ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Ερντογάν: Η ΕΕ οφείλει να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος της

Ερντογάν: Η ΕΕ οφείλει να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος της Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Ιταλία, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα του Τορίνο La Stampa. Κύρια θέματα στα οποία αναφέρεται είναι η σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η κατάσταση στην Συρία.

Σε ό,τι αφορά την σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, o Eρντογάν τονίζει: «Σεβαστήκαμε τις υποχρεώσεις μας ως υποψήφια χώρα, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας τη διαδικασία αυτή. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί αρχίζοντας από την τήρηση των υποσχέσεων που έχουν γίνει».

Ο Τούρκος πρόεδρος καθιστά σαφές ότι «η χώρα του επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης». Και ότι «δεν την ικανοποιούν άλλες δυνατότητες» ενώ προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρει την πρόσβαση στη διαπραγμάτευση και αφήνει να εννοηθεί ότι η έλλειψη προόδου εξαρτάται από εμάς. Είναι άδικο. Όπως και το ότι κάποιες χώρες αναφέρονται, σε ό,τι μας αφορά, σε δυνατότητες που είναι διαφορετικές από την ένταξη».

«Αυτό που περιμένουμε, είναι η Ευρώπη να απομακρύνει το γρηγορότερο δυνατό κάθε τεχνητό εμπόδιο στην ένταξη μας, υιοθετώντας μια εποικοδομητική προσέγγιση. Η ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να θυσιαστεί σε υπολογισμούς που αφορούν την εσωτερική πολιτική», επισημαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιβεβαιώνει, δε, ότι το κύριο θέμα συζήτησης αύριο με τον πάπα Φραγκίσκο θα είναι «το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει:

«Θέλω να τον ευχαριστήσω για το τηλεφώνημά μας, στο οποίο μιλήσαμε για την Ιερουσαλήμ. Ο πάπας δεν έχασε χρόνο και έστειλε στον χριστιανικό κόσμο το σωστό μήνυμα. Διότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνον μια υπόθεση των μουσουλμάνων. Και οι δυο τασσόμαστε υπέρ της υπεράσπισης του status quo και έχουμε την βούληση να το προστατέψουμε. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μονομερή βήματα και να αγνοήσει την διεθνή νομοθεσία σε ένα θέμα που αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Για την επίλυση του Μεσανατολικού, δε, θεωρεί ότι «αν κάποιος επιθυμεί την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, η μόνη οδός είναι η λύση των δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τους Κούρδους της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί την θέση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και τονίζει:

«Κάνουν λάθος διότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο PKK και το Pyd-Ypg. Είναι πολύ λανθασμένο να γίνονται διαχωρισμοί ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κατάσταση στην Συρία δείχνει ότι μια τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να εξαλειφθεί χρησιμοποιώντας εναντίον της μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση».

Σε σχέση, τέλος, με τους στόχους που θέτει για την Τουρκία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της La Stampa, o Ερντογάν δηλώνει:

«Ονειρεύομαι η Τουρκία να μπει στις δέκα πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Είμαστε στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη και στην δέκατη έκτη στον κόσμο, ο στόχος είναι να ενταχθούμε στις πρώτες δέκα».

Διεθνή
3

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Διεθνή / Απόπειρα απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Με όχημα τα επεισόδια στη Γαλλία, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί επιδιώκουν να θέσουν την European Left Alliance εκτός ευρωπαϊκού πολιτικού πεδίου, με το ΕΛΚ να κρατά το κλειδί για την εξέλιξη της διαδικασίας
THE LIFO TEAM
Η Ρωσία απειλεί με νέα κλιμάκωση στο Κίεβο μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι για επιθέσεις σε διυλιστήρια

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί με νέα κλιμάκωση στο Κίεβο μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι για επιθέσεις σε διυλιστήρια

Η Μόσχα δηλώνει ότι θα αυξήσει τα πλήγματα σε στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο προαναγγέλλει εντατικοποίηση των επιθέσεων σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Γαλλία: Συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις - Κλειστά έως και 500 σχολεία

Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν για την κατάσταση της εκπαίδευσης, με τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, να έχουν εξαπλωθεί από το Παρίσι και σε άλλες πόλεις
THE LIFO TEAM
HIV: Οι επιστήμονες δοκιμάζουν πώς το ανοσοποιητικό μπορεί να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο χωρίς συνεχή αγωγή

Διεθνή / HIV: Οι επιστήμονες δοκιμάζουν πώς το ανοσοποιητικό μπορεί να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο χωρίς συνεχή αγωγή

Δέκα εθελοντές και μια έρευνα δεκαετιών δίνουν ενθαρρυντικές απαντήσεις για το αν το ανοσοποιητικό μπορεί να συγκρατήσει τον HIV. Την ίδια στιγμή, οι περικοπές στις ΗΠΑ απειλούν τη συνέχεια της προσπάθειας.
THE LIFO TEAM