και με μεγαλύτερο ρίσκο. Δεν έκανες κάτι για να το πετύχεις, ήσουν τυχερή, και μακάρι να ήμασταν όλοι αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε κάποιον στην οικογένεια που έχει επιχείρηση με ανάγκη για υπαλλήλους. Δεν μπορείς να το αρνηθείς αυτό, ούτε και χρειάζεται όμως. Επειδή ήσουν τυχερή, δεν σημαίνει ότι φταις σε κάτι, ούτε ότι αυτό είναι εγγύηση για τα πάντα· την δουλειά την πήρες (και) επειδή είσαι σε αυτή την οικογένεια, την κρατάς όμως επειδή είσαι καλή σε αυτή.


Σαν τι να απαντήσεις; Αυτός που «αστειεύεται» θα ήθελε να ήταν στη θέση σου. Θέλεις να το πας εκεί και να χοντρύνουν τα αστεία; Και ένα ανασήκωμα ώμων θα αρκούσε, νομίζω. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή. Μερικοί είναι πιο τυχεροί από άλλους.

__________________
6.

 

Αγαπητη Λενα,
Σε θαυμαζω αι ταυτιζομα με τις αποψεις σου. Εχω γραψει παμπολλες φορες και εχω ευχαριστα λαβει απαντηση! Με εχεις βοηθησει πολυ! Λοιπον, πως απαντας σε καποιον που σου λεει πως εσυ δεν εισαι φεμινιστρια γιατι αν ησουν θα πηγαινες σε εκδηλωσεις κλπ. Εγω Αμπα μου θεωρω τον εαυτο μου φεμινιστρια, γνωριζω πολλα και εχω ξεκαθαρισμενες τις αποψεις μου. Γιατι η αλλη μου την λεει επειδη δεν πηγα ση συγκεντρωση των γυναικων; Τι απαντας εκει; Να σημειωθει οτι οποτε κρινω, εκφραζω καθαρα τις αποψεις μου σχετικα με το θεμα και ειναι ξεκαθαρα φεμινιστικες δεν μπορω να το πω ετσι. Τι λεω λοιπον?
- Φεμινιστρια(;)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ότι δεν χρειάζεσαι πιστοποιητικό φρονημάτων για να υποστηρίζεις την ισότητα. Πες στην «άλλη» ότι ο λόγος που είναι καχύποπτη με την εγκυρότητα του φεμινισμού είναι ότι δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα του.


Ένα από τα τεχνάσματα της πατριαρχίας είναι να βάζει προϋποθέσεις στον φεμινισμό για να τον υποβιβάσει και τελικά να τον ακυρώσει. Εσύ δεν είσαι σωστή φεμινίστρια επειδή βάφεσαι, εσύ επειδή κάνεις δίαιτα, εσύ επειδή δεν αποστηθίζεις Τζούντιθ Μπάτλερ, εσύ επειδή μαγειρεύεις κάθε μέρα, εσύ επειδή είσαι φεμινάτσι, ε, τελικά καμία δεν είναι σωστή φεμινίστρια, άρα δεν υπάρχει φεμινισμός, μια βλακεία είναι. Μην ψαρώνεις, ειδικά με τις γυναίκες που τα λένε αυτά. Αν έχεις κουράγιο, προσπάθησε να τους εξηγήσεις τι είναι αυτό που κάνουν. Συντάσσονται για να κερδίσουν το βραβείο που τους έχουν υποσχεθεί, που είναι σεβασμός και ασφάλεια, για να πάρουν τελικά το γνωστό βραβείο που παίρνουν όλες: ένα κίντερ έκπληξη με δώρο ένα ροζ ξεσκονόπανο «για γυναίκες» (16% πιο ακριβό από το μπεζ).


_________________
7.


Αγαπητή μου Α μπα,
Ελπίζω να μου απαντήσεις γιατι θα θελα πολυ την άποψη σου πανω σε αυτο.. Ήμουν με ενα παιδι ενα χρονο και τα πραγματα πήγαιναν πολυ καλα τους πρώτους μήνες, μετα τους 9 περιπου άρχιζε να αλλάζοει απο εκει που παντα μου έλεγε η προτεραιότητα του ηταν παντα η σσχέση μας μετα άρχιζε πολυ συχνα (τύπου και καθε σκ) που ηταν και οι μόνες μερες ελεύθερες λογω της πολυ απαιτητικής δουλειάς του ,να θελει να κανει πραγματα με τους κολλητούς του και να βγαίνει συχνα και να με θεωρεί κ υπερβολική κ γκρινιάρα οποτε του εκανα παραπονα οτι παραμελεί την σχέση μας και οτι αφού δε τα πολυ λεμε μες στη βδομάδα τι πιο φυσιολογικό να περναγαμε το σκ ολο μαζι,ή και με τους φίλους του μαζι δε θα χα πρόβλημα αλλα εχω αισθανθεί οτι αυτοί δε πολυ θέλουν κ του έβαζαν συνεχως λόγια να χωρισει κλπ.. τελικα χωρίσαμε καλοκαίρι (περασε και άσχημη ψυχολογική φαση γιατι έχασε τον πατερα του το καλοκαίρι) και ειχε απομακρυνθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και μετα τα ξανα βρίσκουμε με δίκη του θεληση(και δίκη μου φυσικά) αλλα με το να ειμαστε πιο χαλαρα και να τον καταλαβαίνω και να του δίνω το χώρο που θελει χωρίς να τον πιέζω. Και τελικα καταλήξαμε τα Χριστούγεννα να χωρίζουμε παλι μετα απο πολλούς καυγαδες γιατι εμενα δε μοθ αρκούσε να τον βλεπω τοσο λιγο και δε μπορούσα να καταλάβω πως έλεγε οτι με αγαπούσε απ την μια και απ την αλλη φανερά έδειχνε αλλες προτεραιότητες οτι ειχε, και χωρίζουμε γιατι μου λεει θέλουμε αλλα πραγματα ,εγω πιο σοβαρά εκείνος οχι ακομα και να μη με κρατάει κλπ να παω να βρω αυτο που μου αξίζει γιατι μου λεει μαζι μου δεν ήσουν ευτυχισμένη και οτι αυτος μονο αυτο μπορούσε να δωσει. Και σε ρωτάω Α μπα μου, πως γίνεται ενας ανθρωπος να τον εχεις στηρίξει κ σε δύσκολες στιγμές του κλπ και να φέρεται τοσο αχάριστα θεωρώ ; ή να λεει ποσο πολυ σε αγαπάει αλλα να μην κανει πισω στο να βλέπει πχ λιγο λιγότερο τους φίλους του; οι οποίοι δεν με πήγαιναν κιολας ; πολυ στεναχωρημένη .. ελπίζω να απαντήσεις , φιλια!
- Προβληματισμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Α. Όταν έχεις στηρίξει κάποιον σε δύσκολες στιγμές δεν δημιουργείς προϋποθέσεις για να σου χρωστάει ο άλλος τρυφερότητα και αγάπη. Το κάνεις επειδή το νιώθεις, όχι για να ζητάς μετά τα ρέστα. Σε στήριξα τότε, άρα τώρα πρέπει να με θέλεις όσο σε θέλω εγώ; Μην γίνεσαι αναξιοπρεπής χρησιμοποιώντας κάτι τόσο τραυματικό όπως ο θάνατος του πατέρα του.


Β. Σε παραπέμπω στην απάντηση της ερώτησης 3. Σε αγαπάει, ίσως. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να μοιραστεί την ζωή του μαζί σου. Πρέπει να δεχτείς ότι πράγματι θέλατε άλλα πράγματα. Δεν είναι κάποιο μυστήριο, ούτε δείχνει αχάριστο άνθρωπο.

_________________
7.1


Για την επιστήμη, παιδιά

 

Αγαπημένη μου Αμπα, συγχαρητήρια για το Αμπουλάκι σου!

Παίρνω το θάρρος να σου γράψω χωρίς ερώτηση. Ή μάλλον έχω μία: Μπορείς να με βοθήσεις; Είμαι Αμπίστρια εδώ και χρόνια κι έχω παρατηρήσει ότι πολλοί συναγωνιστές Αμπίστες γράφουν από το εξωτερικό. Κι εγώ από το εξωτερικό γράφω, από τη Νορβηγία. Έχω κερδίσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνω μια έρευνα για τις γλωσσικές ικανότητες σε Έλληνες που είναι δίγλωσσοι (Ελληνικά-Σουηδικά ή Ελληνικά-Νορβηγικά) είτε από την γέννηση τους (συνήθως παιδιά μεικτών γάμων) είτε επειδή μετακόμισαν στη Σουηδία ή τη Νορβηγία. Το πρόβλημα μ
ου είναι ότι είναι τόοοοσο δύσκολο να βρω συμμετέχοντες! Έκατσα κι έσπασα λοιπόν το κεφάλι μου που έχω δει/ακούσει Έλληνες του εξωτερικού μαζεμένους. Και άστραψε στο νου μου η απάντηση! Στης Αμπα το μαγαζί! Αφήνω λοιπόν εδώ το λινκ του πειράματος σε περίπτωση που μας ακούει κανείς και θέλει να με συνδράμει τη ξενιτεμένη ερευνήτρια. 


Μοναδικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι να είναι κάποιος ενήλικος, να είναι είτε δίγλωσσος εκ γενετής σε Σουηδικά/Νορβηγικά και Ελληνικά είτε να έχει μείνει/μένει 5 χρόνια ή παραπάνω στη Σουηδία ή τη Νορβηγία, και να έχει πρόσβαση σε οθόνη υπολογιστή και πληκτρολόγιο. Το πείραμα είναι πολύ σύντομο (περίπου 15-20 λεπτά). Θα καταμετρά χρόνο αντίδρασης στις απαντήσεις, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει χωρίς διαλείμματα. Οι πρώτοι 25 συμμετέχοντες που θα κάνουν το πείραμα χωρίς διάλειμμα θα λάβουν ένα κουπόνι αξίας 20 ευρώ από την Amazon, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μπούνε σε κλήρωση για άλλα 20 κουπόνια της ίδιας αξίας. Για να παραλάβει κάποιος το έπαθλο, μου στέλνει μέιλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δίνεται στο πείραμα. Σε μερσώ και σε φιλώ πολύ.

69

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Λένα μου σε ευχαριστώ για το "η ομορφιά είναι ταξική". Άρθρωσες κάτι που ένιωθα και σκεφτόμουνα αλλά δεν μπορούσα ακριβώς να εκφράσω τόσο συμπυκνωμενα. Είναι βέβαια σκληρό...
#7.1: δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά θα μπορούσες να βρεις, αν δεν το έχεις καντι ήδη, Έλληνες των χωρών αυτών μέσω διαφόρων γκρουπ στο Facebook. Πχ για Ελβετία έχει «Greeks in Switzerland“, „Έλληνες Ζυριχης» κλπ
#6Δεν έχω απάντηση να δώσω, όμως έχω να προτείνω μια εκπομπή πάνω σε αυτό, το podcast ¨Guilty Feminist¨ (http://guiltyfeminist.com/episodes/),όπου διάφοροι Εγγλέζοι κωμικοί (και γυναίκες και άντρες) που είναι φεμινιστές, εξομολογούνται τις ενοχές τους για διάφορες μη φεμινιστικές παρατυπίες που κάνουν καθημερινά. Το show ξεκινά με διάφορες τέτοιες εξομολογήσεις από τους καλεσμένους (π.χ. ¨I am a feminist BUT...I once I made my model friend flirt with a shop owner so I can use the bathroom¨) και μετά συζητάνε κάποιο θέμα και τη φεμινιστική ματιά πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι όλοι οι φεμινιστές και φεμινίστριες είμαστε "guilty feminist", όπως και ένας θρησκευόμενος δεν ακολουθεί κατά γράμμα το δόγμα του, ένας πολιτικός την ιδεολογία του, ακόμα κι ένας ρατσιστής θα κάνει κάποια εξαίρεση κ.ο.κ.
#4 Το ζήτημα της φροντίδας προσώπου είναι η αδυναμία μου και κάνω συνειδητές προσπάθειες να το προσέχω από μικρή ηλικία. Τελευταία, μου ζητάνε πολλοί συμβουλές μιας και δεν πιστεύουν πόσο χρονών είμαι, σε μία κοπέλα κιόλας έδωσα ολόκληρο πρόγραμμα τι πρέπει να κάνει και μου λέει ότι βλέπει ήδη αποτελέσματα. Τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να προσέχει κανείς κατά τη γνωμη μου είναι τα εξής:-Αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο στο πρόσωπο ή τουλάχιστον χρησιμοποιούμε αντηλιακή. Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας γήρανσης του προσώπου. Από την άλλη προσέχουμε να έχουμε αρκετή βιταμίνη D3.-Προσέχουμε να διατηρείται η οξυγόνωση του δέρματος. Π.χ. δεν καπνίζουμε (αν και εγώ κάπνιζα χρόνια), κάνουμε ελαφρύ μασάζ και χτυπηματάκια, τσιμπηματάκια κάθε φορά που βάζουμε κρέμες, κάνουμε άσκηση, πίνουμε νερό-Προσέχουμε να διατηρείται η υγρασία του δέρματος, πίνουμε αρκετό νερό, βάζουμε πάντα ενυδατική μετά από ζεστό μπάνιο, βάζουμε κρέμες που περικλείουν την υγρασία, ειδικά το βράδυ καλό είναι να βάζουμε κρέμες που φράζουν την υγρασία στο δέρμα. Δεν είναι τυχαίο που διάσημες γυναίκες γνωστές για την νεότητά τους χρησιμοποιούσαν από παλιά νιβέα ή baby oil (η νιβέα σε πολλούς προκαλεί απόφραξη πόρων, εγώ χρησιμοποιώ κηραλοιφή και δεν μου προκαλεί πρόβλημα)-Προσέχουμε να διατηρείται η λιπαρότητα του δέρματος. Πραγματικά, βλέπω πόσες κοπέλες χρησιμοποιούν ισχυρά καθαριστικά και το δέρμα τους έχει σπάσει. Μετά από κάποια ηλικία δεν ενδείκνυνται. Ποτέ μην καθαρίζεται το δέρμα το πρωί παρά μόνο να το πλένεται (συμβουλή της Σάλμα Χάγιεκ) και το βράδυ χρησιμοποιείτε κάτι πολύ ελαφρύ για να αφαιρέσετε τους ρύπους όπως ροδόνερο, εκτός αν πρέπει να καθαρίσετε μακιγιάζ που και σε αυτή την περίπτωση καλύτερο είναι το mineral oil μιας και αφήνει ένα φιλμ λαδιού μετά (μόνο αν μένεται σε περιοχή με πολλούς ρύπους ενδείκνυται ισχυρότερο καθάρισμα). Το ξέρω ότι στη Νοτιοκορεάτικη φροντίδα πραγματικά τρελαίνονται στο καθάρισμα αλλά μετά χρησιμοποιούνε άλλα τόσα προιόντα για να διατηρήσουν την λιπαρότητα που εκλύεται το βράδυ. -Μετά από κάποια ηλικία προσέχουμε να διατηρείται ο καθαρισμός του λεμφικού μας συστήματος. Για αυτό πολλοί έχουν σακούλες κάτω από τα μάτια. Ένα ελαφρύ λεμφικό μασάζ κάνει καλή δουλειά. Γενικά ένα ελαφρύ μασάζ κάθε φορά που βάζουμε κρέμες βοηθούν να διατηρείται και ο τόνος των μυών του προσώπου.-Προσέχουμε φυσικά τι τρώμε και να μην μας λείπουν στοιχεία, να μην έχουμε στρες κλπ-Προσέχουμε τι μας προκαλεί ευαισθησία, πολλές κρέμες δεν κάνουν στο δέρμα μας και προκαλούνται κοκκινίλες, το ισχυρό καθάρισμα επίσης. Γενικά, δεν πρέπει να το πολυπειράζουμε το δέρμα μας, να μην το ακουμπάμε συχνά με τα χέρια μας. Ελέγχουμε αν μας πειράζουν φαγητά, ουσίες, ακάρεα κλπ.-Από κάποια ηλικία και μετά προσθέτουμε σέρουμ πριν την κρέμα που τρέφουν το δέρμα όπως υαλουρονικό οξύ και βιταμίνη C ή πεπτίδια χαλκού (που δεν μπορώ να βρω). Προσοχή στη ρετινόλη και ρετινοϊκό οξύ. Θέλει τόσο λίγο και τόσο σταδιακά αύξηση (σε βάθος χρόνων) γιατί ενώ υποτίθεται ότι ενδυναμώνει το δέρμα κάτω από την επιδερμίδα, μειώνει πολύ το πάχος της επιδερμίδας και εμένα μου προκλήθηκαν ρυτίδες κάτω από τα μάτια γιατί εκεί το δέρμα είναι έτσι κι αλλιώς πιο λεπτό. Δεν θα το συνιστούσα σε κάποιον αν δεν έχει ήδη αρκετές ρυτίδες και μετά με πάρα πολύ προσοχή.-Από εκεί και πέρα κάθε επιδερμίδα έχει διαφορετικές ανάγκες. Π.χ. για την μείωση των πόρων είδα ουσιαστική διαφορά με χρήση μάσκας μπετονίτη μιά φορά το 15νθημερο και μετά μία φορά τον μήνα, με παράλληλη καθημερινή χρήση σέρουμ βιταμίνης C. Για ομοιόμορφο και ήρεμο δέρμα είδα διαφορά με χρήση ενός νοτιοκορεάτικου essence με μαγιά. Αν βγάλω σπυράκια και μαύρα στίγματα καταλαβαίνω ότι πρέπει να αλλάξω τις κρέμες μου και μετά κάνει μερικές εβδομάδες για να φτιάξει το δέρμα.Οι κρέμες κάνουν δουλειά αρκεί να είμαστε συνειδητοποιημένοι τι δουλειά περιμένουμε να κάνουν. Π.χ. την ενυδατική και την κρέμα ματιών τις θεωρώ απαραίτητες για να διατηρήσουν την υγρασία του δέρματός μου (και πάλι η επίδραση που έχουν είναι γύρω στο 25%). Από την άλλη γνωρίζω ότι αν π.χ. έχουν σιλικόνη το δέρμα μου θα φαίνεται πιο λαμπερό ακόμα και αν είναι ψευδαίσθηση, το οποίο όμως μου είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται όμως να ξοδέψει κάποιος τόσα πολλά χρήματα για κρέμες. Και οι κρέμες του φαρμακείου ή του σούπερμάρκετ μια χαρά είναι αρκεί να ταιριάζουν στο δικό μας δέρμα. Δοκιμάζουμε, δοκιμάζουμε, και ξαναδοκιμάζουμε. Εγώ π.χ. βρήκα το καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή κάτω από τα μάτια με δύο προίόντα το ένα πάνω στο άλλο (και πάλι, αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να αντιμετωπίζουν τις ρωγμές από αφυδάτωση και να φουσκώνουν το δέρμα για να μην φαίνονται οι πραγματικές ρυτίδες, σε βάθος χρόνου πάντως βοηθούν τουλάχιστον να μην προκληθούν περισσότερες ρυτίδες γιατί το ένα ενυδατώνει και το άλλο από πάνω κλείνει την υγρασία)
Να προσθέσω:- να προσέχουμε να μην φράζουμε τους πόρους του δέρματος. Αυτό εξαρτάται ειδικά από το δέρμα μας, οπότε κάθε ένας χρειάζεται διαφορετική φροντίδα. Π.χ. εγώ δεν χρησιμοποιώ αντηλιακό για αυτό τον λόγο εκτός αν θα με δει δυνατός ήλιος (και τότε βαθμό 50), αλλά πραγματικά ξέρω ελάχιστους να αποφεύγουν τον ήλιο όπως εγώ, ενώ δεν χρησιμοποιώ μέικ απ, πούδρα, κονσίλερ κλπ τα τελευταία 20 χρόνια. Αν βγω βάζω μία ενυδατική με χρώμα. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται ισχυρό καθάρισμα το πρόσωπό μου κιόλας- Προσέχουμε τις εναλλαγές θερμοκρασίας και το κρύο γιατί τότε θέλει πιο λιπαρή κρέμα να μας προστατέψει- Είναι καλύτερο να αφήσουμε το δέρμα μας χωρίς πολλά πολλά για μερικούς μήνες να ηρεμήσει και να επέλθει ισορροπία αν κάτι μας πειράξει- Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικά είναι τα λιπαρά/έλαια στη διατροφή μας, γιατί βλέπω κοπέλες να κάνουν εξοντωτική δίαιτα και σπάει το δέρμα τους μετά από ένα χρόνο και γενικά μετά τα 30 δεν πρέπει να είμαστε πολύ αδύνατες και ούτε να χάνουμε πολύ λίπος και μυς από το πρόσωπο. Οι εναλλαγές κιόλας κάνουν κακό.- Είμαι υπέρμαχος συμπληρωμάτων διατροφής κι έχω δει μεγάλη διαφορά αλλά γνωρίζω ότι οι περισσότεροι τα φοβούνται οπότε δεν θα τα αναφέρω. Προσοχή όμως τότε στην διατροφή όπως προανέφερα. Π.χ. αν τα βακτήρια του εντέρου μας δεν είναι ισορροπημένα τότε υπάρχουν πολλές ευαισθησίες στο δέρμα, από έκζεμα, δερματίτιδες κλπ.
Α, και προσοχή τι κάνουμε και πως το κάνουμε στο δέρμα μας. Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τη χρήση. Π.χ. το σέρουμ βιταμίνης C δεν πρέπει να το βάζουμε την μέρα γιατί προκαλεί φωτοευαισθησία και μπορεί να γεμίσουμε πανάδες, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι λευκαίνει το δέρμα (και σε κάποιους δεν το κάνει ομοιόμορφα αλλά είναι εξαιρέσεις)
#4: Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια πάνω σε αυτή την ερώτηση. Πάρα πολύ βασικό πάντως για το δέρμα μας είναι η εσωτερική ενυδάτωση. Εννοώ, να πίνουμε νερό. Έχω μια φίλη που δίνει πολλά χρήματα σε κρέμες και καλλυντικά αλλά ζήτημα να πίνει ένα ποτήρι νερό τη μέρα. Και η διατροφή, να μην ξεχνάμε τα φρούτα. Μια φορά μου είπε ένας πλαστικός χειρούργος ότι μερικοί άνθρωποι - γυναίκες μεγάλες σε ηλικία συνήθως - καυχιούνται ότι "δεν έχω φορέσει ποτέ στη ζωή μου κρέμες και κοιτάξτε το δέρμα μου", ενώ το δέρμα τους είναι εντελώς αφυδατωμένο και γηρασμένο. Έλεγε επίσης πολύς κόσμος καταφεύγει στον πλαστικό για να διορθώσει κάτι στο πρόσωπό του, στο δέρμα του, που θα καλύπτονταν άνετα με μέικ απ. Απλώς μοιράζομαι τις σκέψεις που μου ήρθαν διαβάζοντας την ερώτηση. Επίσης εκτός από αντηλιακό φοράω και ένα λευκό τζόκει με UV προστασία όταν πάω για τρέξιμο, τις ηλιόλουστες μέρες.
#2 We are not short, we are fun sized!Πέραν της πλάκας όμως, γιατί σκας τόσο για το ύψος σου; Και τα τακούνια σου μπορείς να βάλεις και κανέναν ομορφούλη μπορείς να αγγαρέψεις να σου πιάσει εκείνο που δεν φτάνεις στο σουπερμάρκετ... Δηλαδή αυτοί που σε λεν κοντή πόσο είναι, 1.90 ας πούμε; Αυτά από κάποια δεν ξέρει αν το πιάνει το 1,60.
#4 Ως κάποια που διαθέτει δέρμα kinder έκπληξη και ποτέ δεν ξέρω τί θα το ενοχλήσει/θα του βγάλει σπυράκια/αφυδατώσει και έχω φάει χρόνια σε δερματολόγο έχω να πω τα εξής:α) Η διαδικασία έχει πολύ trial and error. Πρέπει να δεις εσύ η ίδια τί δουλεύει και τί όχι.β) Μην παρασύρεσαι από τις πωλήτριες/αισθητικούς/φίλες/youtuber. Κάθε δέρμα έχει τις δικές του προτιμήσεις.γ) Αν το δέρμα σου έχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να βρεις τη ρίζα του. Η ορμονική ακμή ας πούμε δεν καθαρίζει ότι και να βάλεις από πάνω. Ωστόσο...δ) Μια καλή ρουτίνα (καθαρισμός, ενυδάτωση, αντιηλιακή προστασία) και καλές συνήθειες (όχι έκθεση στον ήλιο, καλή διατροφή, νερό) βοηθούν πολύ. Όταν βλέπεις ότι κάνεις αυτά και δεν γίνεται τίποτα, τότε θες δερματολόγο ή γυναικολόγο (που μας πάει πίσω στο γ).
#5 Και μια φίλη έτρωγε ενα αντίστοιχο bullying επειδή μπήκε στη δουλειά του θείου, μέχρι που μια μέρα που της είπαν "βάλε το βύσμα να σε απαλλάξει από την τάδε αγγαρία", απάντησε "πρόσεξε μην το βάλω και πάρεις πόδι από δω μέσα σε χρόνο μηδέν!" Δεν ξέρω αν ήταν η ενδεδειγμένη απάντηση, ήταν όμως αποτελεσματική!
"Ένα από τα τεχνάσματα της πατριαρχίας Πηγή: www.lifo.gr"Άρε Λένα, με έκανες να χαμογελάσω Δευτεριάτικα.. μου θύμισες τι λένε οι παπάδες/θρησκόληπτοι για τα 'τεχνάσματα του διαβόλου' όταν αναφέρονται σε άλλες θρηκείες ή/και αθεϊσμό.Προς πάσα ενδιαφερόμενη/ο, αν έχετε 30' να διαθέσετε δείτε τη συνέντευξη του Jordan Peterson στη Cathy Newman - link: https://youtu.be/aMcjxSThD54Είναι αρκετά .. διαφωτιστική (σε πολλούς τομείς). Bonus: απαντάει και στο γιατί το ροζ ξεσκονόπανο κοστίζει 16% περισσότερο από το μπεζ ;)
Ωραία....λες και δεν χρειαζόμουν αφορμή για να χασομερήσω. :/Ευχαριστούμε Spike και Λένα! Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Παρακολουθώ και επανέρχομαι αν έχω κάτι αξιόλογο να προσθέσω.
Ενδιαφέρον άρθρο. Κάποια δεν τα ήξερα (και θα τα κοιτάξω) και κάποια είναι oversimplified και εσκεμμένα out-of-context για να ισχυροποιήσει την (αρνητική) εικόνα του άρθρου (πχ να αναφέρει το 'gotcha!' που είπε στη Newman, όταν η Newman έχει ξεφύγει εντελώς από τα όρια του journalism [δλδ ΔΕΝ ακούει τι της λέει & ΔΕΝ κάνει διάλογο], είναι απλά γελοίο). Επίσης για τον C-16 αυτά που αναφέρει (για τον Jordan) είναι τα μισά.Προσωπικά δεν συμφωνώ σε όλα που λέει, έχει συντηρητικές/μάλλον-δεξιές απόψεις για το τι είναι επιτυχία ή σκοπός ζωής (αν υπάρχει αυτό σαν καθολική αλήθεια/έννοια) αλλά τις υποστηρίζει με επιχειρήματα.Όποιος έχει όρεξη να μάθει ποιος είναι 'αυτός' ο Τζόρνταν, έχει πολλά video του στο youtube. Το άρθρο είναι αυτό που είναι, δείτε τον στη παράδοση που κάνει στους σπουδαστές, στο πανεπιστήμιο και κρίνετε εσείς. Επίσης και συ Λένα αν βρεις το χρόνο - ένα άρθρο δε φτάνει για οποιονδήποτε να σχηματίσει αντικειμενική (όσο είναι δυνατόν) άποψη.
Δεν το διάβασα ακόμα (θα το διαβάσω και σ'ευχαριστώ) αλλά άρθρο από τον Guardian για να υποστηρίξεις κάποια θρυλούμενη αντικειμενική αποδόμηση ενός αντι-αριστεριστή; Tς τς τς. Λάθος όπλο έπιασες.
Διάβασα λοιπόν το άρθρο του Guardian. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ενώ είναι ενδιαφέρουσα η αποδόμηση που επιχειρεί το εν λόγω άρθρο (καθότι όπως άλλωστε αναφέρεται ο διαξιφισμός με την Cathy Newman έγειρε εντελώς υπέρ του Peterson για όποιον έχει μάτια και βλέπει), παραγεμιστό με τις μαρτυρίες διαφόρων μελετητών και δημοσιογράφων, δεν παρουσιάζει στην πραγματικότητα τον αντίλογο που ευαγγελίζεται: αναφέρει συχνά πυκνά ότι ο J.Peterson χρησιμοποιεί pseudo facts και γι'αυτό είναι επικίνδυνος αλλά δεν μας λέει ΠΟΙΑ είναι αυτά τα pseudo facts και ΓΙΑΤΙ είναι pseudo κι όχι factual facts. Δηλαδή ας υποθέσουμε, εγώ ο μέσος αναγνώστης, γιατί θα πρέπει να μην λάβω σοβαρά υπόψιν μου το επιχείρημα περί κυκλώματος σεροτονίνης στον εγκέφαλο των αστακών, που προσομοιάζει με το σύστημα απολαβής ευχαρίστησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και την κοινή οργάνωση κοινωνικών ιεραρχιών; Και γιατί οι κοινωνικές ιεραρχίες να σχετίζονται με την σεροτονίνη τελικώς μα τον Τουτάτη; Τι το αποδομεί για συγκριτική μελέτη στο στενά περιορισμένο πεδίο στο οποίο το εφαρμόζει ο Peterson; (αστακοί λειτουργούν ιεραρχικά με σεροτονίνη άρα κι εμείς βιολογικά λειτουργούμε ιεραρχικά κι όχι πολιτισμικά). Δηλαδή...duh. Έπειτα το άρθρο αναφέρεται σχετικά με την πολιτικοποίηση της ταυτότητας ομάδων αλλά δεν μας δίνει το πλαίσιο στο οποίο ο Peterson εναντιώνεται παρ'εκτός της αντίθεσης των ομάδων των ιδίων προς την δημόσια περσόνα του και τα περιστατικά με την διεύθυνση του πανεπιστημίου στο Τορόντο. Αντίθετα θα επιθυμούσα μια σοβαρή επιχειρηματολογία από ένα ΛΟΑΤ άτομο ή έναν ακτιβιστή σχετικά με το πώς και γιατί η διαφοροποίησή του Peterson στην χρήση αντωνυμιών ενδεχομένως προκαλεί πρόβλημα. Δεν με νοιάζει το ad hominem. Στα τέτοια μου ο Peterson. Δώστε μου το πλαίσιο το γενικό. Επειδή αυτό που κατάλαβα (ή τουλάχιστον μέχρι τούδε πληροφορήθηκα) είναι ότι εκείνος δεν διαφωνεί με την χρήση ενός κοινού τρίτου γένους all encompasing των non binary ατόμων (που το επικροτώ κι εγώ ως πρακτική εφόσον υπερασπίζεται τον αυτοπροσδιορισμό) αλλά διαφωνεί με την πολυδιακλάδωση που επιφέρει γραμματικά εκτρώματα και διασπαστική επικοινωνία στο τέλος. Λέει δηλαδή ότι ας καθιερωθεί κάποια κοινή αντωνυμία και ευχαρίστως να την χρησιμοποιούμε όλοι. Πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα δηλαδή! (Βέβαια αυτό μεταξύ μας τον κάνει ελαφρώς αυτό που ήταν κι ο πιο κόλαφος μέσα στους χαρακτηρισμούς δηλαδή "the stupid man's smart man"... με το οποίο ομολογώ γέλασα. Κλείνει η παρένθεση.) Το άρθρο του Guardian δεν μου δίνει αρκετό υλικό ώστε να κατανοήσω και να κρίνω. Έχει ελαφρώς sensationalism κίνητρα. Τώρα το ότι διαφωνεί ο Peterson σε κάποια πράγματα με το Τρουντώ ελπίζω να γίνεται αντιληπτό ότι ο Τρουντώ προωθεί και προωθείται με ένα εξαιρετικά μαρκετινίστικο τρόπο. Το αν είναι γνήσιος και πηγαίος σε αυτές του τις εκφάνσεις είναι έτερον εκάτερον. Αναρωτιέμαι αν ο Τρουντώ ως φιγούρα ήταν λιγότερο ελκυστικός (oh mon Dieu! έθεσα το ταμπού!) αν θα είχε τόσο "έρμα". Πάντως είναι γεγονός ότι η σύγκριση Τρουντώ vs Τράμπ τείνει να δίνει πόντους στους αντιρρησίες του Peterson. Eίναι η κακή (για τον Peterson) η συγκυρία που λένε. Όσο η αυτοπεποίθηση (σχεδόν αλαζονία) του Peterson παίζει εις όφελός του τόσο κι άλλο τόσο η πραότητα του Tρουντώ παίζει εις όφελος του τελευταίου. Για το τέλος μερικές γενικές παρατηρήσεις παρακολουθώντας την (οπτική) συνέντευξη στην Cathy Newman. 1.O Peterson παρουσιάζεται εξαιρετικά κυριαρχικός ως προσωπικότητα/persona. Κι αυτό είναι το πρώτο και κυριότερο που μου έκανε εντύπωση. Πιστεύω είναι και ο λόγος για τον οποίο ασκεί τόσο μεγάλη cult επιρροή στο κοινό του το οποίο υποψιάζομαι ότι είναι λιγότερο κυριαρχικό στην δική του καθημερινότητα και πολύ το ζηλεύει αυτό το χαρακτηριστικό. 2.Είναι πάρα πολύ μεγάλος πειρασμός να σκεφτεί κανείς ότι η Newman εξαρχής δεν έθεσε τις σωστές ερωτήσεις. Επίσης δείχνει να εμπλέκεται συναισθηματικά κάτι που αφοπλίζει ακριβώς το επιχείρημά της περί των δύο φύλων...3.Όταν ιδεολογικά συγκρούεται η hard science (υποτίθεται μιας και όπως βλέπω θέτει βιολογικά επιχειρήματα της εξελικτικής βιολογίας και νευρολογίας) με τα humanities και τις σπουδές φύλου χαμένες θα βγούν οι σπουδές φύλου και τα humanities επειδή απλώς έτσι έχει δομηθεί το παιχνίδι εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και το λέω ούσα εκπρόσωπος των humanities. Άλλη μια λανθασμένη επιλογή στην συνέντευξη. Δεν ξεκινάς να κατηγορήσεις τα καλαβρέζικα αγγούρια για το μέγεθός τους. Το μέγεθός τους έχει κατοχυρωθεί εδώ και πολύ καιρό. Ψάχνεις άλλα πράγματα να στοχεύσεις. Η τάση που μοιάζει να έρχεται με ταχείς ρυθμούς είναι ότι η βιολογία παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ'ότι πιστεύουμε και ειδικά για τις διαφοροποιήσεις φύλου και ρόλου έχουμε κι άλλους εκπροσώπους:http://www.lifo.gr/articles/lgbt_articles/181349/to-an-tha-ginoyme-straight-i-gay-einai-grammeno-sta-gonidia-mas(όποιος θέλει να σχολιάσει και γι'αυτό το άρθρο ευπρόσδεκτος από μένα).4.Η ομογενοποίηση των αντιφρονούντων στην radical αριστερά που ισχυρίζεται ο Peterson είναι ενδεχομένως κάτι που δεν ισχύει (οι φράξιες άλλωστε είναι μια πραγματικότητα και γιατί θα υπήρχαν φράξιες αν δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις;) αλλά για να φανεί αυτό θα πρέπει να ισχυροποιηθεί ρητορική που ξεφεύγει από το ακαδημαϊκό στερεότυπο του τώρα. Και την εκπεφρασμένη του δυναμική στα social ασφαλώς. Ξ οποία δεν εννοεί να κάνει διάλογο αλλά "ντροπιάζει" τον νοητικό αντίπαλο με συγκεκριμένες ατάκες. Ο νοητικός αντίπαλος πρέπει αντίθετα να επιχειρηματολογηθεί into oblivion (ας πούμε η σελίδα "ναι είσαι μισογύνης" γι'αυτό είναι πετυχημένη).Το ζήτημα είναι συναρπαστικό και τολμώ να πω είμαστε στο μεταίχμιο μιας εποχής που θα καθορίσει αρκετά πράγματα για την κοινωνία των επόμενων 50 χρόνων.
@ΚαραβανΑπό τις λίγες φορές που θα ήθελα το "Α μπα" να έχει chat για τα μέλη. Είναι όντως πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, και δύσκολο να αναλυθεί στα posts - δεν θα αποπειραθώ να γράψω κάτι ακόμα, ακριβώς γι'αυτό το λόγο.Kudos για το αναλυτικό post.
Kαραβάν' o Peterson λέει το εξής:"If the standard transsexual person wants to be regarded as he or she, my sense is I'll address you according to the part that you appear to be playing," he said. Στον άσχετο, αυτή η δήλωση μπορεί να ακούγεται ok, στον στοιχειωδώς σχετικό όμως, ακούγεται και είναι κάπως αίσχος δηλαδή.… “standard transsexual”, seriously?… "the part that you appear to be playing", seriously? (δις)Eπίσης συγκρίνει τ@ς τρανς ακτιβιστ@ς με τον Μάο …χμμ ... σοβαρό επιχείρημα ακαδημαϊκού, σε λίγο θα βγάλουν τον μικρό κόκκινο δίσκο των matching mole, να ακούσουν οι άνθρωποι: https://www.youtube.com/watch?v=AUWOwe_ziI8Επιπροσθέτως -σύμφωνα με την λογική του- οι γυναίκες που φορούν μακιγιάζ στους εργασιακούς χώρους θα έπρεπε να αναμένουν σεξουαλική παρενόχληση και είναι υποκρίτριες αν παραπονεθούν γι' αυτό, σύμφωνα με το:https://www.youtube.com/watch?v=VSOwhAjhjdQ (ρε φίλε, σκιαχτηκός είναι σ’ αυτό το βίντεο)επίσης, for crying out loud...Psychologist Jordan Peterson says lobsters help to explain why human hierarchies exist – do they? (...)Our last common ancestor with the lobster was an animal that existed 350m years ago and it was the first animal that developed an intestine. This is the main organ we have in common – not serotonin and definitely not the nervous system.http://theconversation.com/psychologist-jordan-peterson-says-lobsters-help-to-explain-why-human-hierarchies-exist-do-they-90489…τέλος, βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο που υποδεικνύει old dog από το warlus, στην προσέγγισή του, που δεν είναι πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι:«The solution lies not in silencing offensive arguments or in preaching to students but in cultivating the critical-thinking abilities that will allow them to recognize Peterson’s fallacies for themselves.»"We have an intellectual obligation to meet this threat directly and expose him for exactly what he is: a YouTube star who offers a wafer-thin intellectual validation for the political retrenchment of traditional hierarchies. Peterson is calling for war within the humanities. We should happily oblige."(…αλλά και στο γεγονός ότι υπογραμμίζει τις παρωχημένες αντιλήψεις του για το ΙQ, βλ. "all of human intelligence is biologically determined, essentially unalterable, and expressed in a single number that can be ranked").
Βλαχάκι απαντώ στο πρώτο σχόλιο για το θέμα 16 επειδή το διάβασα το υλικό που βάλατε εσύ κι η lonely dog. Για το θέμα 16 η στάση του δεν με βρίσκει σύμφωνη (όχι ότι είμαι συμφωνη σε πολλά άλλα αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν κάποια σημεία που σε βάζει σε σκέψεις). Οπωσδήποτε μια ομάδα ατόμων με τέτοια αιτήματα identity δεν απειλεί κάποια πλειοψηφία επομένως η μη αναγνώριση δικαιωμάτων εντός του χώρου καθιστά μερική προσπάθεια "φίμωσης". Αναρωτιέμαι προς τι η πρωτοβουλία αν δεν υπάρχει ενός είδους agenda από πίσω του. Όπως ανέφερα και πριν ίσως να είναι the stupid man's smart man (όπως το διάβασα τόσο βιτριολιγικά ειπωμένο) κι όλο αυτό να είναι συναρπαστικό επειδή ακριβώς αρθρώνει ένα λόγο που δείχνει να βρίσκει οπαδούς (ποιούς και τι είναι ενδιαφέρον να κατανεμηθεί δημογραφικά). Αν δεν τον παρακολουθούσε ρεύμα δεν θα συζητάγαμε σήμερα. Για το ότι έχει κάπως spooky αύρα θα το κοιτάξω περαιτέρω σε όσα παραθέτεις. Όπως περσόνες τύπου James Mogul η κυριαρχικότητα μπορεί να βγει και creepy αλλά δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι εκδηλώνεται με τέτοιες συντεταγμένες: το άσπαστο πρόσωπο κι η φωνή που δεν κάνει μεγάλες κορώνες και ξεσπάσματα δίνει την εντύπωση ότι μιλάει πολύ σοβαρά και με (υποτίθεται) ειλικρίνεια και σιγουριά. Γι'άυτό και πείθει αυτούς που πείθει. Τώρα αυτά περί standard τρανς τα παίρνω στο ψιλό. Standard δεν υπάρχει σε τίποτα και το έχω μέσα στο σπίτι μου το αποδεικτικό άλλωστε και μέσα στο μυαλό μου το ίδιο. Όλοι έχουμε τεράστια φασματοποίηση επομένως η διαίρεση binary σε οτιδήποτε (όχι μόνο στην ταυτότητα φύλου δηλαδή) είναι μια υπεραπλούστευση που λειτουργεί προς άγραν κοινού. Lonely dogγια τον Derrida και τον Foucault τώρα τι να πεις. Το άρθρο είναι τόσο πλούσιο σε αναφορές (με ιδιαίτερη εστίαση σε όσους αντιτίθεται ο Peterson πολιτικώς ομιλώντας όπως Marcuse κι Adorno) που αν βάλουμε και την ψυχολογία-φιλοσοφία μέσα θα μας πει ο τυπάς ότι μπαίνουμε στα χωράφια του και πώς δηλαδή. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι θα απορρίψω τον Φουκώ για τον Peterson πάντως. Αν μετράει :)Spike ευχαριστώ και ομολογώ ότι ένα chat θα ήταν χρησιμότατο. Όλες αυτές οι τεράστιες αναμονής έγκρισης δεν βοηθούν την αμεσότητα του διαλόγου. ΒλαχάκιΤα υπόλοιπα λινκς θα τα τσεκάρω οπωσδήποτε αργότερα.
Στο εν λόγω βίντεο (he IQ Problem | Jordan Peterson & Stefan Molyneux / https://www.youtube.com/watch?v=iF8F7tjmy_U) βρήκα ενδιαφέρον το εξής σχόλιο:"Funny to hear that 40% of Google workforce being East Asians is due to our biological advantage. If it were true that we indeed have some sort of God given innate ability, then Google would have been found by an East Asian and not by an Ashkenazi Jew Sergey Brin (who's supposedly not good at spatial reasoning because he's an Ashkenazi Jew as Stefan suggested?)Actually, as an East Asian (Chinese), I can offer a few explanations to our STEM field overrepresentation phenomenon. First of all, a language like Chinese makes it very easy to count numbers because every character is one sound, so at an early age we could already do math much faster. Secondly, most of us learned math from practice upon practice - meaning by solving stacks upon stacks of math workbooks before school, after school, and during weekends, winter break, summer break, etc, which are given by our parents (or cram schools), so our teachers tend to teach a lot more materials at a faster rate. For example, I already learned algebra and geometry in elementary school in China and had to "retake" those classes when I came to the US because schools here only start teaching these topics in high school. Thirdly, we don't have a condescending attitude toward people who are good at math and science, who are often labeled as "geeks" and "nerds" in the US. Actually, in Chinese culture, there's no question whether or not one can do math. In fact, I don't think I was ever given the option to think that I could potentially be not good math! Go to a Chinese restaurant and watch - even the uneducated waiters can calculate your bills in seconds in their heads. Forth, most East-Asians are probably from non-English speaking families, so it's only natural for us to pick a field that doesn't involve much use of the English language. Fifth, our parents really would highly prefer if we are either lawyers, doctors, or engineers. Last but not least, most of us are immigrants or whose parents are the immigrants, so we want to pick a job that makes lots of $$$ - and hence the STEM field. Of course nobody is arguing that IQ is not determined by our biology, but one can question if IQ is influenced by other factors in addition to our biology - for example, our culture. What good would it do to our civilization if we all subscribe to the belief system that our IQ is completely determined by our biology?" ______...είδα και τα κάτωθι και στα links παρατίθενται με το κείμενό τους:Jordan Peterson - The case Against Gay Marriagehttp://www.yousubtitles.com/Jordan-Peterson-The-case-Against-Gay-Marriage-id-1468934Jordan Peterson - Abortion, Birth Control and Marriagehttp://www.yousubtitles.com/Jordan-Peterson-Abortion-Birth-Control-and-Marriage-id-1619783και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σχόλιο που αναφορικά έχω να κάνω είναι το εξής (τρυκιμία εν κρανίω):https://www.youtube.com/watch?v=sFcXqmvLzaQ(όχι, ψέματα, νομίζω ότι σαν ειρμό σκέψης και σύνταξης ομοιάζει με τον Παπανδρέου Jr.)
3. αν ο κόσμος λειτουργούσε με δίπολα και άσπρα-μαύρα θα ήταν όλα πολύ εύκολα (και πάρα πάααρα πολύ βαρετά). δεν ισχύει το "αν σε ήθελε αρκετά θα ήταν μαζί σου". αν σε θέλει αρκετά κάποιος, σε σκέφτεται. αυτό αρκεί. το αν θα είναι μαζί σου δεν έχει να κάνει με ένα ναι ή ενα όχι, έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ σας.
#4: Εξαρταται φυσικα απο το ατομο, αλλα εγω (ευαισθητη επιδερμιδα, με περιοδικες εξαρσεις, κοκκινιλες, και λοιπα ομορφα), μετα απο χρονια σε αισθητικο οπου το αποτελεσμα διαρκουσε 1 βδομαδα και μετα παλι τα ιδια, αλλαξα τη διατροφη μου. Οκ ο λογος ηταν για να χασω κιλα οχι για το δερμα μου.Αλλα μετα την αποτοξινωση, το δερμα μου ηταν λαμπεροτερο και καθαροτερο απο ποτε.Τα μονα που χρησιμοποιω ειναι καθαριστικο τζελ (οχι καθημερινα), ενυδατικη & αντηλιακη.Σταματησα να πηγαινω στην αισθητικο εννοειται (τι πεταμενα λεφτα!). Φυσικα αν εχεις καποιο πιο ειδικο προβλημα, ο δερματολογος επιβαλλεται.
Στο ύψος τα 5 εκατοστά είναι μια σημαντική διαφορά. Στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ που ο μ.ο είναι 1,65 θεωρείσαι κοντή (σόρυ αλλά το να χρυσώνεις το χάπι για το ύψος σου δεν έχει νόημα). Οι συγκεκριμένες κοπέλες είναι στο μέσο όρο και επειδή ζουν από την εμφάνισή τους τις κάνουν να φαίνονται ψηλές (γωνία λήψης, όλοι οι υπόλοιποι είναι πιο κοντοί στα βιντεοκλιπ, κλπ). Αν θες να φαίνεσαι πιο ψηλή φοράς τακούνι όμως είσαι κοντή και με γεια σου και χαρά σου. Που το κακό; Επίσης το ύψος είναι σχετικό. Δηλαδή στην Κίνα που ο μο είναι 1,55 είσαι πανήψηλη! Στην Ολλανδία που ο μ.ο είναι 1,7 οι περισσότερες Ελληνίδες θα φαίνονται κοντές.
#6 Να του απαντήσεις του πρώτου "Μήπως να κάψω και κάνα σουτιέν στο Σύνταγμα, για να 'σαι ευχαριστημένος;" και μια απάντηση που μπορείς να δώσεις και για τους δύο είναι ότι δεν είσαι και αναγκασμένη να τρέχεις όλη μέρα σε εκδηλώσεις, γιατί έχεις κι άλλες δουλειές να κάνεις. Ο φεμινισμός είναι ιδεολογικό κίνημα και όχι χημικό στιχείο να λέμε στις τάδε μονάδες είναι λίγο φεμινίστρια και στις δείνα πολύ φεμινίστρια.
#5 Την δουλειά δεν την κέρδισες με την αξία σου, ας μην γελιόμαστε. Είσαι 18 χωρίς προυπηρεσία, δεν έχεις αρχίσει καν τις σπουδές σου. Αν δεν ήσουν συγγενής δεν θα δούλευες εκεί. Ομως, την κρατάς με την αξία σου. Κι αυτή είναι η διαφορά που πρέπει να καταλάβει ο συνάδελφος. Τα βύσματα γενικά είναι άτομα που μπαίνουν απ την πίσω πόρτα και συνήθως δεν δουλεύουν και τόσο γιατί δεν κινδυνεύει η θέση τους. Εσύ μπήκες γιατί προφανώς η θέση δεν απαιτούσε συγκεκριμένη προυπηρεσία και κατάφερες να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Κι αυτό είνα που πρέπει να απαντήσεις στον συνάδελφο. 'Η μπορείς να του πεις "ναι ήμουν τυχερή που με προσέλαβαν όμως από τότε που μπήκα την έχω κερδίσει την θέση μου, δεν συμφωνείς;" ή "Δηλαδή θεωρείς οτι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου και θες να απολυθώ; Γιατί στο γραφείο άλλα μου λες"Ισως το λένε για αστείο όμως κρύβει και μια δόση αλήθειας μέσα. Ισως σε θεωρούν βύσμα, ίσως κι εσύ νοιώθεις λίγο "άσχημα" για τον τρόπο που μπήκες όμως εφ όσον δεν εκμεταλλεύεσαι την συγγένεια δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Να αισθάνεσαι περήφανη που στάθηκες στο ύψος των περιστάσεων και που εκεμταλλεύτηκες μια ευκαιρία απου σου έδωσαν. Απέδειξε την αξία με τη δουλειά σου κι άσε τους άλλους να λένε, haters gonna hate
#6.Κι ο φίλαθλος του Ολυμπιακού δεν πηγαίνει κάθε φορά στο γήπεδο ούτε παρακολουθεί όλα τα ματς στην τηλεόραση.Είναι επιχείρημα τώρα αυτό,για να του πεις,ότι δεν είναι αρκετά γάβρος και δεν μπορεί να μιλάει για την ομάδα του;Μην τα χάνεις λοιπόν,όταν σου λένε τέτοια.Και συνήθως αυτά λέγονται από ανθρώπους,που δεν έχουν καμία σχέση ή κι ακόμα διαφωνούν.Άρα πώς θα κρίνουν αυτοί από απέξω και από απέναντι;Δικαίωμα τους βέβαια,αλλά έχει κάποιο νόημα για σένα να σου αναγνωρίσουν εκείνοι τι είσαι;Στο κάτω κάτω μοιράζεις κάρτες με το όνομα σου Χ.Ψ-φεμινίστρια;Δεν είναι κάτι σαν το γεωλόγος.Είναι κάτι,που το μελετάς,το προσπαθείς,το βιώνεις,που θα έχεις τις αμφιβολίες σου,θα αμφισβητήσεις και τον εαυτό σου.Εκείνοι πάντως,που θέτουν ως προϋπόθεση να είσαι αυθεντία ή τέλεια σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια,για να έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις και να εκθέσεις τους προβληματισμούς σου,μόνο για καλό δεν το λένε.Έχουν ήδη σχηματίσει την άποψη τους,δεν πρόκειται να ακούσουν κάτι άλλο και δεν υπάρχει λόγος,να συνεχίσεις την κουβέντα.
Μα για τους φανατικους γαβρου ισχυει αυτη η ιεραρχιση μεσω της διαρκους αποδειξης. Διαφωνω με την Αμπα περι πατριαρχικου "δαχτυλου", είναι απλα συμπεριφορες φανατικων που θελουν εμμεση αναγνωριση. Αυτη την συμπεριφορα θα την βρεις σε όλες τις ομαδες απο όλα τα φανατικα μελη τους.Αυτα γενικολογα.Συγκεκριμενα, αυτη την τακτικη θα την συναντησεις στα δύο πιο βασικα πολιτικα ακρα (και ότι επιρρεαζουν), την Δεξια,δεν είσαι αρκετα πατριώτης ποτε, και στην Αριστερα, εδω ακραια περισσότερο, δεν είσαι αρκετα αντι-ρατσιστης, φεμινιστης, προλεταριος, επαναστατης κτλ, αυτο είναι και ο λογος που η Αριστερα παντα διασπάται σε σχεση με την Δεξια. Παραδειγμα: ποσο φεμινιστρια μπορει να είναι καποια που δεν είναι αντικαπιταλίστρια; αφου ο καπιταλισμος είναι συννώνυμος με την πατριαρχία (λες και υπάρχει πολιτευμα που δεν επινοήθηκε κατα την διαρκεια της πατριαρχίας).Γιατί βαζω την συνδεση Αριστερα/Φεμινισμος διότι....αυτη είναι η κυρίαρχη social media που σιγονταρεται δημοσια στα social media.Σε αυτα τα περιβάλλοντα ποτε δεν είσαι αρκετος/η, κατι σαν τους μονοθειστες...γεννιεσαι με προπατορικο και παντα θα εχεις αμαρτίες να ζητας αφεση απο τους κληρικους. Μεγαλυτερο προπατορικο αμαρτημα στον Φεμινισμο απο την επινόηση του εσωτερικευμενου μισογυνισμου δεν υπάρχει.Σε όσες ζουν σε αυτα τα περιβάλλοντα μονο μια ευχη εχω...καλα ξεμπερδέματα με τους ψυχολογους, για την χαμηλη αυτοπεποιήθηση ή τον μονιμο χαμηλης εντασης θυμου. Δεν μπορει κανεις να ζει με μονιμη γνωση ότι ποτε δεν ειναι/θα είναι αρκετος/η, το οποίο είναι διαφορετικο απο την μετριοπαθεια.Συμβουλη απο εναν επικριτικο ανθρωπο που ποτε και κανεις δεν είναι τελειος...μακρια απο περιβάλλοντα που ακομη και χαλογελαστα δεν είσαι ποτε αρκετος/η....Υ.Γ. Και 'χω μεινει μόοοονος γιατί ειμαι ο δολοφόοοονος.(τραγουδιεται με εμφαση σε καθε συλλαβη)
Καταλαβαίνω τη σκέψη σου.Όμως αυτή η τακτική ακολουθείται όχι μόνο από πιο "ορθόδοξους",πιο φανατικούς της ίδιας πλευράς,αλλά και από ανθρώπους,που βρίσκονται απέναντι.Αντί να διαφωνήσουν πάνω στα επιχειρήματα,που θέτει κάποιος,προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο το συνομιλητή τους βάζοντας ερωτηματικά κατά πόσο "δικαιούται" να υποστηρίζει τις χ απόψεις.Κι αυτό φυσικά δεν περιορίζεται στο φεμινισμό.Μπορείς να το συναντήσεις σε πολλές κουβέντες.Αντί να απαντήσουν,να διαφωνήσουν,οτιδήποτε τέλος πάντων σε προκαλούν να τσεκάρεις κουτάκια,που έχουν προαποφασίσει,ότι αυτά σε κάνουν το σωστό αριστερό,χριστιανό,φεμινίστρια,ό,τι θέλει ας βάλει ο καθένας.Αν τα συμπληρώσεις,έχουν δίκιο να είναι απέναντί σου.Αν όχι,τότε ούτε εσύ πιστεύεις αυτά που λες.Ε,με αυτούς δε συζητάω.Ας μείνουν με τις αντιλήψεις τους κι εγώ με τις δικές μου.Έχουν ήδη αποφασίσει,ότι τα πράγματα είναι άσπρο-μαύρο και ξέρουν ήδη,ότι υποστηρίζουν το σωστό.Τι άλλο έχουμε να πούμε;
Προφανως και στην αντιπερα όχθη θα βρεις ακριβως τα ίδια, αυτο είναι μοτιβο συμπεριφορας που εκδηλώνεται ανεξαρτήτου ιδεας, σκοπου κτλ, τι θελω να πω: προφανως και υπάρχουν φεμιναζι γιατί απλα υπάρχουν οτιδηποτε-ναζι, το ενα δεν αναιρει το άλλο, ουτε το δικαιολογει.Απλα το εκανα πιο συγκεκριμενα πανω στο φεμινιστικο κινημα γιατί με αφορμη αυτο ήταν η ερωτηση. Οσο πιο "καθαρος" προσπαθεις να είσαι τόσο πιο "βρωμικοι" σου φανταζουν οι άλλοι, αυτο επαθε η κοπελα της ερωτησης απο μια "καθαρη φεμινιστρια"...για αυτο σε τετοια "καθαριότητας" περιβάλλοντα ποτε κανεις (περαν των ιεραρχικα ανωτερων) δεν είναι αρκετος/η, είναι απο τα πιο παλια μοντελα χειραγωγησης των μαζων και βασιζεται τοσο στο "διαιρει και βασιλευε", όσο και στο "όσο πιο ανασφαλεις είναι η μαζα τοσο λιγοτερο θα βγαζει γλωσσα" σε συνδοιασμο με την επινόηση ενος "αδιορατου παντοδυναμου εχθρου", το τελευταίο θα το βρεις στις ρητορικες τοσο του Κιμ(κουμουνιστης), Τραμπ(καπιταλιστης), Ερντογαν(θεοκρατης).Κατα την επταετία πολυ δεξιοι που δεν ήταν "αρκετα" δεξιοι αντιμετωπίστικαν ως εχθροι, στη Σ.Ενωση το ίδιο με τους μη αρκετα κουμουνιστας,το ίδιο στον Χριστιανισμο, το ίδιο στον Ισλαμισμο, το ίδιο ακομα και σε απλες παρεες. Το μοντελο "δεν είσαι αρκετα το ταδε" όσον αφορα τον κοσμο των Ιδεων δεν εχει κοστισει μονο ψυχολογίες αλλα κανονικότατες ζωες σε εξωφρενικα επιπεδα.Το "δεν είσαι αρκετος/η" είναι αποδεδειγμενα σοβαρα επικινδυνο πολιτικοποιημενο περιβαλλον.
#7, με τους συντρόφους μας δεν χρειάζεται να είμαστε αυτοκόλλητοι. Η αυτοκολλητίαση ΔΕΝ είναι ένδειξη αγάπης. Είναι ένδειξη ανασφάλειας. Δώστε στους συντρόφους σας το χρόνο να δούνε τους φίλους τους, να κάνουν τα χόμπι τους. Κάντε κι εσείς τα δικά σας και δείτε τους δικούς σας φίλους. Υπάρχει χρόνος για όλα. Φίλη, αναρωτήσου γιατί δεν σε συμπαθούσαν οι φίλοι του: μήπως γιατί προσπάθησες να τον απομακρύνεις; Επειδή ίσως υποψιάστηκαν ότι δεν τους εγκρίνεις;
Πόσο συμφωνώ! Εγώ από το κείμενο και μόνο ένιωσα ασφυξία! Προφανώς και ήθελε να είναι διαρκώς με το σύντροφο και κάπως έτσι τους πρώτους μήνες της σχέσης αυτός απομακρυνθηκε από την παρέα του. Μετά άρχισαν τα παράπονα από την παρέα. Και κάπου στους 9 μήνες που άρχισε κι αυτός προφανώς να κουράζεται από την αυτοκολλιαση και να θέλει χώρο να αναπνεύσει, άρχισε να την αραιωνει. Πολύ λογικό. Όπως επίσης πολύ λογικό να την αντιπαθούν οι φίλοι. Αγαπητή φίλη έρωτας δεν είναι να είμαστε προσκολλημενοι ο ένας στον άλλο. Ακόμη κι αν ο άλλος το θέλει. Κάποια στιγμή μοιραία θα επέλθει βαρεμάρα και κούραση από τα ελαττώματα του αλλου.
#4, και όμως δουλεύουν. Και του προσώπου και των ματιών. Λένα εδώ διαφωνώ. Ήμουν και γω κρεμοσκεπτικίστρια αλλά μόλις δοκίμασα μια καλή κρέμα ματιών (Κέλλυ ευχαριστώ πολύ!) συνειδητοποίησα ότι κάποιες βαθιές ρυτίδες στα μάτια σχεδόν εξαφανίστηκαν σε σχετικά σύντομο διάστημα (κάτι λιγότερο από μήνα). Τώρα έχω γίνει φανατική! Απλά, μην περιμένετε από κρέμες των 10€ να δείτε τρομερά αποτελέσματα, έτσι; Επίσης, όλη την καλή δουλειά την κάνει το υαλουρονικό. Καμιά δερματολόγο στην παρέα;
Δερματολόγος δεν είμαι (το δηλώνω πρώτο πρώτο) αλλά όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι με τις ίδιες περίπου βασικές επιστημονικές αρχές δουλεύουν και τυγχάνει να είμαι υπερσπασίκλω που ψάχνω διεξοδικά οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον. Επομένως κατόπιν αυτής της εισαγωγής καταθέτω το εξής. Το υαλουρονικό οξύ πράγματι επιφέρει αποτέλεσμα (θα το χρωματίσω παρακάτω) επειδή είναι υγροσκοπικό συστατικό. Πράγμα που σημαίνει ότο δεσμεύει υγρασία 100 φορές το βάρος του. Δηλαδή "φουσκώνει" το σημείο που θα απλωθεί επειδή του προσδίδει υγρασία. Iδιαίτερα σε χαμηλού μοριακού βάρους συνθέσεις. Αστειευόμενη κάποτε σε φαρμακείο έλεγα "και νεκρούς ανασταίνει!" αγοράζοντας κρέμα με υαλουρονικό πάνω σε τομές εγχείρισης στο σώμα μου (δική μου πατέντα και έθρεψαν τέλεια). Το ζήτημα είναι ότι η υγροσκοπικότητα αυτή εξ ορισμού παρέχει ένα παροδικό αποτέλεσμα. Για μια έξοδο ή μια κούρα SOS δηλαδή το υαλουρονικό είναι άφταστο και θα κάνει πολλές να χαμογελάσουν (και μπορεί να βρεθεί σχετικά οικονομικά σε μια σύσταση φαρμακείου όπως αλοιφές φαρμακευτικές σαν την Jalplast). Ωστόσο ως προς τον στενό ορισμό της αντιγήρανσης δεν επιφέρει μεταβολές σε βάθος χρόνου. Δηλαδή μια εικοσαετία χρήσης υαλουρονικού δεν θα κάνει κάποιον να φανεί 10 ή 5 χρόνια νεότερος στο τέλος. Θα φαίνεται σίγουρα καλύτερος για όσο το χρησιμοποιεί. Μεταξύ μας κι αυτό δεν είναι λίγο!
Αγοράζοντας κρέμα με υαλουρονικό πάνω σε τομές εγχείρισης στο σώμα μου (δική μου πατέντα και έθρεψαν τέλεια). Πηγή: www.lifo.grΑγαπητή Κάραβαν επιτρέψτε μου αλλά ως ειδικός επισημαίνω:1. Η χρήση υαλουρονικού ως επουλωτικό ουλών, εγκαυμάτων και κατακλίσεων δεν είναι δική σου πατέντα, αλλά γνωστή εδώ και τουλαχιστον μία δεκαετία. Κυκλοφορούν δεκάδες κρέμες στα φαρμακεία, οι οποίες περιέχουν υαλουρονικό οξύ και άλλα επουλωτικά-καταπραυντικά-επουλωτικά συστατικά σε συνδιασμό σε συνδιασμό με αυτή ακριβώς την ένδειξη. Μια απλή επίσκεψη στο φαρμακείο της γειτονιάς σας θα σας πείσει (μαλλον την έχετε ήδη κάνει).2. H Jalplast είναι κρέμα και όχι αλοιφή.3. Επιθέματα υαλουρονικού χρησιμοποιούνται συστηματικά σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις όπως πχ στα εγκαύματα που προκαλούν οι ακτινοθεραπείες σε ογκολογικούς ασθενείς με συνταγή ειδικου γιατρού (ακτινοθεραπευτή, ογκολόγου ή δερματολόγου)ή σε μελανώματα μετά απο χειρουργική αφαίρεση, αποζημιώνονται από ασφαλιστικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη (και την Ελλαδα). Το κόστος είναι τεράστιο (πάνω από 500 ευρώ μηνιαίως) και τα αποτελέσματα εκπληκτικά. Δηλαδή έχουν κλινικά αποδεδειγμένο αποτέλεσμα και φοβερή έρευνα και τεχνολογία που τα υποστηρίζουν.
Καταλωνία ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Αν μου επιτρέπετε κι εμένα. 1. Δεν προσδιόρισα πότε την χρησιμοποίησα. Είναι περίπου όσο λέτε (δεκαετία). Το έψαξα επειδή είχα μεγάλη φαγούρα στην επούλωση. Δεν διεκδικώ τίποτα δάφνες κατοχύρωσης. :)2.Δεκτόν. 3.Κι αυτό απολύτως δεκτόν αλλά άσχετο με το θέμα συζήτησης της ερώτησης που είναι η αντιγήρανση (δηλαδή η αντιμετώπιση ρυτίδων/πανάδων και χαλάρωσης). Επίσης αναφέρθηκαν καλλυντικά προϊόντα που διατίθενται άνευ συνταγής κι όχι ιατρικά επιθέματα για χρήση ασθενών. ΥΓ. Να προσθέσω επίσης ότι διάβασα με ευχαρίστηση και τις αναρτήσεις της Aphelia στην 3η σελίδα των σχολίων. Πολύ περιεκτικές.
Jalplast. Την ανέφερα ήδη αμέσως πιο πάνω. :)Επειδή το υαλουρονικό πλασάρεται πάρα πολύ και για την οστεοαρθρίτιδα (ιδιαίτερα από του στόματος χορήγηση) παρουσιάζει ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο ενός ρευματολόγου (καθ'ύλην αρμόδιου):http://www.myoskeletiko.com/airetiki-bibliografia/ta-mystika-tou-yalouronikou-okseos-eliksirio-neotitas-i-apati-dr-axil-e-georgiadis-reymatologos.html
#1 "Είναι παιδική αρρώστια. Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ανοσία. Πρέπει να κάνει τον κύκλο της. Πηγή: www.lifo.gr"Επικό σχόλιο, πραγματικά. Κανείς ποτέ δεν ξέφυγε και απ' ότι φαίνεται ούτε στο μέλλον θα ξεφύγει κάποιος.